Asker-polis-korucu fuhuş üçgeni

  •  Türk devletinin parayla satın alıp hem cepheye sürdüğü hem de halkın üzerine saldığı korucular ile polis ve askerlerin, Kuzey Kürdistan’da nasıl bir yozlaşma ve çürümüşlüğü dayatarak fuhuş ağı oluşturduğu, Hakkari örneğiyle bir kez daha patladı.
  •  Fettah Demir, Mesut Ölmez, Hakan Ölmez gibi devletin silahıyla caka satanların, aslın kendi evlerinden başlayarak pezevenklik yaptıkları, ağlarına düşürdükleri kadınların önemli bir bölümünü şantajla susturup çalıştırmaya devam ettirdikleri anlatıldı.
  •  Bilgilerin çoğunu, farklı saiklerle de olsa bu çemberin dışına çıkan bir uzman çavuş deşifre etti. İsim, fotoğraf ve videoların bazılarını paylaşan uzman çavuş, konunun yargıya taşınmasını istiyor. Ancak Türk savcılığı, bu bilgilerin paylaşılmasına soruşturma açtı.
  •  Adı geçen köylerde ulaştığımız köylüler, adı geçen korucuları ve onlarla ilgili bilgileri teyit ederek, devlet güçlerinin rolüne, genel Kürt karşıtlığı politikası içinde fuhuşun da tıpkı uyuşturucu gibi bir özel savaş silahı olarak kullanılmasına dikkat çekti.

ERDAL BAZ / HAKKARİ

Hakkari, Gever, Çukurca Uludere ve Çukurca’da başını korucuların çektiği fuhuş ve şantaj çetesine ilişkin soruşturma başlatıldı. ”Gizlilik kararı” konulduğu öğrenilen soruşturma ise kentte bir dönem görev yapan bir uzman çavuşun, Hakkari’de birçok çevreye telefon üzerinden gönderdiği mesaj ardından açıldı. İsmi öğrenilemeyen uzman çavuş, gönderdiği mesajda başını korucuların çektiği çeteyi, örgütlü olduğu köyleri tek tek ifşa ediyor. Çetenin nasıl örgütlendiği, devlet güçleriyle bağı, kadınların nasıl düşürüldüğü gibi birçok çarpıcı detayı gönderdiği mesada anlatıyor.

Kentteki fuhuş çetesine ilişkin önemli iddialar ortaya atan uzman çavuşun mesajı, Hakkari’de hemen hemen herkese ulaşmış durumda. Mesajında ”Bunları söylemesem, deşifre etmesem daha çok çocuk annesiz kalacak, çokça aile ve yuva dağılacak, herkes önlemini alsın, ailesine, kızlarına eşlerine sahip çıksın” diyen uzman çavuş, ”çok isim var, herkesi yazmam mümkün değil, belli başlı bazılarını önümdeki listelere bakarak yazıcam” diyerek, fuhuş çetesinin aktardığından çok daha büyük olduğunun altını çiziyor.

Onlarca video, yüzlerce foto

Elinde 36 video, yüzlerce kadın ve erkeğin fotoğrafı olduğunu, bunlardan sadece küçük bir kısmını paylaştığını savunan uzman çavuş, daha fazla dayanamadığı için görevinden istifa ettiğini belirtiyor. Artık kaybedecek bir şeyinin kalmadığını kaydeden uzman çavuş, ”Elimdeki tüm flaş diskleri, resimleri, videoları, fuhuş çetesinin elemanlarının isimlerini, paylaşacağım ki herkes bunları iyice tanısın” ifadelerini kullanıyor.

Asker ve polisler içinde

Kendisinin aslında fuhuş çetesini çökertmek için görevlendirildiğini iddia eden uzman çavuş, ”Ama bazı uzman çavuşlar, hatta polis memurları ve resmi görevli şahıslar işin içine girince görevi bırakmak zorunda kaldım” diyor.

Elebaşı korucular

Fuhuş ve şantaj çetesine dair 10’u aşkın merkezde onlarca kişinin ismini ifşa eden uzman çavuş ”yönetici kadrosu ve beyin takımı korucular” diyor. Yazdığı isimlerin çoğu köylerde koruculuk yapan paramiliter güçlerden oluşuyor, içlerinde korucu eşleri de var. Uzman çavuşun zikrettiği isimlerden öne çıkanlar şunlar: Zawîte (Ormanlı) köyünden Mesut Ölmez, Hacı Ölmez, Hakan Ölmez; Mêrgan (Çimenli) köyünden Fettah Demir; Çem (Köprülü) köyünden Fevzi Taş’ın da aralarında bulunduğu korucular ve eşlerinden oluşan 13 kişi.

Uzman Çavuş, ”Adları sır gibi saklanan büyük abileri de var kayıtlarımızda. Ayrıca bunlara para karşılığında yardım ve yataklık eden alt seviyede her köy ve yerde kişiler de var” diye belirtiyor.

Kadınlar nasıl düşürülüyor?

