Apê Ûsiv yaşamını yitirdi

Yusuf Berk (Apê Ûsiv)

Yusuf Berk (Apê Ûsiv)

  • Urfa’da sağlık sorunları ve ilerleyen yaşına rağmen kentte gönül verdiği partinin etkinliklerine en önde coşkuyla katılan, halaylar çeken, katılanlara moral veren 82 yaşındaki Yusuf Berk (Apê Ûsiv) akciğer yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.

 

Qireç Mahallesi’nde yaşayan Berk, yıllarca şalvarı ve omuzundaki puşisiyle her eylemde en önde yer aldı. İlk olarak Halkın Emek Partisi (HEP) etkinliklerine katılan Berk, yıllardır dinmeyen enerjisiyle eylem ve etkinliklerin vazgeçilmezlerinden biri olmuştu. 

Kürt özgürlük mücadelesiyle 1969’de İstanbul’da bulunan Kürt siyasetçi Feridun Yazar’ın yanına misafir olarak gittiğinde tanışan Berk, 6 Ocak 2022 tarihinde Mezopotamya Ajansı’na verdiği bir demeçte aynı tarihlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tanıştığını söylemişti. 

Suruç’ta günlerce nöbet tuttu

Kobanê’ye dönük 2014 yılında DAİŞ’in saldırılarının arttığı dönemde Suruç ilçesinde sınırda günlerce nöbet tutan Berk, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015 yılında uygulanan sokağa çıkma yasaklarına karşı kent gitmek için yola çıktı. Berk, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar Katliamı esnasında alandaydı ve yara almadan kurtuldu.

Berk, verdiği son demeçte “Biz kazanacağız. Halaylarımız hiç durmayacak, herkes bu halayda yerini almalı” demişti. 

Apê Ûsiv, vasiyeti üzerine “Bijî Kurdistan” sloganları eşliğinde Haliliye ilçesine bağlı Hızmalı mahallesinde bulunan Bediüzzaman Mezarlığı’nda toprağa verildi.  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.