Avukat görüşleri kayda alınıyor

Tokat Cezaevi

Tokat Cezaevi

  • Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutsakların avukatları ile yaptığı görüşmeler, üç yıldır kayda alınıyor. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi'nin 29 Mart'ta Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’ne dair açıkladığı raporda duyurduğu uygulamanın devam ettiği öğrenildi.Uygulamaya dair yeni detaylar da ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; görüşmelerin görüntü ve ses kaydının alınmasına dair karar, cezaevi idaresinin 2021'de savcılığa yaptığı başvuru üzerine alındı. Tokat İnfaz Hakimliği, 2021’de aldığı kararla görüşmelerde görüntü ve ses kaydının alınmasına onay verdi. Üç ayı kapsayan karar, daha sonra 11 kez uzatıldı, ancak hiçbir karar tutsaklara ya da avukatlarına tebliğ edilmedi.

Müvekkilini ziyaret eden avukat Ahmet Taş, duruma itiraz etti. Cezaevi idaresi, alınan kararı Av. Taş'a iletti. İletilen kararda cezaevi idaresinin “gizli” ibareli savcılığa gönderdiği talebe de yer verildi. Talepte, “Karar alınması halinde karara itiraz durumunda PKK terör örgütü mensubu hükümlü/tutuklular ile avukatlarına karar tebliğ edildiğinden, karar içeriğinde talebimize esas gerekçelerin gizli mahiyette istihbari bilgiler olduğu göz önüne alınarak karar içeriğine yazılmaması hususu” ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca hakimlik kararının detaylarına yer verildi. Hakimlik kararının detayında, "politik tutsakların avukatları ile yapacağı görüşmelerin teknik cihazlarla sesli veya görüntülü olarak kaydedilmesine, görüşme sırasında bir görevlinin hazır bulunmasına, tutsağın avukata ya da avukatın tutsağa verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara el konulmasına" denildi. Ayrıca hakimliğin tutsakların avukatları ile yapacakları görüşmeleri de bir saat ile sınırladığı ifade edildi. 

Av. Taş, iletilen karar üzerine Tokat 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 7 Mayıs 2024'te itiraz etti. İtiraza dair sürecin devam ettiği öğrenildi. 

 

* * *

Dilekçelere yanıt yok

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde 20 gündür tekli hücrede tutulan gazeteci Esra Solin Dal'ın koğuşa geçmek için yazdığı dilekçelere yanıt verilmiyor. 

İstanbul merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında 23 Nisan’da Özgür Basın emekçisi 9 gazeteci gözaltına alındı. Gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile gazeteci Erdoğan Alayumat, 26 Nisan'da çıkarıldığı mahkemece "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Gazeteci Dal, tutuklandığı günden beri Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki tekli hücrede tutuluyor. Dal'ın koğuşa geçmek için yazdığı dilekçelere cezaevi idaresi tarafından hala bir yanıt verilmediği öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.