Uzman çavuşun iddiasına göre ”Halet” takma adlı bir korucu eşi, bu çete örgütlenmesinin merkezinde. Peki bu ağ nasıl örgütleniyor, kadınlar nasıl düşürülüyor? Uzman çavuş bununla ilgili de şunları aktarıyor: ”Evli kadınları ve genç kızları bir şekilde kandırıp arkadaş olduktan sonra, ısmarladıkları çay, kahve veya soğuk içeceklerin içine Yüksekova ve İran’dan elde ettikleri bayıltıcı ve uyuşturucu haplar atarak, onlarla beraber oluyorlardı. Daha sonra ise video ve resimlerini çekerek fuhuşa zorluyorlardı. Kadınları para karşılığı uzman çavuş, polis ve şebekenin diğer üyelerine fuhuş yoluyla peşkeş çekerek maddi gelir elde ediyorlardı. Ben gitmem diyen kadınları da aileleri ve eşleri ile tehdit ediyorlar, elimizdeki görüntülerinizi paylaşacağız diye şantaj yapıyorlardı.”

Katalogdan seçiliyor

Fuhuş çetesi aynı zamanda bir katalog da oluşturmuş. Video ve fotoğrafların yer aldığı bu katalog telefonlara dijital ortamda gönderiliyor. Katalogda kadınların yaşadığı köyün ismi yer alıyor, video katalogunda ise bedenleri teşhir ediliyor.

Asker ve polislere pazarlanıyorlar

Uzman çavuşun mesajından kadınların Türk devlet güçlerine para karşılığı pazarlandığı da belirtiliyor. Bu asker ve polislerin kimler olduğuna dair herhangi bir bilgi vermeyen uzman çavuş, Fettah Demir ve Hacı Ölmez bir kadının videosunun paylaşılması ardından öldürüldüğünü ima ediyor ve ”Bu haberi duyduktan sonra her şeyi açığa çıkarmaya karar verdim” diyerek, askerlikten de istifa ettiğini tekrarlıyor.

Kimler görevlendirdi?

Bu çetenin faliyetlerini “günü geldiğinde çökertip bitirmek için görevlendirildim” diyen uzman çavuş kimler tarafından görevlendirildiğine dair açıklama yapmasa da mesajının satır aralarında devletin bu fuhuş faliyetinden haberdar olduğuna dair birçok itirafta da bulunuyor.

Tüm belgeler jandarmada

Tüm bu belgelerin hem Hakkari merkezde hem de Çukurca Jandarma Komutanlığı’nda kayıtlı olduğunu belirten uzman çavuş, ”Ben istiyorum ki birileri gidip şikayetçi olsun” derken, kendisi ve 4 uzman çavuş ve bir sivil polisin gizli tanık olarak ifade vereceğini, bütün dokümanları, kayıtları paylaşmaya hazır olduğunu ekliyor.

Sınır köylerdeki politikası

Mesajlarda adı geçen tüm köylerin devletin, gerillaya karşı savaşında çok önemli yer tutan sınır köylerinden oluşması önemli bir ayrıntı. Diyalog  sürecinden sonra yoğunlaşan savaşta devlet, bu köylerde kalekol yapmaya ve yoğun askeri personel taşımaya başladı. Askeri istihbaratın kol gezdiği bu köylerde devletin bilgisi dışında böyle bir olayın yaşanması imkan dahilinde değil. Bu köylerde korucu olmasına rağmen direnen yurtseverler de var. Devlet bu köylerde denetimi sağlamak ve var olan yurtseverliği bitirmek için böyle özel savaş araçlarına başvuruyor.

Valilik eliyle algı operasyonu

Uzman çavuşun paylaşımı ardından Hakkari Valiliği’nin yerel basından gazetecileri toplayarak ”Bu haber terörle mücadelemizi zarara uğratmak için terör yandaşlarının yaydığı, güvenlik güçlerimizi zan altında bırakan bir haber, bölgede yaşayan gazetecilerin bunu tersine çevirmek için çaba sarfetmesi gerek” diyerek talimat verdiği belirtiliyor. Ardından ise HakkahaberTv gibi yerelde Valilik emriyle çalışan ajanslar, Selman Ediş adlı korucu başıyla röportaj yapıp, söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğunu yaymaya çalıştı.

Gizlilik kararı alındı

28 Ekim günü Hakkari’de zengin iş adamları, aşiret ağaları ve korucu başlarının devreye girmeye başlamasıyla savcılığın dosyaya ilişkin gizlilik kararı getirdiği bir uzman çavuşun da müşteki sıfatıyla ifadeye çağrıldığı öğrenildi. İsmet Ölmez adlı eski korucu başı ve köydeki madenin işletmecisinin “köyümüzde dönen bu pisliği temizleyin dediği” öğrenildi. Bu girişimler dosyanın üstünün kapatılacağına dair şüphelere yol açıyor.

