ARSİSA mamoste yetiştiriyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Seyit Kılıç

Seyit Kılıç

  • Kürtçeye yönelik uygulanan baskı, yasak ve engellemeleri kırmak için mamoste sayısını arttırmaya çalıştıklarını belirten Seyit Kılıç, her mahalleyi, her köyü ve sokağı birer eğitim alanına dönüştürmek istediklerini söyledi.

HAVAR DERYA/VAN

Van’da dil, kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSİSA) çocukların yanı sıra, dil eğitimi almak isteyen diğer kursiyerlere yönelik de sınıflar oluşturmuş durumda. 3 seviyede eğitim programı olan ARSİSA son olarak bu seviyeleri bitiren kursiyerlere dönük mamostelik (öğretmenlik) sınıfı açtı. ARSİSA’nın mamostelerinden Seyit Kılıç ile çalışmalarını ve yeni açılan mamostelik sınıfı hakkında konuştuk.

İki yıla yakındır dil çalışmaları yürüten Seyit Kılıç, amaçlarının Kürtçe eğitimi yaygınlaştırarak Kürtçenin akademik alanda da kullanılmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Kayıt sistemlerinde bir durağanlığın olmadığını ifade eden Kılıç, “Her kademe için kayıt sayısı 15’e tamamlandığında sınıfları açıyoruz. Hiç Kürtçe bilmeyenler için Başlangıç Seviyesi olarak sınıflarımız oluyor. Bunun yanında A1, A2 ve A3 olarak daha üst kademelerde sınıflarımız var. Her aşamadan sonra sınavlarımız oluyor, sınavları geçenler bir üst aşamada eğitim almaya hak kazanıyor” dedi.

 

 

Şimdilik 25 kursiyer

ARSİSA olarak birkaç yıllık bir çalışmadan sonra ilk kez mamostelik sınıfı açtıklarını söyleyen Kılıç, “Sözünü ettiğim üç aşamayı bitiren kursiyerlerimiz mamostelik sınıfına dahil olabiliyorlar. Müfredatımızda olmasına rağmen açıkçası açılması zaman alır diye düşündüğümüz bu sınıfı, yoğun başvuru ve talep olunca açmak durumunda kaldık. Şu an itibariyle 25 kursiyerimiz bu sınıfta eğitim alıyor” şeklinde konuştu.

Kılıç, mamoste aşamasına gelmiş kursiyerlerin çoğunlukla önceki aşamaları ARSİSA’da gördükleri eğitimle tamamlayanlardan oluştuklarını ifade etti. Kılıç, “Ancak önceki aşamaları bizden almaları gerektiği şeklinde bir zorunluluk yok. Kürtçe için emek vermek, öğrenmek ve geliştirmek isteyen herkese kapımız açıktır, kendi yerleridir” dedi.

Her yer eğitim alanı

Önceki aşamaların üçer aylık bir programa sahip olduğunu belirten Kılıç, “Mamostelik eğitiminin yaklaşık olarak 6 ay kadar süreceğini düşünüyoruz. Sadece gramer değil, okuma, yazma, konuşma, tarih, edebiyat vb. bir mamostenin sahip olması gereken alanlarda da eğitim alınması gerekiyor” dedi. Bu programı yürürlüğe koymalarındaki amacı, Kürtçeye yönelik uygulanan baskı, yasak ve engellemeleri kırmak olduğunu ifade eden Seyit Kılıç, aynı zamanda bu programla mamoste sayısını artırarak her mahalleyi, her köyü ve sokağı da birer eğitim alanına dönüştürmek istediklerini söyledi. Eğitim programının bitmesi ile sınıflarının da artacağını umut ettiklerini söyleyen Kılıç, “Programı, eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika vererek sonlandıracağız” dedi.

Kürtçenin edebiyatını seviyorum

Mamostelik sınıfına kursiyer olarak devam eden Mehmet Batu ise “Ben de diğer arkadaşlarım gibi 3 seviyeyi tamamlayıp bu sınıfa dahil olmaya hak kazandım. Böyle bir alanda bu seviyeye gelebilmek benim açımdan heyecan verici” dedi. Bütün diller gibi Kürtçenin de çok kıymetli olduğunu ifade eden Batu, “Ancak Kürtçenin benim açımdan daha özel bir anlamı var. Hem mensubu olduğum halkın dili hem de duygularıma hitap eden bir dil. Kürtçe edebiyatını seviyorum, klamlarını seviyorum, Kürtçe şakalarını seviyorum. Hiçbir dilin bende aynı duyguyu yaratabileceğini sanmıyorum” diye devam etti.

 

 

Asimilasyonun kırılması önemli

ARSİSA’nın Kürtçe’nin geliştirilip günlük hayatın bir dili olmasında, bir nebze de olsa asimilasyonun ve oto-asimilasyonun kırılmasında önemli bir rol oynadığını ifade eden Batu, “Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Sanırım bu kadar siyasi keşmekeşliğin içerisinde en sade, naif ve değer yaratan politik bir tutum bu” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.