Asgari ücretli açlığı aşamıyor

Asgari ücret eylem
- BES-AR, Eylül'de açlık sınırının 37 bin 173 TL; Türk-İş ise 27. 111 TL olduğunu açıkladı. İkisi de 22.104 TL olan asgari ücret ile makası giderek aşıyor.
Asgari ücretli çalışanları 2026’da da zor bir yıl bekliyor. Ocak'tan bu yana geçen 8 aylık dönemde asgari ücret açlık sınırının altında kaldı.
Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Kurumu (BES-AR) 2025 yılı Eylül ayı "Açlık ve Yoksulluk Rakamları" verilerini açıkladı. BES-AR'ın verilerine göre; dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenme için aylık yapması gereken harcama tutarı Eylül 2025 için 37 bin 173 TL'ye ulaşırken, günlük gıda maliyeti ise bin 239 TL'yi aştı. Verilere göre; tek bir çalışanın yaşam maliyeti 58 bin 335 TL oldu. Gıda, giyim, barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar için gerekli toplam tutar, yani yoksulluk sınırı ise 90 bin 279 TL'ye yükseldi. Açıklanan verilere göre, 22 bin 104 TL olan asgari ücret, açlık sınırının yüzde 68,17 altında kalıyor.
Geçen yıl beklenen enflasyon oranı dikkate alınarak yüzde 30 zam yapılan asgari ücrette, bu yıl da benzer bir tablo ortaya çıkması öngörülüyor. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, 2026 için asgari ücret zammının yüzde 20-25 arasında olacağını tahmin ediyor. Bankanın öngörüsü gerçekleşirse asgari ücretliler gelecek yıl da açlık sınırının altında geçinmeye çalışacak.
Ek zam yapılmadı
Asgari ücret, yeni yılda 22 bin 104 lira olarak yürürlüğe girdi. Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı ise 22 bin 131 lira oldu. Böylece zamlı maaşlar çalışanın cebine girmeden açlık sınırının altında kaldı. Temmuz'da ek zam talepleri karşılık bulmadı ve tablo 8 ay boyunca giderek zorlaştı. Türk-İş'e göre; Ağustos itibarıyla dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması olarak belirlenen açlık sınırı 27 bin 111 liraya ulaştı. Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark da tam 5 bin 7 lira oldu.
Yine açlık sınırı altı
Morgan Stanley’in tahminine göre, yüzde 20’lik zam durumunda asgari ücret 26 bin 525 liraya, yüzde 25 zamda ise 27 bin 630 liraya yükselecek. Ancak açlık sınırındaki artışın devam etmesi nedeniyle asgari ücretliler yine açlık sınırının altında kalacak. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 12 olması dikkate alındığında, iktidarın 2026’da sunacağı zam teklifinin Morgan Stanley’in tahminlerinin altında kalabileceği ifade ediliyor. ANKARA
* * *
Euro/TL'de yeni rekor
Euro/TL güne rekorla başladı. Euro kısa süre içerisinde tırmandığı 48 TL sınırını önceki günden itibaren zorlarken dün sabah 49 lirayı gördü. Dolar da küçük adımlarla istikrarlı bir hat çiziyor. Euro/TL, saat 09.00 itibarıyla 49,00 TL'yi aştı, gün içinde 48.90 seviyesinde seyretti. Dolar/TL ise 41.28 seviyesindeydi. Fed'in faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler hızla yükselirken dolar giderek değer kaybediyor. Euro/dolar paritesi tüm zamanların en yüksek seviyesini olan 1,1879'u gördü. İSTANBUL
* * *
Et fiyatları yüzde 591 arttı
Türkiye’de enflasyon ile ilgili resmi rakamlar konuşunda tartışmalar sürerken et fiyatlarındaki üç yıllık artış mutfaktaki yangını gözler önüne seriyor. Son üç yılda gıdada ortalama fiyatlardaki artış yüzde 327 olurken, dana etinde ise yüzde 591’lik artış dikkat çekiyor.
İktisatçı İnan Mutlu'nun yayımladığı grafiğe göre; Ocak 2022’den bugüne ortalama fiyatlar yüzde 327 artarken, dana eti fiyatlarının yüzde 591 çıkması dikkat çekiyor. İnan Mutlu, paylaşımında “Çok ciddi bir kırmızı ete erişememe sorunumuz var. Ocak 2022'den beri, ortalama fiyatlar yüzde 327 artarken, dana eti fiyatları yüzde 591 arttı. Bodur çocuklar sorunu ileride daha fazla büyüyecek” dedi. İSTANBUL
* * *
Özel sektörün borcu 200 milyara ulaştı
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, 199,3 milyar dolar oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2025 dönemine ilişkin özel sektörün yurt dışı kredi borcu gelişmelerini yayımladı. Buna göre; Temmuz sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, bir önceki ay sonuna göre 2,5 milyar dolar artarak 199,3 milyar dolar oldu. Vadeye göre incelendiğinde, bir önceki ay sonuna göre, uzun vadeli kredi borcunun 2,1 milyar dolar artarak 188,6 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 400 milyon dolar artarak 10,8 milyar dolara çıktı.
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, dolar cinsinden borçlanmanın en yüksek paya sahip olduğu görülürken 188,6 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,2'sinin dolar, yüzde 32,2'sinin avro, yüzde 2'sinin Türk lirası ve yüzde 7,6'sının ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu gözlendi. ANKARA











