Başsavcı'nın hukuki delili yok

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren

  • HDP Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in bir siyasetçi edasıyla konuştuğunu belirterek, hukuki hiçbir delil sunmadığını söyledi.

AYM'nin, Anayasa’yı ve AİHM'in parti kapatma davalarındaki kararlarını esas alması halinde kapatma kararı veremeyeceğini belirten HDP Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren, "Yapacağı tercih, vereceği karar, ülkenin geleceği açısından dönüm noktası olacaktır” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianamenin 21 Haziran 2021’de kabul edilmesiyle açılan dava devam ediyor. HDP’nin savunmasını sunmasının ardından Anayasa Mahkemesi, 10 Ocak'ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’i sözlü olarak dinlenmesine karar verdi. Şahin, AYM’deki sözlü açıklamalarda HDP’nin kapatılmasına delil olarak partinin Amed İl binası önünde MİT ve Emniyet marifetiyle oturtulanları gösterdi. Şahin’in yaptığı sözlü açıklamalar, henüz HDP’ye tebliğ edilmedi. HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Serhat Eren, Şahin’in sunduğu sözlü mütalaasında gerçeği yansıtmayan ve spekülatif açıklamalar üzerinden haklılık algısı yaratmaya çalıştığını söyledi. Eren, Şahin’in HDP’ye yönelik nefret ve düşmanlık dili kullandığını ifade ederek, benzer dilin kapatma davası iddianamesine ve Hazine yardımı yapılan hesaplara bloke konulması talebinin yer aldığı dilekçeye de yansıdığına dikkat çekti.

Siyasetçi edasıyla konuşuyor

Şahin’in Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olmasına rağmen siyasetçi edasıyla açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Eren, “Bir davaya konu edilmesinden ziyade siyaset alanında eleştiri konusu dahi edilmeyecek açıklamaları, aciziyetini ortaya koyuyordu. Davada eli güçlü olan, partimizin kapatılmasını sağlayacak delilleri sunmuş olan bir savcıdan çok, eli zayıf olduğu için partimizin kapatılmasını gerektiren hukuki hiçbir delil sunamadığını gördük. Algı oluşturarak haklılığını ortaya koymaya çalışan bir görüntü söz konusuydu” dedi.  

AİHM’in DTP kararını hatırlattı

Şahin’in açıklamasında Herri Batasuna kararına atıfta bulunduğunu belirten Eren, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTP) kapatılmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ihlal kararını hatırlattı. Eren, şunları söyledi: “AİHM, DTP’yi ‘Kürt meselesinin barışçıl çözümünde temel siyasi taraf’ olarak tanımladı ve ‘örgütlenme özgürlüğü hakkının engellendiğini’ tespit etti. Savcı, DTP kapatma davasındaki iddiaların hemen hemen benzerini partimizin kapatılması için açılan davada da ortaya koyuyor. Dolayısıyla aynı yanlışta ısrar ederek, farklı sonuçlar alma peşinde. Partimize açılan davada 10 defa kapatma kararı verilse, farklı bir sonuç çıkmayacağını, AİHM tarafından ihlal kararı çıkacağını çok net olarak söyleyebilirim. AYM, Anayasa’yı ve AİHM'in parti kapatma davalarında vermiş olduğu kararları esas alırsa partimiz aleyhine kapatma kararı vermesi mümkün değildir.”

AYM'nin kararı dönüm noktasıdır

AYM’nin Hazine yardımı yapılan hesaplarına bloke konulması kararını hatırlatan Eren, şunların altını çizdi: “Bu kararla tarafsızlığına, bağımsızlığına halel getirmiştir. Anayasa Mahkemesi, iktidarın ve ortağının siyaseti ve toplumsal muhalefeti dizayn etme, partimizi, siyasetini, seçmenlerini tasfiye etme, seçime katılmasını engelleme, muhalefete partimiz şahsında ayar vermenin aracı haline gelmemelidir. AYM vereceği kararla ya demokrasinin, özgürlüklerin, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün ve demokratik siyasetin önünü açacak ya da ülkeyi nefessiz bırakacak, otoriter sistemin kurumsallaşmasına onay verecek bir karar alacaktır. Yapacağı tercih, vereceği karar ülkenin geleceği açısından dönüm noktası olacaktır.” MA/ANKARA

*****

76 kurum ve 2 bin 393 isimden imza

HDP’nin Hazine yardımından yoksun bırakılmasına karşı sivil toplum örgütlerinin başlattığı kampanyaya, 76 kurum ve 2 bin 393 isim imza attı.

Kampanyayı yürüten sivil toplum örgütleri, yazılı açıklama yaptı. HDP’nin hesaplarına bloke konulmasının kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada, AYM'nin bir siyasi partinin kapatılmasına ya da hazine yardımından yoksun bırakılmasına karar verebilmesi için basit çoğunluğun yeterli olmadığı, en az 3’te 2 oy çokluğu şartı olduğu hatırlatıldı. Kararın verilme aşamasında Anayasa Mahkemesi’nin anayasal ve yasal usulleri gözardı ettiği belirtilen açıklamada, “AKP-MHP’nin siyasi baskısıyla açılan kapatma davasında, mahkemeye yönelik açık ve aleni baskı sonucu şimdi de hukuki süreçler zorlanarak, davanın sonucu beklenmeksizin, hatta bu konuda savunma bile alınmaksızın HDP’nin seçime yönelik siyasi faaliyetlerini, seçim kampanyasını gereği gibi yürütememesine neden olacak bir karar verilmiştir. AYM'nin bu kararı, yalnızca HDP’nin seçimlere dezavantajlı olarak katılmasına neden olmayacak, aynı zamanda tüm seçmenlerin özgürce seçme ve bunun için bilgilenme hakkının da ihlaline neden olacaktır. Bu kararla kısıtlanmış olarak yapılacak bir seçimin eşitlik ilkesine uygun, adil ve demokratik bir seçim olamayacağı açıktır” denildi.

