Binalarda değil alanlarda mücadele

Kadın Haberleri —

❏

  • Türk devletinin mücadeleyi sekteye uğratmak amacıyla kadınlara işkenceye başvurduğunu belirten SYKP Eşbaşkanı Canan Yüce, saldırılara karşı daha güçlü bir birliktelik kurarak kadın mücadelesini büyüteceklerini söyledi.

Son zamanlarda artan polis işkence vakaları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin evinde gözaltına alınırken köpekli işkenceye maruz kalmasıyla bir kez daha gündeme geldi. Çetin’in maruz kaldığı işkence, kadın örgütlerine yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamaları Mezopotamya Ajansı muhabiri Ömer Akın’a değerlendiren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Canan Yüce, olayın münferit bir vaka olmadığını vurguladı.
 
Bütün muhalefete gözdağı

Çetin’e 26 Haziran “BM İşkence ile Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü”nde köpekli işkence yapılmasının tesadüf olmadığına işaret eden Yüce, böyle bir günde işkencenin yapılmasının iktidarın evrensel hiçbir hukuk kaidesini tanımadığının göstergesi olduğunu, Çetin nezdinde bütün muhalefete bir gözdağı olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.

TJA’nın mücadelesine darbedir

AKP/MHP iktidarının son zamanlarda kadın düşmanı politikalarının ayyuka çıktığına dikkat çeken Yüce, “Rosa Kadın Derneği, özellikle Diyarbakır’da çalışma yürüten bir kurumdur. Oradaki şiddetle, cinayetlerle ilgili mücadele veren ve kadınların güven duyduğu bir dernektir. Dolayısıyla iktidar bu derneğe saldırarak ilkin kadın mücadelesini sekteye uğratmaya çalışıyor, aynı zamanda Kürt düşmanlığını devam ettiriyor. TJA ve kadın mücadelesini kriminalize etmeye çalışıyorlar. Kayyumlarla eşbaşkanlığa saldırı, kadın aktivistlerin gözaltına alınması Kürt kadın mücadelesini sekteye uğratmak için yapılan bir darbedir” diye konuştu.

Rosa bütün kadınların derneğidir

Baskın yapıldığı zaman Türkiye kadın hareketinin “Rosa Kadın Derneği bizim derneğimiz ve biz onun yanındayız. Ona karşı yürütülen herhangi bir baskı bize karşı yürütülmüş baskıdır” dediğini aktaran Yüce,  “Biliyoruz ki Diyarbakır’da yürütülen kadın mücadelesi Muğla’daki kadın mücadelesiyle birlikte yürüyor, Muğla’daki mücadele Samsun’daki mücadeleyle bakışıp yürütülüyor. Biz kadınlar birbirimizden güç alıyoruz. Kadın mücadelesi aynı zamanda haklılığından güç alıyor. Bunun için Rosa Kadın Derneği, kadın mücadelesi yürüten bütün kadınların derneğidir. Kadın mücadelesi binalarda değil alanlardadır” diye belirtti.

Daha güçlü birliktelikle büyüteceğiz

Kadın mücadelesinin şimdiye kadarki baskılardan güçlenerek çıktığını dile getiren Yüce, Türkiye’de OHAL döneminde yaprak kımıldamazken, kadınların sokakları terk etmediğinin altını çizdi. Kadınların hiçbir zaman kazanımlardan vazgeçmediğini dile getiren Yüce, yapılan saldırılara karşı daha güçlü bir birliktelik kurarak kadın mücadelesini büyüteceklerini söyledi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.