Bangladeş'te 8 bin muhalif gözaltında

Dünya Haberleri —

Dakka'da iktidar karşıtı gösteriler Foto: AFP

Dakka'da iktidar karşıtı gösteriler Foto: AFP

  • Bangladeş polisi, bir hafta önce başken Dakka’da düzenlenen ve 100 bin kişinin katıldığı büyük mitingin ardından ülke çapında cadı avına çıktı. 8 bin muhalif gözaltında.

Bangladeş polisi, Ocak ayında yapılacak genel seçimler öncesinde ana muhalefet partisi olan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve müttefiklerinin taraftarlarına dönük gözaltı furyası başlattı. Muhalefet, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa etmesi ve tarafsız bir hükümet ile gidilecek seçimlerin denetlemesine izin verilmesini istiyor. Başkent Dakka’da yapılan ve ülkede son yılların en kitlesel mitingine 100 binden fazla kişi katılmış, polis ve göstericiler arasında çıkan arbede de çok sayıda kişi yaralanmıştı. 
15 yıldır Bangladeş’in Başbakanı olan Şeyh Hasina ülkesini uluslararası tekellerin kontrolüne açarak, çocuk emeği sömrüsünden, sağlıksız çalışma koşullarına kadar ülkeyi güvencesiz çalışanlar cennetine çevirdi. HM’den Samsung’a kadar birçok markanın ucuz ve güvencesiz çalıştırmayı göz ardı ederek üretim yaptırdığı ülke zenginlerin palazlandığı yoksulların daha da yoksullaştığı bir ülkeye dönüştü. Hasina’nın ülkeyi demir yumrukla yönettiği eleştirileri yapılıyor. 

Gözaltılar siyasi lince dönüştü
Dakka'nın merkezindeki "büyük mitinge" 100 binden fazla muhalefet destekçisi katıldı ve çıkan çatışmalarda bir polis memuru öldürüldü. Polis, BNP'ye karşı geniş çaplı baskınlar düzenlemeye başladı, binlerce aktivisti tutukladı ve partinin üst düzey liderlerinden en az 162'sini memuru öldürmekle suçladı.
Ülkenin en çok okunan ve en saygın gazetesi Prothom Alo, pazar günü ülke genelindeki muhabirlerinden gelen raporlara göre en az 7 bin 835 kişinin alıkonulduğunu bildirdi.
Ulusal Polis Sözcüsü Abir Siddique Shuvra, gözaltına alınanların kesin sayısını vermedi ancak tutuklananların cezai davalarla ve tutuklama kararlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Shuvra "Kesin bir rakam vermek mümkün değil. Polis olağan çalışmasını yapıyor," ifadelerini kullandı.
Dakka Büyükşehir Polisi daha önce geçen cumartesi gününden bu yana 2 bin 100'den fazla kişiyi şiddet suçlamasıyla gözaltına alındığını açıklamıştı. DAKKA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.