Avrupa’da kapanmalar başladı

Dünya Haberleri —

Covid-19

Covid-19

  • Avrupa ülkeleri, Omicron varyantının Avrupa genelinde yükselişe geçmesiyle birlikte tekrar sıkı tedbirleri devreye koymaya başladı. En sert önlemi Hollanda aldı. Ülkede dünden itibaren 4 hafta tam kapanma uygulanmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre Omicron varyantı ‘daha önce hiçbir varyantta görülmemiş bir oranda‘ yayılıyor ve yakında Delta varyantının yerine geçerek “baskın varyant” olacak. Omicron varyantının hızla yayılması üzerine Avrupa’da pek çok ülke yeni önlemler aldı, ülkelere giriş ve çıkışlar zorlaştırıldı.

Hollanda Lockdown’a girdi 

Hollanda, salgınla mücadelede şu ana kadar en sert tedbiri alan ülke oldu. Ülkede Omicron varyantının etkili olmasıyla birlikte dünden itibaren 4 hafta tam kapanma uygulanmaya başladı.  

Bu da ülkenin Noel ve yılbaşında da kapalı olacağı anlamına geliyor. 14 Ocak’a kadar ülkede temel ihtiyaçların temin edildiği market, kasap, manav, fırın, eczane, benzin istasyonu ve kütüphane gibi yerlerin dışındaki tüm dükkan ve mağazalar kapalı kalacak. Tüm kademedeki okullar da 9 Ocak’a kadar eğitime ara verdi. Hollanda’da tam kapanma son bulana kadar hiçbir etkinliğin yapılmasına da izin yok. Profesyonel futbol müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam ederken, içeride yapılan tüm spor faaliyetleri durduruldu. 

Noel’de en fazla 4 misafir

Evlerde 13 yaşından itibaren en fazla 2 misafir kabul edilecek, dışarda ise en fazla 2 kişi bir arada bulunabilecek. Noel kutlamalarının yapıldığı 24, 25 ve 26 Aralık’ta ve yılbaşında hanelerde ve dışarda en fazla 4 misafire izin verilecek. Evden çalışma tavsiyesi, sosyal mesafe uygulaması, toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske şartı devam edecek.

Fransa da alarmda

Vaka sayılarının yükselmesiyle Fransa da alarma geçen ülkelerden. Paris’te havai fişekli yeni yıl kutlamalarının tümü iptal edildi. Ülkede ayrıca 10 Aralık’ta gece kulüplerinin bir aylığına kapatılmasına karar verilmişti. 5-11 yaş arasındaki çocukların aşılaması da başladı.

İngiltere’de tedbirler sıkılaştı

İngiltere’de de parlamento, hızla yayılan Omicron varyantıyla mücadele kapsamında aşı pasaportu ibraz zorunluluğu dahil bir dizi kısıtlamayı hayata geçirdi. Düzenleme kapsamında tiyatro ve sinema salonları gibi çoğu kapalı mekanda maske takılması ve gece kulüpleri gibi mekanlara girişlerde aşı veya test durumunu içeren belge gösterilmesi zorunlu oldu. Aşı pasaportu, 500’den fazla kişinin bulunduğu kapalı mekanlar, 4 binden fazla kişinin bulunduğu açık alanlar ve 10 binden fazla kişinin bulunduğu herhangi bir mekan için uygulanacak. En az 2 doz aşı olanlar veya negatif test sonucu gösterebilenler bu yerlere girebilecek.

Almanya’da hatırlatıcı doz

Almanya ise Omicron varyantını güçlendirici aşıyla önlemeye çalışıyor. Ülkede yıl sonuna kadar 30 milyon hatırlatma aşısının yapılması hedefleniyor. Aşı olmayanlara ise büyük kısıtlamalar getirilmiş durumda. Ülkede aşısızların market ve eczane dışındaki yerlere girişi halen yasak. Trenler ve otobüslerde ise 3G kuralı uygulanıyor. Yolcuların seyahat edebilmeleri için ya aşılı ve iyileşmiş olduklarını gösteren bir kanıt sunmaları ya da negatif korona testi belgesi ibraz etmeleri gerekiyor. Pek çok ülke gibi Almanya’da da havai fişekli yılbaşı kutlamaları yasaklandı.  

5. dalga daha sert geçecek

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise hafta sonu Hannover ziyaretinde yaptığı açıklamada İngiltere’deki tecrübelere dayanarak Almanya’nın büyük ve ağır bir beşinci pandemi dalgasıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı. SPD’li Bakan, beklenen Omicron ağırlıklı yeni dalganın hastaneler ve yoğun bakımlar ile toplumun tamamı için zor bir ödev olacağını da vurguladı ve dolayısıyla dalganın bastırılması için çaba harcamak zorunda olunduğunu yineledi. Bakan, hatırlatma dozu aşılarının olunmasına yönelik çağrılarını da tekrarladı.

İtalya OHAL’i uzattı

Son haftalarda vakaların rekor seviyeye ulaştığı İtalya’da hükümet, salgınla mücadele kapsamında yürürlükteki OHAL’i 31 Mart 2022’ye kadar uzattı. 

İspanya çok yüksek riskli

İrlanda’da ise barlara 20.00’den sonra yasak getirirken, iç ve dış mekandaki etkinliklere katılımlara sınırlamalar koydu. 

Avusturya’da seyahat kısıtlamalarını sertleştirirken, Danimarka’da sinema ve konser salonları, eğlence parkları ve müzelere kepenk vuruldu. İspanya ise artan vakalar nedeniyle yeniden çok yüksek riskli ülkelere arasına girdi.

Protestolar sürüyor

Aşı kartı ibraz zorunluluğu ve yeni kısıtlamalara karşı ise Paris, Londra, Torino ve Berlin gibi önemli Avrupa kentlerinde protesto eylemleri düzenlenmeye devam ediyor.

HABER MERKEZİ 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.