BAAS güçlerinin saldırılarıyla başlayan Qamişlo’daki çatışmalar üçüncü gününde de devam etti. Kentin birçok bölgesine yayılan çatışmalarda rejim güçleri sivilleri hedef alırken Asayiş ve YPG yerel birlikleri de rejim güçlerine müdahale etti. 45 askerin öldüğü çatışmalar sürerken, sivil yerleşim yerleri bombalandı. Üç günlük saldırılarda 23 sivil yaşamını yitirdi, 68 kişi de yaralandı. 

İlk gün Wehdê kavşağı ve Elaya Cezaevi ve Mahallesi bölgesinde yoğunlaşan çatışmalar kentin farklı bölgelerine yayıldı. Ekmek fırını ve Elaya Cezaevi’nin Asayiş güçlerinin denetimine girmesi ardından rejim saldırılarını sivil halkın yaşadığı bölgelere kaydırdı. Rejimin topçu saldırılarının hedefinde Qudurbeg Mahallesi’ne bağlı Zeytûniyê sokağı, Enteriyê, Bişêriyê ve Hilêliye mahalleri vardı. 


23 sivil öldü, 68 yaralı

Cizîr Kantonu Sağlık Konseyi Eşbaşkanı Silêman Ehmed, BAAS rejimi güçleri ve rejime bağlı paramiliter çetelerin saldırılarında dün itibariyle 23 sivilin yaşamını yitirdiğini ve 68 sivilin de çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını belirtti. 

Yaşamını yitiren ve yaralanan yurttaşların çoğunun kadın ve çocuklar olduğuna dikkat çeken Ehmed, bazı yaralıların durumunun ağır olduğunu ekledi. 


Başur’a geçişini engelliyor

Edinilen bilgilere göre KDP, saldırılarda yaralanan ve durumları ağır olan sivillerin Başûr Kurdistan’a geçişine izin vermedi. Sêmelka Sınır Kapısı’na getirilen yaralıların KDP’li yetkililerce engellenmesi üzerine, yaralılar tekrar Derik Hastanesi’ne götürüldü.


Yaralılara ziyaret

Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federalizmi Kurucu Meclisi eşbaşkanı Hediye Yûsif, yaralı 37 yurttaşı Dêrik Hastanesi’nde ziyaret etti. Yaralılardan Seîde Îsa, saldırılara ilişkin şunları belirtti: “Çocuklarımla beraber evde otururken, komşumun evine top isabet ettiğini gördüm. Saldırıdan sonra topun patladığı yere çok sayıda yurttaş toplandı. Halkın toplanmasıyla beraber rejim güçleri bizim toplandığımız yere bir top daha attı ve çok sayıda kişi yaralandı.” 

Diğer bir yaralı elektirik teknisyeni Ebdilfetah Mihemed ise Qamişlo hastanesine kaldırılan yurttaşların hedef haline geldiğini belirterek, bu yüzden yaralıların Dêrik Hastanesi’ne götürdüğünü söyledi.


Halktan YPG’ye çağrı

Qamişlo halkı ve yaşamını yitiren yurttaşların yakınları YPG güçlerine çağrıda bulunarak, kendilerini BAAS rejim güçlerine karşı korumalarını istedi. 

Çatışmalar dün de Wehdê kavşağı, Emin Siyasî  mıntıkasında (siyasi istihbarat), Kesb sokağı, Güvenlik kavşağında devam etti. 

Wehdê sokağında 40 dakika boyunca yaşanan şiddetli çatışmalar sonucunda rejime bağlı paramiliter güçlerden 15’i öldürülürken 14’ü de yaralandı. Asayiş güçleri 2 rejim askerini esir aldı.

Iwêja mıntıkasında yaşanan çatışmalarda ise Difa El Wetani üyelerinden 4’ü yaralandı. Son iki gündür aynı bölgeye üç kez saldırı girişiminde bulunan paramiliter güçler her serefinde Asayiş güçleri tarafından geri püskürtüldü. 

BAAS güçleri, üç gündür 45 kayıp verdi.


 




YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl:  BAAS bitme noktasında



YPG Sözcüsü Rêdûr Xelîl, rejim güçlerinin Qamişlo’da sivilleri hedef alan saldırılarına YPG güçlerinin anında karşılık verdiğini belirttti.

Rêdûr Xelîl ,rejim güçlerinin Qamışlo’daki saldırıları ANHA’ya değerlendirdi. BAAS rejiminin bitme noktasına geldiğini belirten Rêdûr Xelîl, “Rejimin istediği şey bölgede karışıklık çıkarıp güç elde etmek. Qamişlo’ya yaptıkları top saldırıları da bunun göstergesidir. Ama şuna inancımız var; Kürt, Arap, Süryani halklarımız biliyor ki bizler rejimin provakasyon ve oyunlarına gelmeyeceğiz” dedi.

Rejim güçlerinin sivillere yönelik saldırılarından sonra sivillerin de Asayiş güçlerine yardım ettiğini aktaran Rêdûr Xelîl, “Rejim güçleri büyük bir ders aldı. Bundan sonra bir daha halkımıza karşı bir saldırı gerçekleştirirlerse daha güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz” ifadelerini kullandı. 





Rejime sessiz kalmayacağız!


Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Eşbakanlığı ve Kürt Ulusal Konseyi saldırıları kınadı. Saldırıların planlı olduğu ve buna sessiz kalınmayacağı belirtildi. 

Qamişlo’da rejim güçlerinin saldırısı üzerine başlayan çatışmalara ilişkin yazılı bir açıklama yapan Cizîr Kantonu İçişleri Konseyi Eşbakanlığı, “Rejim güçleri halk arasında gizli gruplar yerleştirmiş ve bu grupları silahlandırmıştır. Daha sonra bu gruplar Kürt, Arap ve Süryaniler arasında fitne ve karışıklık çıkarmak için görevlendirilmişlerdir” dedi. Açıklamaya şöyle devam edildi: “Rejim güçleri ve Riyad-Ankara muhalefeti arasında Cenevre -3 görüşmeleri boşa çıkmıştır. Rejim güçleri bu başarısızlığa rağmen güçlü olduğunu göstermek ve hala iktidardayım demek için demokratik özerklik yönetimine saldırmaktadır. Bizler İç İşleri Konseyi ve Asayiş Genel Yönetimi Qamişlo’da halkımıza dönük yapılan saldırılara sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz.’’


Saldırılar ortak yaşamadır! 

Kürt Ulusal Konseyi, yaptığı açıklamada rejim saldırılarının ilan edilen demokratik federalizm sonrası açığa çıkacak olan ortak yaşam ve halkların birliğine karşı gerçekleştirildiğini belirtti. Konseyin açıklaması şöyle: “Bir süredir rejim güçleri ve Difa Wetenî diye bilinen paramiliter güçler cizir kantonunda karışıklık yaratma çabası içerisindeler. Rejimin uyuyan hücreleri, halkların birliğine darbe vurmak amacıyla tahrik eylemleri geliştirmektedir. Özellikle demokratik federalizm ilanı sonrası bu tahrik eylemleri yoğunluk kazanmıştır. Rejim güçleri saldıları, Rojava Devrimi ile açığa çıkan ortak ve öz yaşam zeminini parçalamak istemektedir. Kürt Ulusal Konseyi olarak rejim saldırılarını kınıyoruz. Asayiş ve YPG Yerel Birlikleri’ne destek olmaya ve evlerine terk etmemeye çağırıyoruz.”

Konsey, ABD ve Rusya başta olmak üzere uluslararası güçlere de seslenerek, rejimin saldırılarını durdurması için devreye girmesi çağrısında bulundu.