Artık cezaevinde kalamaz

Dilek Öz

Dilek Öz

  • 28 yıllık ağır hasta tutsak Dilek Öz'ün annesi, hastalıklarına ve iki yılı kalmasına rağmen tahliye edilmediğini belirterek, "Hastalıkları ilerlemiş ve artık yaşamda zorlandığı için cezaevinde kalamaz" dedi. 

İHD'nin kayıtlarına göre; Türk cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere toplam bin 517 hasta tutsak bulunuyor. Hasta tutsaklardan biri de İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Dilek Öz. 28 yıl önce Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde okuduğu sırada arkadaşını görmek üzere gittiği Ankara’da gözaltına alınan ve 20 gün gözaltında tutulan Öz, burada birçok defa işkenceye maruz kaldı. 20 günlük işkencenin ardından Ankara’dan alınıp İstanbul’a götürülen Öz, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce, “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” maddesinde yargılanarak 36 yıl (ağırlaştırılmış müebbet) hapis cezasına çarptırıldı. 
 
52 yaşında ve hasta
 
Bayrampaşa Cezaevi’nden sonra Gebze ve Burdur cezaevlerine, son İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Yıllardır hastalıklarla mücadele eden Öz, 52 yaşında ve birçok hastalığı olmasına rağmen tahliye edilemiyor. 
 
İki yılı kaldı
 
Pazartesi günü kızıyla açık görüşme gerçekleştiren anne Suzan Öz, tutuklandığında 24 yaşında olduğu hatırlatarak, “Kızım sevdiği bölümü okuyordu ve ‘ben gazeteci olacağım’ diyordu. Mezun olacağı yıl tutuklandı ve 28 yıldır cezaevindedir. Kızımın hayatı cezaevinde geçti. Bu sürede, kalp, ileri derecede astım ve yüksek tansiyon hastalığı çıktı. Bu kadar hastalığı olan biri niye bırakmıyorsunuz? Kızımın son iki yılı kaldı. Hastalıkları ilerlemiş ve artık yaşamda zorlandığı için cezaevinde kalamaz. Arık benim yaşım 72 ve birçok hastalığım var. Ben ölmeden kızımın tahliyesini göreyim” dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.