Barış ödülü Öcalan’ın olur
Dünya Haberleri —

.
- Nobel Barış Ödülü sahibi Jody Williams, Rêber Apo’nun bu tarihi hamlesiyle Nobel Barış Ödülü’ne en ciddi aday olduğunu söyledi. Mısırlı uluslararası ilişkiler uzmanı İslam El Mensî ise çağrıya olumlu yanıt verilmesi halinde Ortadoğu’da Kürtlere yönelik etnik ayrımcılığın son bulacağını belirtti.
Nobel Barış Ödüllü Amerikalı politik aktivist Jody Williams, Rêber Apo’nun tarihi çağrısına ilişkin Medya Haber televizyonunda Erem Kansoy’un sorularını yanıtladı. 1997’de anti-personel mayınlarının yasaklanmasına yönelik çalışmalarıyla Nobel Barış Ödülü’nü alan Jody Williams, dünya genelinde artan savaş ve soykırım ortamında Rêber Öcalan’ın barışçıl bir tutum sergilemesinin son derece olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.
“Abdullah Öcalan’ın barışa doğru ilerlemek istemesini görmek ilham verici” diyen Williams, bu sürecin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Çalışma koşulları sağlanmalı
Türkiye’nin Rêber Apo’nun uzun süredir barışı geliştirme çabasını görmesi gerektiğini ifade eden Williams, Türkiye’nin de aynı şekilde karşılık vermesi gerektiğini belirtti. Gerekli koşulların yaratılmasında Türkiye’nin sorumluluklarına dikkat çeken insan hakları savunucusu Williams, "Onun düşüncelerini hayata geçirebilmesi ve sürece katılabilmesi için gerekli koşullar sağlanmalı. Abdullah Öcalan, bu sürecin tam anlamıyla içinde olan bir lider olarak güvence altına alınmalı. Artık güvenli bir yerde olmalı ve Türk hükümeti anlamlı bir diyalog başlatarak, Kürt liderlerle birlikte bu çatışmayı sona erdirecek bir plan geliştirmeli" diye konuştu.
Öcalan, Nobel’e aday olur
Abdullah Öcalan’ın barış, güvenlik ve karşılıklı saygı temelinde yürüttüğü müzakerelerin, Nobel Barış Ödülü için de önemli bir adaylık oluşturduğunu ifade eden Jody Williams, “Bu süreç, Öcalan’ın Nobel Barış Ödülü’ne ciddi bir aday olarak gösterilmesini sağlayacak bir gelişme” dedi.
Mensî: Etnik ayrımcılığın sonu
Mısırlı uluslararası ilişkiler uzmanı İslam El Mensî, Rêber Apo’nun çağrısının tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Çağrıya yanıt verilirse, bölgede daha aydınlık bir gelecek görebiliriz" dedi.
Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuşan El Mensî, "Bu çağrıya olumlu yanıt verilirse, bölgenin durumu iyileşebilir. Büyük ve etkili bir önder olan Sayın Abdullah Öcalan, bu açıklamayı titiz araştırmaların ardından yaptı. Çağrısı, tarihsel bir rol oynayarak eski yaraları sarabilir” ifadelerini kullandı.
Irkçılığı karşı ışık olacak
El Mensî, açıklamanın yapıldığı dönemin önemine dikkat çekerek, "Bu tarihi anların, diğer tüm zamanlardan daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kürt nüfusunun yoğun olduğu Türkiye ve diğer birçok ülkede bir hazırlık süreci ve karşılık verme ihtimali var. Bu adım, ayrımcılık ve ırkçılığın sona ermesi için bir ışık olacaktır. Çağrı, bölge ülkelerinin zayıflamasına neden olan kan ve ırkçılık döneminin artık sona ermesinin zamanının geldiğini gösteriyor” dedi.
Kürtlerin harihsel hakları tanınmalı
Kürtlerin, tarihsel haklarına yeniden kavuşmasının zamanının geldiğini belirten El Mensî, “Kürtler ne yabancı ne de göçmendir; diğer halklardan eksik de değildir. Eğer bu çağrı tüm taraflarca karşılık bulur ve uygulanırsa, adalet ve eşitliğin sağlanmasının yanı sıra, kan dökülmesine yol açan etnik ayrımcılığın da sona ermesi için bir başlangıç olacaktır. Artık bu durum düzeltilmeli" diye kaydetti. ANHA/MEDYA HABER TV