Berjîn Zenda İsviçre’de anıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Heftanîn’de 7 Temmuz 2021’de şehit düşen Berjîn Zenda ve 5 arkadaşı İsviçre’nin Solothurn kantonunda düzenlenen kitlesel bir anmayla anıldı. 

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN), 7 Temmuz 2021’de Heftanîn’nine bağlı Kêste köyü yakınlarında işgalci Türk ordusunun bombardımanında şehit düşün Berjîn Zenda (Ayşe Demir) ve 5 arkadaşı için İsviçre’nin Solothurn kantonunda kitlesel bir anma düzenledi.

Anmaya Berjîn Zenda’nın ailesinin yanı sıra İsviçreli kadın örgütleri ile yüzlerce yurtsever Kürdistanlı katıldı. 

‘Mücadelesine sahip çıkacağız’

Anmada konuşan Berjîn Zenda’nın annesi Ziyana Ana (Yadê Zeliş) şunları söyledi: “Berjîn sadece benim kızım değildi. Berjîn yüzünü özgür dağlara çevirerek halkı için mücadele yolunu seçti. Ailesi olarak Berjîn hevalimizin anısına bağlı kalarak onun mücadelesine sahip çıkacağız. Kürt halkının başı sağ olsun.”

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcisi Zozan Serhat da, Berjîn Zenda şahsında Kürt kadınlarının verdiği özgürlük mücadelesini anlattı. Serhat, “Berjîn Zenda, bugün Delal Amedler, Sakine Cansızlar, Zelal Sidemler, Tijda Ekecikler gibi mücadele tarihine adını yazdırarak Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde bir mihenk taşı olmayı başarmıştır” dedi.

 

‘Kadınları, halkımı ve toprağımı savunuyorum’

TekoJIN temsilcisi ise, Berjîn Zenda’ın şehit düşmeden önce söylediği, “Babam bana hep avukat olmamı söylerdi. Evet, ben avukat oldum. Kadınları, halkımı ve toprağımı savunuyorum’ sözünü hatırlatarak, “Biz de Berjîn hevalimizin yolundan giderek kadının, halkımızın ve toprağımızın özgürlüğünü savunmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Şehit Arjîn Cizirî’nin (Fatma Türk) ülkedeki ailesi de etkinlik için gönderdiği mesaj okundu.

Anmaya katılan Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya da PKK’nin kuruluşunun 43’üncü yılı vesilesiyle başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere Berjîn Zenda’nın ailesinin ve Kürt halkının diriliş yıl dönümünü kutlayarak, şehitlerin mücadele tarihindeki önemine ilişkin konuştu.

İsviçreli ve enternasyolist kadın kurumları tarafından yapılan konuşmalarda ise, Kürt kadının gerek Rojava’da gerek Kobanê’de verdiği mücadelenin kendilerine örnek olduğu belirtildi, “Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü mücaledeyi sahiplenmek, tüm kadınların görevi olmalıdır” denildi.

ANF / SOLOTHURN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.