Bastıran yağışlar, alınmayan önlemler can aldı

.

.

  • Fırtına, sağanak ve kar yağışının etkili olduğu kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 9’a çıktı, 11 kişinin dün öğle saatleri itibarıyla halen kayıp olduğu açıklandı. 
  • Yağışın su taşkınlarına neden olduğu Amed ve Êlih’te önceki gün iki kişi yaşamını yitirdi. Êlih’te önceki gün sel sularına kapılan anne ve üç çocuğunun cansız bedenlerine ulaşıldı.

Sağanak yağışın su taşkınlarına neden olduğu Amed ve Êlih’te 6 kişi kişi yaşamını yitirdi. 

Amed’de önceki gece etkili olan sağanak yağışlar sonucu Pasur (Kulp), Hezro (Hazro), Farqin (Silvan), Bismil, Licê ilçelerine bağlı kırsal mahallelerde dere yatakları taştı. Dere yataklarının yakınında ev ve ahırları su bastı. Birçok yurttaş yaşanan taşkınlardan etkilendi. Bir kişi yaşamını yitirdi. 

 Yağışın etkisine giren Farqîn’e bağlı Fêra Mahallesi’nde, derenin taşmasına neden oldu. Çemê Xiyaz Bega ve Çemê Delê’den gelen suların Fêra’da buluşmasıyla oluşan taşkın, maddi hasar oluşturdu. Taşkın, dinamo, bahçe hortumlarını, kışlık çalılıkları ve birçok meyve ve sebze bahçesini, kışın kullanmak üzere koni halinde istiflenen samanı su altında bıraktı. Yine mahallede yer alan iki köprüden biri de ciddi hasar aldı.

Yağış, Licê’nin Çemê Elika Mahallesi’nde de köprüleri su altında bıraktı, dev göletlerin oluşmasına neden oldu. Alçak alanlarda oluşan göletler, köyü bir yarım ada gibi sardı. Köy yolunu yutan dev gölet nedeniyle köyün dışarıyla ulaşım irtibatı kesildi. Köye yakın, Xrawa köyünde de benzer görüntüler yaşandı.

Êlih’te önceki akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayıp gece saatlerinde sağanak haline dönüşen yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Kente merkezinde Hürriyet, Gültepe, Fatih, Belde, Şafak, Karşıyaka, Kültür, Çamlıtepe ve Seyitler mahallelerinde cadde ve sokaklar yağmur sularıyla doldu. Birçok ev ve iş yerlerini su basarken bazı araç sürücüleri de yollarda mahsur kaldı. Yağış nedeniyle Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de giriş katını da su bastı.

 

 

Anne ve 5 çocuğu

Batman'da etkili olan yağış nedeniyle su taşkınlarının yaşandığı Seyitler Mahallesi 3062. Sokak'ta 54 yaşındaki Lalihan Güner, yanındaki 5 çocuk ile evinin önündeyken suya kapılarak sürüklendi. Çocuklardan ikisi bir yakını tarafından kurtarılırken, üç çocuk akıntıya kapılarak gözden kayboldu. Aramalarda Lalihan Güner’in cansız bedeni bulundu. Cenaze, otopsi için hastane morguna konuldu.

Sabah saatlerinde kardeşlerden 5 yaşındaki İsrafil Güner'in cansız bedenine ulaşıldı. Ardından bir yaşındaki Asenat Güner’in cansız bedenine ulaşıldı. İlerleyen saatlerde ismi öğrenilmeyen 9 yaşındaki diğer kardeşin de cansız bedeni bulundu. Çocukların cansız bedeni otopsi için Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. 

Yine kapıldıkları sel sularından kurtarılan Aysun Güner ve Ceylan Güner de Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 

Kent merkezinde eğitime bir gün ara verildiği duyuruldu. 

 

 

Mêrdîn’de hayatı durdurdu

Mêrdîn’de etkili olan sağanak yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle merkez Artûklu ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerinde hayat adeta durdu. Artûklu ilçesinde sağanak yağış nedeniyle birçok evi su basarken, dağdan kopan taş ve yağmur suyunun sürüklediği çamur yolları kapattı. Artûklu-Nisêbîn yolunun taş ve çamurla kaplanması nedeniyle araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Kamor yolu ve Yeniyol Caddesi’nde de ara sokaklardan yola akan mucur trafiği olumsuz etkiledi. 

Artûklu ilçesinde birçok noktada şiddetli rüzgar ağaçlar yerinden söktü. Yeniyol Caddesi üzerinde bir ağaç ile yanında bulunan DEDAŞ’a ait trafo rüzgardan dolayı devrildi. Yine çok sayıda iş yerine ait tabelalar ile yön tabelaları da yerinden söküldü. Yaşanan olumsuzluklara rağmen AKP’li Artûklu belediyesi ile kayyım yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir çalışma yürütmemesi dikkat çekti. 

Qoser ilçesinde de birçok iş yerini ve evi su basarken, caddeler ve yollar su altında kaldı. İş yerlerine ait tabelalar da yerinden söküldü. 

 

 

Yerlikaya’nın açıklaması

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aşırı yağışlar sonucu 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Yerlikaya, İzmir'e giden kuru yük gemisinin mendireğe çarparak batan 12 kişilik mürettebatından ise haber alınamadığını açıkladı. Yerlikaya, ayrıca 16 ilde bin 611 ihbar geldiğini; 65 çatı uçması, 270 ağaç devrilmesi, 102 su basması ve 1150 diğer olayın bildirildiğini söyledi.

Sağanak yağış, fırtına ve kar nedeniyle birçok kentte okullara bir gün ara verildi. İstanbul'un Şile'de 20 Kasım'da ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildi. Şile ilçesindeki kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ya da kronik hastalığı bulunanlar ise idari izinli sayıldı. Şirnex, Çewlig'in Kanîreş (Karlıova) ve Çerme (Yedisu) ilçeleri, Êlih, Amed'in Pasûr (Kulp) ve Bismil ilçeleri, Zonguldak, Bolu, Düzce'nin Akçakoca ve Yığılca ilçeleri, Sakarya'nın Hendek ilçesi, Bartın'ın Amasra ilçesi, Karabük'ün Eflani ve Eskipazar ilçeleri, Sinop merkez ve Ayancık, Türkeli, Gerze ve Erfelek ilçelerinde eğitime bir gün ara verildi.

Ağırlık Kürt illerinde

Türk Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dün Agirî, Çevlîg, Bedlîs, Elezîz, Erzîngan, Erzirom, Colemêrg, Qers, Mûş, Dêrsim, Şirnex, Erdexan, Artvin, Mersin, Kastamonu, Malatya, Rize ve Sinop için sarı ve turuncu kod uyarısı yapıldı. 

 

 

Serhed’de yollar kapandı

Serhed bölgesinde önceki gün başlayan kar yağışı nedeniyle yüzlerce köy ve kırsal mahallenin yolu ulaşıma kapanırken, il ve ilçeler arasındaki ulaşım da güçlükle sağlandı. Kar yağışının en etkili olduğu Erdexan ve ilçelerinde 50’den fazla köy ve mezra; Erzirom ve Agirî’de ise köy ve kırsal mahallelerinin büyük bir bölümünün yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı nedeniyle Wan’ın Miks ilçesi, Wan-Colemêrg yolu, Erzirom-Qers yolunda da görüş mesafesi 10 metreye kadar düştü. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.