Seçime müdahaleye itiraz edin

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Son seçimlerden bu yana HDP’ye yönelik çok ağır idari ve yargısal tasarruflar üzerine son olarak verilen bu karar, demokrasiye bağlı bizler bakımından tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Seçim sürecine, yurttaşların temel haklarından olan seçme ve seçilme hakkına çok açık ve ağır bir müdahale niteliğindeki karardan henüz resmi seçim süreci başlamadan bir an önce dönülmesini, bu haksız, demokratik ilkelere ve hukuka aykırı kararın kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu bildiri ile demokrasiden ve evrensel hukuk ilkelerinden yana saf tuttuğumuzu ilan ediyor, kamuoyunu, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmaya, adil ve demokratik bir seçime müdahale teşkil eden bu karara karşı itiraz etmeye davet ediyoruz.”

İmzası bulunan kurumlar 

Kampanyada imzası bulunan 76 sivil toplum örgütü şunlar: 17+ Alevi Kadınlar, 78’liler Girişimi Mersin, Alevi Kadınlar Birliği, Amed KESK Kadın, Ankara 78 liler Girişimi, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), Avcılar Kültür Sanat Derneği, Avrupa Demokrat (İnternet Haber Gazetesi), Aydın Yeşil Sol Kadın, Aydın Yeşil Sol Parti, Batıkent Yeni Yaşam Derneği, Birleşik Emekliler Sendikası Diyarbakır İl Yönetimi, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Su Kolektifi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Datça Demokrasi Platformu, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Demokrasi İçin Hukukçular, Demokratik Alevi Dernekleri, Demokratik Emekliler Sendikası, Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Devrimci Parti, Devrimci Parti Muğla, DiEM25 Türkiye Kolektifi, Dikili Kadın Platformu, Disk Emekli Sen Çanakkale Şubesi, DİSK Emekli Sen Denizli Şubesi, Diyarbakır İli Bismil İlçesi ve Köyleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Diyarbakır MEBYADER, Diyarbakır Silvan Tokluca Köyü Derneği, Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, DSTP, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Eğitim Sen Batman Şube, Eskikavak köyü Arek Köyü Çevre Koruma Ve Güzelleştirme Derneği Bingöl/Kiğı, İHD Gaziantep Şubesi, İHD Mersin Şubesi, İklim Adaleti Koalisyonu, İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu, Kadın Kooparatifi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Karakoçan Dayanışma İnisiyatifi, Kartal Silvanlilar Derneği, Kaşanlı Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Katılımcı Avukatlar, KODA (Kocaeli Dayanışma Akademisi), Kuşadası Kadın Platformu, Mardin Şahmaran Kadın Platformu, MEBYADER-Batman, MİLAS 78'LİLER, Muğla Çevre Platformu, MÜlkiyeliler Birliği, Ötekilerin Hukuk Bürosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Polen Ekoloji Kolektifi, Rosa Kadın Derneği, Silvan Taşpınar Köyü Derneği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), SUP-DDHT (Fransa), Şanlı Urfa 78'liler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu, TÖP Hukuk Komisyonu, Tüm Emeklilerin Sendikası, Tüm Emeklisen, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Validebağ Direnişi, Validebağ Savunması, Yeşil Sol Parti, Yeşil Sol Parti Didim İlçe Örgütü, Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü, Yeşil Sol Parti Milas İlçe Örgütü, Yeşil Sol Parti Tokat İl Örgütü, Yurttaş Girişimi.

Sivil toplum örgütlerinin yanı sıra 2 bin 393 isim de karara karşı başlatılan kampanyayı imzaladı. 

*****

HDP Sözcüsü Ebru Günay

Biz bitti demeden bitmez

AYM’nin, Hazine hesaplarının bloke edilmesi kararının meşru olmadığını belirten HDP Sözcüsü Ebru Günay, “HDP bir ruh ve fikriyattır. Biz bitti demeden süreç bitmemiştir” dedi.

 JINNEWS'e konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, tamamıyla siyasi baskılar sonucu karar verildiğini belirterek, tarihe geçecek kara leke olacağını söyledi. Kararın gerekçeleri arasında vekillerin Meclis kürsüsündeki konuşmalarının da olduğunu paylaşan Günay, şunları söyledi: “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu haliyle Meclis’i, kürsü dokunulmazlığını ve halkın iradesini hiçe sayıyor. AKP-MHP iktidarı faşizmlerini kurumsallaştırmak için demokratik muhalefeti siyasetin dışına itmek, kriminalize ve terörize etmek için hep yargıyı kullandı. Yargıyı, muhalefeti alt etmenin sopasına dönüştürdü. Şimdi başka bir üst aşamaya evirildi. Yasayı, mahkemeleri, kanunu, Anayasa'yı kendi çıkarlarına göre dizayn etmenin başka bir yöntemi olarak kullandı. Bunu en üstten Anayasa Mahkemesi ile gerçekleştirdi.” 

Savunma hattı geliştirilecek

Hukuki mücadele ile birlikte sokakta da derdi demokrasi olan herkesle savunma hattının geliştirileceğinin altını çizen Günay, şöyle devam etti: “HDP, bir ruh ve bir fikriyattır. Parti binalarıyla, duvarlarla sınırlı değil. Artık bu ruh, bütün topluma yayılmış. Dolayısıyla biz savunma hattımızı sokakta, omuz omuza direnerek, mücadele ederek gerçekleştireceğiz. Biz bitti demeden süreç bitmemiştir. Biz birlikte değiştireceğiz. Bu iktidarın faşizmine hep birlikte dur diyeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.