Avrupalı siyasilerden HDP ve Kobanê çağrısı

Dünya Haberleri —

HDP

HDP

  • 26 Nisan’da başlayacak olan HDP’ye yönelik soykırım operasyonlarının parçası olan Kobanê yargılamalarına yönelik açıklama yapan Avrupa’daki partiler ve AP üyeleri, tüm kesimleri HDP ile dayanışmaya çağırdı.

 

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyeleri ile çok sayıda siyasi parti üyesi ve AP milletvekili yaptıkları ortak açıklamada 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê davasına dikkat çekti. HDP’nin sistematik baskılarla sindirilmek ve Kobanê direnişinin kriminalize edilmek istendiğinin vurgulandığı açıklamada, davaların siyasi olduğunun altı çizildi.

Türk savcılığının HDP yöneticileri ve seçilmişleri dahil 100’ü aşkın kişinin tutuklanmasını istediği hatırlatılan açıklamada, Kobanê direnişine destek amacıyla düzenlenen gösterilerin yıllar sonra ‘terörizme destek’ olarak yargılanmak istendiğine işaret edildi. Açıklamada, DAİŞ çeteleriyle mücadelenin sürdüğü bir dönemde Türk devletinin çetelere destekle meşgul olduğu; HDP’nin olayların aydınlatılması için araştırma talebinin Erdoğan’ın liderliğini yaptığı AKP tarafından reddedildiği hatırlatıldı.

Direniş kriminalize edilemez

HDP’ye yönelik bu hukuk ihlaline karşı durulduğunun vurgulandığı açıklamada, seçilmişlerin araştırılması dahi engellenen olaylar yüzünden sorumlu tutulmasının kabul edilemez olduğu dile getirildi. Açıklamada, siyasi partiler ve parlamenterlerin konuya odaklanması istenirken, “Bizler, sistematik baskılara maruz kalan HDP ile dayanışma içerisindeyiz. Ayrıca, Kobanê’ye destek amaçlı direnişin kriminalize edilemeyeceğini söylüyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca Selahattin Demirtaş’ın “Erdoğan'ı asıl kahreden şey vahşice katledilen yurttaşlarımız değil, DAİŞ’in Kobanê'de yenilmiş olmasıdır” sözleri de paylaşıldı.

Destek çağrısı yapıldı

Açıklamada, 26 Nisan’da başlayacak davaya gözlemci olarak gidemeyenlerin sanal medya başta olmak üzere her alanda destek vermesi çağrısı yapıldı. Sanal medyada #SolidarityWithHDP ve #DefendKobani hashtaglarıyla dayanışmada bulunulacak.

HDP Avrupa temsilciliğinden çağrı

AP Kürt Dostluk Grubu ve Avrupa Siyasi Parti liderlerinin çağrısı temelinde HDP Avrupa Temsilciliği de çalışmalar yürütüyor. HDP Avrupa Temsilciliği yaptığı açıklamada “Bu önemli çağrıyı en geniş kesimlere ulaştırmayı hedefliyoruz. Pandemi önlemlerinden dolayı davayı izlemeye gidemeyen birçok siyasetçi var. Fakat neler yapabiliriz konusunda alternatif bir arayış söz konusudur. Dolayısıyla çağrı ile birlikte HDP ile dayanışma içerisinde olan tüm siyasi parti, parlamenter, kurum temsilcileri ve dostlarımıza ulaşıp, o gün eylem yapmalarını talep edeceğiz. AKP’nin kurmaca siyasetinin HDP ve Kobanê direnişini kriminalize etme çabalarına karşı, Kobanê direnişi sürecinde direnişe sahip çıkan insanlığın, bugün de özgürlük ve demokrasi için mücadele edenlerin yanında duracaklarını biliyoruz.”

Ortak açıklama kimler var?

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyeleri ile François Alfonsi (Yeşiller/Avrupa Özgürlükler İttifakı Fransa vekili), Andreas Schieder (Sosyalistler&Domokratlar İlerici İttifakı Avusturya vekili), Nikolaj Villumsen (Avrupa Birleşik Solu / Nordik Yeşil Sol Danimarka vekili) ile Avrupa Siyasi Parti liderleri Heinz Bierbaum (Avrupa Sol Parti Başkanı), Evelyne Huytebroeck ve Thomas Waitz (Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanları), Lorena Lopez de Lacalle (Avrupa Özgürlükler İttifakı Başkanı) ve Sergei Stanishev (Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı)

ANF HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.