Asgari ücret artıyormuş gibi yapıldı

  • Merkez Bankası'nın dün faizi yüzde 14'e düşürünce Türk Lirası değer kaybında yeni rekora imza attı. Dolar/TL 15,65'i, euro/TL ise 17,66 seviyesini gördü. Ardından da Türk cumhurbaşkanı tarafından 2 bin 850 TL olan en düşük asgari ücret 4 bin 250 liraya çıkarıldı. Ancak TL'nin değer kaybından dolayı asgari ücret, 385 dolardan 275 dolara düşmüş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyona rağmen politika faizini dün 100 baz puan daha indirerek yüzde 14'e düşürdü. Karar sonrası TL'de yeni düşüş rekoru geldi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15'ten yüzde 14'e indirilmesine karar verdi. Böylece son dört toplantıda toplamda 500 baz puanlık indirim yapılmış oldu. Karar öncesinde dolar/TL 15,28, euro/TL 17,27, sterlin/TL 20,23 ile rekor kırmıştı. Karar sonrası dolarda 15,65; euroda 17,66 seviyesi görüldü.

Karar sonrası asgari ücret

Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantısı sonrası yapılan açıklamada konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Ben komisyon kararını takdir ettim, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu sürece başından beri emeği, sosyal barışı koruyan bir yaklaşımla manevi desteğini hissettik. Bu vesileyle kendilerine saygı sunuyorum" ifadelerini kullandı. Ardından konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol "Hem işverenlerin maliyetini azaltabilmek hem çalışanlara doğrudan katkı sağlamak adına cumhuriyet tarihinde olmayan bazı adımlar attığını da memnuniyetle görüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, asgari ücretin 1 Ocak 2022'den itibaren 4 bin 250 TL olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıyla da nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması yönünde görüş bildirmiştir. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle bu süreci işlettiler” dedi.

Dolar bazında eridi

Erdoğan’ın açıkladığı zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun manipülasyon olarak eleştirildiği enflasyon oranının üzerine çıktı, ancak gerçek enflasyonun ve sene başındaki dolar cinsinden karşılığının altında kaldı. 2021’de 2 bin 825 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Ocak 2021 tarihli kura göre karşılığı 385 dolardı. Yeni asgari ücretin bu yılki karşılığı ise 274 dolar oldu.

Müftüoğlu: Emekçiden çalındı

Açıklanan asgari ücrete ilişkin MA'ya konuşan ekonomist Özgür Müftüoğlu, açıklanan rakamın gerçek enflasyonun çok altınd olduğunu belirtti. Asgari ücretin günümüz şartlarına göre en az 5 bin 900 TL olarak açıklanması gerektiğine vurgu yapan Müftüoğlu, açıklanan ücretin olası zamlarla beraber enflasyonu daha da derinleştireceğini söyledi. Müftüoğlu, "5 bin 900 TL’nin altında açıklanan rakam emekçilerin cebinden çalınmıştır" dedi.

Faiz indirimiyle beraber, asgari ücretin daha da eriyeceğini söyleyen Müftüoğlu, “Asgari ücretin geçtiğimiz yıl açıklanan seviyeye gelmesi için en aşağı 5 bin 900 TL civarında olması gerekiyordu. Şimdi diyeceksiniz ki, yediğimiz içtiğimiz ürünler dolarla mı alınıyor? Maalesef öyle. Dövizin artmasıyla beraber TL’nin değer kaybetmesi, dışarıya bağlı bir ülke olarak ekmeğinden tuvalet kağıdına kadar her şeyin fiyatının artmasına neden oldu ve daha da artacak. Hal böyleyken bu doğrudan enflasyona yansıyacak. Zaten enflasyon Kasım'a kadar yüzde 50 seviyelerindeydi, bugünkü faiz indiriminden sonra bu daha da artacak. Dolayısıyla bütün bunların hepsi fiyatlara, insanların faturalarına yansıyacak” diye konuştu. 

Türkiye’de maliyetlerin artmasının temel nedeni dövizin karşısında TL’nin değer kaybetmesi olduğunu kaydeden Müftüoğlu, şunları ekledi: “Siyasi iktidar bunu bilinçli olarak yaparak, ucuz emek üzerinden küresel rekabet sağlamaya çalışıyor. Bunu da emekçinin cebinden çalarak yapıyor. Bu saatten sonra yoksullaşma, açlık ve istihdam daha da derinleşecektir.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.