Binasız belediyecilik

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Mustafa Avcı

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Mustafa Avcı

  •  Görevden alınarak yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Mustafa Avcı, kayyımlara karşı kendi olanakları dahilinde "belediyesiz belediyecilik" yaptıklarını söyledi. 

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimler, 3. yılını doldurdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP), eşbaşkanlık sistemiyle girdiği seçimlerde, 65 belediye kazandı. HDP’nin kazandığı belediyelerden 6’sına seçilen eşbaşkanlara Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri gerekçe gösterilerek mazbata verilmedi. Seçimin üzerinden 5 ay geçtikten sonra 19 Ağustos 2019’da Van, Amed ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne devlet memurları kayyum atandı. Devamında HDP’li 48 belediye daha gasp edilip kayyum atandı. Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) Eşbaşkanı Mustafa Avcı, AKP’nin kayyum politikalarını ve kayyumun icraatlarına ilişkin MA'ya konuştu. 

Halkın iradesine siyasi darbe yapıldığını belirten Avcı, “Kayyum, politikası halkın iradesini gasp etmektir. Kürt iradesini kırmaya çalışıyor. Bizim belediyecilik anlayışımızda kıt kaynakları da halk için kullanmak vardır. Tekçi zihniyeti ve rantçılığı esas alan iktidarların işine gelmiyor. Yoksa ortada bir suç yoktu” dedi. 

Devletin seferberliği

Suçlamalar tümüyle anlamsız, iddiaların hepsinin boş olduğunu kaydeden Avcı, "31 Mart seçim çalışmalarında AKP’lileri göremiyorduk. AKP adına valiler, kaymakamlar ve garnizon komutanları çalışma yürütüyordu. Devletin tüm seferberliğine rağmen halk, 31 Mart’ta tercihini HDP’den yana kullandı” diye konuştu.

Kayyumun tahribatları

Kayyumların Van’da yaptığı tahribatlar üzerinde duran Avcı, şunları paylaştı: 

* Kayyumun ilk icraatı; hırsızlıklarını tespit edip dosyalarını temin ederek yargı yoluna götüreceğimiz herkesi yeniden görevine iade etti. 

*  İkincisi vizyon caddeleri yapıldı. Burada da yandaşlarına kamu kaynakları peşkeş çekildi. İki direğin görev göreceği yerde 5 direk dikildi. Direklerin maliyeti 6 ile 7 bin lira arasındayken, her bir direk kuruma 19 ile 20 bin lira arasında fatura edildi. Gittiğimiz il ve ilçelerde, aynı şirket aynı formatla caddeler yapıldı. Bu anlamda, bölgenin tüm rantı birilerine verildi. 

* Hiç gereği yokken caddeler yeniden asfaltlandı. Bu caddelerin yapımı üzerinde bir kış geçmeden patates tarlasına dönüştü. 

*  Yeşil alanlar vardı, onları da betona çevirdiler. 

* Belediyenin kadın, gençlik ve kültür alanlarına müdahale edilerek işlevsiz hale getirildi. 

* Köylerdeki, Kürtçe tabelalara müdahale edildi. Böylelikle Kürtçe diline saldırı yapıldı. 

* Park ve bahçeler sahipsiz bırakıldı. Bekir Kaya döneminde Van için önemli bir proje olan Fidanlık projesi yapıldı. Büyük bir yatırım da yapılmıştı ve yüzde 90’ı tamamlanmıştı. Bu proje şu anda atıl durumdadır. İnsanın içi yanıyor. 

* Kentteki işsizliği ortadan kaldıracak hayvancılık ve çiftçilik projemiz vardı, kayyum geldi bunu da rafa kaldırdı. 

* Kent Meydanı projesiyle esnaflar mağdur edildi. 

* Katlı otoparkı AVM’ye çevirdiler, kamunun parası boşa harcandı. 

* Kendilerinden olmayanlara hizmet vermiyorlar.

* Deprem toplanma alanları bu kent için acil planlamalardır. Kentteki imar planı Arapsaçına dönmüş durumdadır. İlgili kurumlarla etüt çalışması yapılmadan kod düşürüldü ve sahile doğru rant alanı açılıyor. Bizler Erek Dağı’na kenti yaymaya çalışıyorduk ama kayyum sahile doğru yaymaya çalışıyor. Sahilde 9 kat imar izni verirseniz, deprem bölgesi olan bu kentteki halkı o bloklara gömersiniz. Edremit sahilinin tümü ranta açılmış durumdadır. 

 En pahalı su

 Van’ın merkezine kadar suyun doğal akışıyla gelmesine rağmen Türkiye’de pahalı su satma konusunda kentin ikinci sırada olduğunu belirten Avcı, “Bizler, masrafına bu suyu halka dağıtacaktık ama şimdi ise en pahalı şekilde halka veriliyor. Bu yetmiyor, su parasını ödeyemeyen tüketiciler icraya veriliyor. Halk bu konuda da mağdur ediliyor” dedi. 

 4 maaş ve huzur parası

Kayyumların aldığı maaşa dikkat çeken Avcı, “Mesela İpekyolu Belediyesi kayyumu, kaymakam olduğu için 16 bin lira, kayyum olduğu için 22 bin lira, belediyenin iki şirketinden ayrı ayrı 15’şer bin lira, katıldığı toplantılarda huzur maaşı olmak üzere toplamda 72 bin lira maaş alıyor. Talancıdırlar” şeklinde konuştu. 

Belediyesiz belediyecilik

Yerlerine kayyum atandıktan sonra çalışmalarını halk nezdinde “Belediyesiz belediyecilik” şeklinde sürdürdüklerini belirten Avcı, halkın yeniden yaşadığı topraklarda üretim yapması için çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Avcı, şunları ifade etti: “Van’ın işletebilir toprağı tarıma açılırsa Van’ın üç katı nüfusunu besleyecek durumdadır. Yabancı hiçbir güce ve kaynağa ihtiyaç duymaz. Van’da hiç ekilmemiş ürünleri getirip kurduğumuz laboratuvar bahçe ortamında uzmanlar eşliğinde inceliyoruz. İstediğimiz sonuçları alırsak bu ürünleri çiftçilere dağıtacağız. Belediye eşbaşkanları olarak bu halkı namerde muhtaç etmemek zorundayız ve bu yönlü de çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.”  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.