Aysel Ölmez öldürüldü

Uzman çavuşun mesajlarında adı sık sık geçen Zawîte köyü sakinlerinden ismini güvenlik nedeniyle açıklayamayacağımız R.Ö. gazetemizle önemli detaylar paylaştı: ”Üç, dört ay önce Aysel Ölmez adında köyümüzde oturan bir kadının videosu elden ele dolaşmaya başladı. Aysel Ölmez, 50 yaşlarında olan bir kadın. Korucu Fettah Demir ile ilişki yaşadığı bir video nasıl olduysa bir anda herkesin eline geçti. Kadın köyden kaçıp Güney Kürdistan’a geçti. Ancak bir süre sonra kadının orada öldürüldüğüne dair bilgiler gelmeye başladı. Uzman çavuşun attığı söylenen mesajların temeli bu ölüme dayanıyor.

Herkesin bildiği ama konuşmadığı

Bu cinayetten sonra Aysel Ölmez’in eşi ve akrabalarının bunlardan hesap soracağız demesi, fuhuş ve şantaj çetesindekileri tedirgin etti. Hepsi birbirini satmaya başladı. Herkesin bildiği ama kimsenin dillendirmediği şey uzman çavuşun mesajıyla artık konuşulur oldu. Herkes korucuların fuhuş yaptırdığını, askere, polise kadın pazarladığını biliyordu. Bunu karakol bizzat örgütlüyordu. Bu köylerde karakoldan ve askeriyeden habersiz kuş uçmaz. Bundan da haberleri vardı, çünkü bizzat kendileri yapıyorlardı. Köydeki korucular onlar için çalışıyordu.”

Karakoldan çıkmayan silahlı tipler

Devletin kendini aklamaya çalıştığını kaydeden R.Ö. anlatımlarına şöyle devam ediyor: ”Bir mesaj yayıldı sanki her şey o mesajla bilinmeye başladı. Ama herkes biliyor ki devlet eliyle fuhuş Hakkari merkez dahil her yerde yapılıyor. Bunları yapanlar da asker, polis ve korucular. Devlet o mesajlarla kendini aklıyor. Sanki toplumun içinde var olan bir pisliği vidanlı birkaç asker deşifre etmiş gibi. Ama bu devletin kendi pisliği. Adı geçen Fettah Demir, Mesut Ölmez, Hakan Ölmez karakoldan çıkmayan, silahla gezen tipler. Bunların ne olduğunu herkes biliyor. Her dönem bunlar, devletle çalıştılar. Madem mesaj atan uzman çavuş dürüst biri, çıkıp hangi asker, hangi polis bu çeteyle çalıştı, onu da açıklasın.”

Kadınların can güvenliği yok

Aynı köyden görüştüğümüz ve ismini vermek istemeyen bir kadın ise yayılan mesajdan sonra, mesajda adı geçen bir kadının intihar ettiğini, iki kadının ise köyden gittiğini belirterek, ”Ama kaçtılar mı, öldürüldüler mi, yoksa devlet mi onları bir yere götürdü bilmiyoruz” dedi. Köyde çok gergin bir ortamın olduğunu birçok kadının can korkusu yaşadığını, ne yapacaklarını, kime gideceklerini bilmediklerini ifade eden kadın, acilen bir çare bulunması gerektiğini söyledi.

 

Uyuşturucu da var

10 Temmuz’da ANF’de çıkan bir haberle de uyuşturucu ve fuhuşa zorlanan F., verdiği bilgilerle devlet güçlerinin ve ilçede bulunan bazı mekan sahiplerinin uyuşturucu kullanımı ve fuhuşa sürüklemede rolüne işaret etmişti. Kafelerde polislerin denetiminde fuhuş yapıldığını ve uyuşturucu satıldığını söyleyen F., “Şu an Gever merkezde bulunan 6 kafede genç kadınlar her akşam polisler tarafından kullanılıyor. Polisler beni de tehdit ederek bu bataklığa sürükledi. Bu kafelerde en çok eroini, kokain ve uyuşturucu haplar satılıyor. Gençler bu maddelerle kafayı bulduğunda polis resimlerini çekiyor ve daha sonra bu görüntülerle gençleri tehdit ediyor. Bu kafe sahipleri de polislerle işbirliği içinde” diye konuştu. 

Fuhuş ve uyuşturucunun Gever için çok büyük bir tehlike olduğuna işaret eden F., ilçede hemen hemen her yerde uyuşturucu satıldığını ve gençlerin bu şekilde bağımlı hale getirildiğini ifade etti. Kendisini fuhuş ve uyuşturucu bataklığına sürükleyen polisin Osmaniyeli olduğunu vurgulayan F., oturduğu ‘One Way’ cafede limonatasına ilaç atıldığını ve daha sonra görüntülerinin kaydedildiğini söyledi. Polislerin görüntüleri kendisini tehdit etmek için kullandığını kaydeden F., şunları dile getirdi: “Eğer arkadaşlarımı onlar için örgütlemezsem görüntüleri internette dağıtacaklarını söyleyerek beni tehdit ettiler.”

Uyuşturucu ve fuhuşa zorlanan A., da Osmanlı Ocakları’na mensup kişilerin Yeşildere mahallesinde olan Nedim Zeydan Caddesi’nde polislerin gözü önünde uyuşturucu sattığını söylemişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.