Avrupa’da kadınlar Jîna için eylemdeydi

Kadın Haberleri —

Foto: Berlin /Hakan Türmen

Foto: Berlin /Hakan Türmen

  • Avrupa’da Kürdistanî örgütler ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin  çağrısıyla proteste eylemlerine katılan kadınlar Kürt ve İranlı kadınlara destek verdi, katliamları kınadı.

İran’ın başkenti Tahran’da katledilen Jîna Amînî için Avrupa genelinde hafta sonu kadın örgütleri ve Kürdistanî örgütler eylem düzenledi.

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanmasına destek vermek, dayanışmak, kadınların sesine ses olmak ve rejimin katliamlarını, kadına yönelik politikalarını protesto etmek amacıyla Avrupa’nın birçok merkezinde Kürt, İran, Avrupalı kadın örgütleri, Kürdistan hareketler protesto eylemleri yaptı.

.
Foto: Berlin / Hakan Türkmen

Almanya’da İran protesto edildi

Hafta sonu gerçekleşen eylemlerde Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar “Jin jiyan azadî” attı. Kadınlara özgürlük isteyen kadın ve erkek eylemciler, saçlarını kesti, başörtülerini yaktı. Almanya’nın Frankfurt kentinde PJAK, KODAR VE KJAR öncülüğünde eylem düzenlenirken, başkent Berlin’de de Dest-Dan Kadın Meclisi ve İranlı kadın hareketleri ortak eylem düzenledi.

.
İsveç-Stockholm /Foto: Sinoyi Mendani

Aynı amaçla Almanya’ın Hamburg, Stuttgart, Köln, Mannheim, Kiel, Nürnberg ve Hannover’de kentlerinde yapılan eylemlerde Jîna Amînî’nin katledilmesi protesto edildi. “Jin jiyan sloganlarının yükseldiği eylemlerde, “Kadın özgürlüğü sınırları aşmalıdır” mesajı verildi.

 

.
Stuttugart / Foto:Berfin Deniz

Dünyada 32 kentte eylem yapıldı

Norveç'in Oslo, Finlandiya’nın Helsinki,İsveç’in Stockholm, Vestros, Avusturya’nın Viyana, Hollanda'nın Den Haag, Fransa'nın Paris, Lorient, Draguignan, Lübnan’ın Beyrut, Kıbrıs’ın Limasol, Avusturalya’nın Sydney,  ABD’nin Newyork kentlerinde  alanlara çıkan Kürt ve İranlı kadınlar, Kürdistanlılar ve dostları eylem düzenledi. Düzenlenen eylemlerde İran rejimi protesto edildi. Eylemlerde kadınların bedeni üzerine kurulan tasarruf red edilerek, İran’da değişim umutlarının yeşerdiğine dikkat çekildi.

HABER MERKEZİ

.
Foto: Berlin / Hakan Türkmen
.
Jîna Amînî eylem / Foto: Londra

 

.
Jîna Amînî eylem / Foto:Lorient
İsveç-Stockholm /Foto: Sinoyi Mendani
İsveç-Stockholm /Foto: Sinoyi Mendani
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.