Ben û Sen yıkılmasın

Kadın Haberleri —

.

.

  • Amed’de yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren Ben û Sen sakinlerinin evleri yıkılıyor. Mahalle sakini kadınlar, "Aç kalalım ama evimiz yıkılmasın" diyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Ağustos 2020 tarihinde, “Surların restorasyonu ve çevresinin temizlenmesi” adı altında başlatılan çalışmalar nedeniyle “zorunlu kamulaştırma” kapsamına alınan Yenişehir ilçesinin Şehitlik Mahallesi’ndeki Ben û Sen Burcu’nun hemen yanında bulunan evlerin yıkımına başlandı. 1990’lı yıllarda inşa edilen evlere 50 ila 90 bin fiyat biçiliyor. Ancak mülk sahiplerine biçilen bedelle, ev fiyatlarının 300 ile 800 bin TL arasında değiştiği Amed’de bir ev alma şansı bulunmuyor. Ekonomik kriz ve pandemi sürecinde artan yoksullukla mücadele eden halk, şimdi de yıkım ile birlikte evsiz kalacak. İşsizlik, yoksulluk, salgın koşulları derken, evlerinin yıkılmasıyla barınma sorunuyla karşı karşıya kalan mahalle sakinlerini zor günler bekliyor.  

Ortada kaldık
Mahalle sakinlerinden Şemsihan Uğur, 22 yıldır Ben û Sen’de yaşıyor. Düzenli bir gelirlerinin olmadığını belirten Uğur, 5 çocuğunun olduğunu ve ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğine dikkati çekti. Her dönem yeni zamlarla geçinemez duruma geldiklerini vurgulayan Uğur, “Evin bütün yükü benim omuzlarımda. Elektrik ve su faturalarını ödeyemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, ortada kaldık” diyor.

Tüm mahalle mağdur
Mahalle sakini Gülcan Kayadelen de, kiracı olduğunu, yıkımdan dolayı taşınma hazırlıkları yaptığını ancak taşınmanın maliyetini dahi karşılayamadığını söylüyor. Kimi zaman çocuklarına süt alacak para bulamadığını belirten Kayadelen, yüzündeki maskeyi göstererek, “Şu maskeyi bile alamıyoruz. Aynı maskeyi 4-5 defa kullanmak zorunda kalıyoruz" diyor.
Kızıyla birlikte yaşayan ve ekonomik gelirini el emeğiyle yaptığı patiklerden kazanan Şahime Kaymaz ise, “Yaptığımız patikleri 10 TL’ye satıyoruz. Bu zamanda 10 TL’ye ne gelir ki? Pazara gidemiyoruz. Yaşlılık maaşı da alamıyorum. Ancak her şeye rağmen aç kalalım ama evimiz yıkılmasın” sözleriyle, yıkımın tüm mahalleliyi mağdur edeceğini belirtiyor. 
MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.