Belediyeyi AKP arpalığı yapmışlar

Artuklu Belediyesi

Artuklu Belediyesi

  • 200 milyon borç içinde bırakılan, araçların yakıt depoları bile boşaltılan Artuklu Belediyesi'nde DEM Parti kazandıktan sonra İş-Kur üzerine getirilen işçiler çekildi. Belediyeden 15 aydır maaş alanların sahada olmadığı, çünkü hepsinin AKP yöneticilerinin kızları, oğulları, kardeşleri, eşleri, yeğenleri, kayınbiraderleri olduğu tespit edildi.

Artuklu Belediyesi’nde AKP döneminde işe alınan 100’e yakın "bankamatik personeli" henüz iş başı yapmadı.

Mêrdîn'in Artuklu ilçesinde 31 Mart'ta yapılan seçimlerde AKP yönetimindeki belediyeyi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kazandı. Mazbataları 8 Nisan’da verilen Eşbaşkanlar Mehmet Ali Amak ve Münevver Ölker, belediye kapılarını halka açarak, X-ray cihazlarını kaldırttı. Ardından AKP dönemine ilişkin incelemeler başlatıldı. AKP’li yönetimin 27-28 ve 29 Mart tarihlerinde milyonlarca TL değerinde harcama yaptığı tespit edildi. Son bir ayda belediyenin kasasında bulunan 30 milyonun harcandığı ve kasanın tamamen boşaltıldığı tespit edilirken, yapılan alımların ise kiralama, organizasyon, kırtasiye ve benzeri işler olduğu görüldü. İŞKUR üzerinden belediyede görevlendirilen personellerin kaymakamlık tarafından geri çağrılması nedeniyle belediyenin asli işlerinde aksamalar yaşanıyor. Belediyede çalışıyor görünen, ancak yönetim değişmesine rağmen bugüne kadar belediyeye uğramayan onlarca personel olduğu tespit edildi. Ayrıca AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Tatlıdede’nin yanı sıra AKP İl Başkanı Vahap Alma ve AKP'li birçok yönecinin “bankamatik memuru” olarak belediyede işe alındığı tespit edildi. 

Sadece kağıt üstünde varlar

MA'ya konuşan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak, 5,5 milyon TL değerindeki akaryakıt faturasına rağmen araç depolarının bile boşaltıldığını belirterek, İş-Kur personelinin çekilmesi ile beraber sahada çalışacak personellerin yerinde olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Belediyenin personel listelerinde olan personelin sahada olmadığını kaydeden Amak, şunları söyledi: “Bu personellerin nerede olduğunu gerçekten de merak ediyoruz. Bu personellerin hangi referansla alındıklarına baktığımız zaman da soy isimlerinden de belli oluyor. Bir bütün AKP’nin üst düzey yöneticilerinin kızları, oğulları, kardeşleri, eşleri, yeğenleri, kayınbiraderleri… AKP’li üst düzey yöneticilerinin yakınları. Sahada çalışan tek bir personel yok ama yaklaşık 15 aydır maaş alanlar var. Buna benzer şekilde il başkan yardımcısı, gençlik kolları başkanı, ilçe başkanı, ilçe sekreteri, ilçe sekreterinin kardeşi, bazı belediye meclis üyeleri kendi kızını almış, kendi oğlunu almış, bazı belediye meclis üyeleri 6,7,8 personel almış. Buna benzer alımlarla 100’e yakın personel alınmış. Bunlar şu anda kağıt üstünde varlar ama görünmüyorlar. Birçok personel de bunlara bakarak, gelmemiş. Ne yerleri belli ne kendileri belli.”

Belediyenin mevcut durumda 200 milyon TL civarında borcu olduğunu kaydeden Amak, “Banka hesaplarını incelediğimizde 1 Nisan’da kasamız sıfırlanmıştı. Bir kuruş para yoktu kasada. 29 Mart’ta 7 milyonluk faturalar tahsil edilmişti. Ayın 28’inci 6 milyon ve bu şekilde son 3 ayda yapılan ödemeler yaklaşık 30 milyon. Yaklaşık 3 milyona kırtasiye malzemesi alınmış olmasına rağmen 13 Nisan’da biz belediyeye geldiğimizde birimlerimizden kullanılacak kağıt-kalem olmadığı şikayetleri geldi” şeklinde konuştu.

 

* * *

Kaybedince çöp aracını istedi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, DEM Parti'nin kazandığı Qereyazî Belediyesi’ne tahsis ettiği çöp aracını seçim sonrası geri istedi. 

DEM Parti, 31 Mart'ta kayyum yönetimindeki Erzirom’un Qereyazî (Karayazı) Belediyesi'ni yeniden kazandı. DEM Parti'nin kazanmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kayyum döneminde belediyeye tahsis edilen çöp aracı geri istendi. MA'ya konuşan Qereyazî Belediye Eşbaşkanı Fuat Tutkun, çöp aracının "geçici tahsis"le belediyeye verildiğini ve 31 Mart sonrası geri istendiğini aktardı. Tutkun, "Çöp aracı için 432 bin 48 TL’lik bir tutar belirlenmiş ve bu tutar belediye bütçesinden karşılanıyor. Erzurum Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile yapılan protokole ‘geçici tahsis' ifadesi ekleniyor. Bu ifade eklendiği için de araç seçimden sonra tekrar geri çağrılıyor. Her taraf çöp içerisindeyken, çöp kamyonuna ihtiyaç varken böylesi bir hamle halkı cezalandırmaktır. Buna rağmen halka hizmet etmeye devam edeceğiz. Gerekirse çöpleri kendimiz toplarız" dedi. 

Tutkun, kayyum dönemindeki bazı usulsüzlüklere de değindi. Tutkun, 2014 model damperli bir kamyonun ikinci el olarak Yozgat’ın Sorgun ilçesinden alındığını ifade etti. Kamyon için yapılan ihaleye tek bir firmanın katıldığını aktaran Tutkun, "KDV dahil 4 milyon 350 bin TL‘ye alım gerçekleşiyor. Fakat bu fiyatla şu anda daha yüksek modelde araçlar alınabiliyor. Yani verilen miktar ile şu an aracın bedeli arasında 2 milyon 800 bin ila 3 milyon TL arasında bir fark görüyoruz" diye konuştu. 

Tutkun, kaymakamlık binasının istinat duvarı, bekçi kulübesi ve garajının da belediye bütçesiyle yapıldığını aktardı. Tutkun, söz konusu işler için belediye kasasından 2 milyon 290 bin TL harcandığını söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.