Arap kadınları rüzgârı

Kadın Haberleri —

Arap Halk Oyunu grupları

Arap Halk Oyunu grupları

  • Türk devleti ve çetelerinin saldırılarından dolayı ara verilen Şehit Ronahi Bawer Halk Oyunları Festivali 3 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Bu yılki etkinliğe Rojava’nın yanı sıra Halep, Şam gibi bölgelerden de Kürt, Arap, Ermeni ve Süryani halk oyunları ekipleri katıldı. Festivali takip eden ANHA muhabiri Rênas Remo, Arap kadınların bu yıl herkesin dikkatini üstüne çektiğini yazdı.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Şehit Ronahi Bawer Halk Oyunları Festivali, Qamişlo’nun Rimêlan ilçesindeki Aram Tigran Kültür ve Sanat Merkezi'nde renkli görüntülere sahne oldu.

Türk devleti ve çetelerinin saldırılarından dolayı ara verilen festival 3 yıl aradan sonra yeniden düzenlendi. Bu yılki etkinliğe Rojava’nın yanı sıra Halep, Şam gibi bölgelerden de Kürt, Arap, Ermeni ve Süryani halk oyunları ekipleri katıldı. Festivali takip eden ANHA muhabiri Rênas Remo, Arap kadınların bu yıl herkesin dikkatini üstüne çektiğini yazdı.

Tebqa, Reqa, Til Hemis, Til Birak ve Til Koçer'den Arap kadın gruplarının halk tarafından ilgiyle karşılanması bölgede farklı kültürlerin zenginliğini gösteriyor. Kadınlar ayrıca bu tür etkinlikler aracılığıyla kendi kültürlerini de yaşatma ve tanıtma şansına sahip oluyor.

Geçtiğimiz Mart ayında Reqa’da kurulan Palmêra Grubu’nun üyesi Semer Cuma festivalekatılan kadınlardan.

Kültüre dönüş fırsatı

“Baskıcı sistemlerin kültürümüzü yok etmeye çalıştığı bir dönemde bu festival kültürümüze dönüş ve zenginleştirmek için büyük bir fırsat oldu” diyen Semer, bu festivallerle artık her grubun kendi rengiyle hazırladıkları oyunlarla kendilerini temsil edebildiğini belirtti.

Til Birak’ta faaliyet yürüten Birhat Grubu üyesi Esma Selîm, DAİŞ döneminde kadınların ayıplandığı ve özgürlüklerinin ihlal edildiğine işaret etti.

Büyük bir adım

DAİŞ’in ardından sanat gruplarının kurulduğunu ve kadınların daha rahat kendilerini ifade edebildiğini söyleyen Esma, festivalle ilgili şunları söyledi: "Arap kıyafetlerimizle sahneye çıkmak, kadınları sanat alanında temsil etmek büyük bir adım. Ayrıca seyircilerin ve katılımcıların teşviki, grubumuzu geliştirme yolunda daha ileri adımlar atmamıza olanak sağladı.”

Festival araçlığıyla Tebqa bölgesinin kültürünü daha iyi temsil etmeyi başardıklarını ifade eden Tebqa Grubu’ndan Rama Hisên ise Arap kadınlarının kültürünü koruduğunun altını çizdi. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.