Bir haftadır elektrik verilmiyor

Eser Yavuklu

Eser Yavuklu

  • Wêranşar ilçesine bağlı 13 kırsal mahalleye bir haftadır elektrik verilmiyor. Girişimlerinin sonuç vermediğini belirten çiftçiler, çoğu mısır ve pamuk ekili 25 bin dönümlük arazinin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEPSAŞ), Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı 13 mahalleye, borç ve kaçak kulanım olduğu bahanesiyle elektrik vermiyor.

Tamamı tarım ve hayvancılıkla geçinen mahallelerde çiftçiler, ekinlerin kuruduğunu, hayvanlarının susuz kaldığını belirterek, 9 Temmuz’da Sêwereg (Siverek) ile Wêranşar yolunu trafiğe kapatarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Polisin tazyikli su saldırısına uğrayan çiftçilerden 21'i gözaltına alındı. Üç çocuk emniyet ifadeleri ardından serbest bırakılırken, 18 çiftçinin dün adliyeye çıkarılması bekleniyordu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, mahallerdeki elektrik kesimine borçları gerekçe göstererek, yurttaşların protestosunun “kaçak elektrik kullanamamak” olduğunu ileri sürdü. 

Hastalar terk etti

Tamamı sondaj kuyularıyla sulanan 25 bin dönümlük ekinler, günlerce susuz kalırken, çoğunluğu pamuk ve mısır ekili araziler kurumaya yüz tuttu. Öte yandan elektriğin olmayışı çiftçileri sadece tarlada değil, evlerinde de zor durumda bıraktı. Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı Wêranşar’de buzdolabı ve klimaları çalıştıramayan yurttaşlar, soğuk su ihtiyaçları için ya elektrik olan mahallelere ya da ilçe merkezine gitmek zorunda kalıyor. Mahallelerde yaşayan hastalar ise durumdan en çok etkilenenlerin başında geliyor. Elektriği kesilen mahallelerden Hirrika Mêzzin’de (Büyükmutlu) kemoterapi gören ve solunum cihazına bağlı Mehtap Yavuklu isimli bir yurttaşın önce Viranşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, ardından ilçe merkezinde bir akrabasının evine gitmek zorunda kaldığı öğrenildi. 

MA'dan Ceylan Şahinli'nin görüştüğü Hirrika Mêzzin ve Mexera (Kutlu) mahalle sakinleri, yaşadıklarını anlattı. 

Böyle ödemeyi yapamayız

Mexera Mahallesi’nde yaşayan Hatice Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektriklerini Kurban Bayramı'ndan bu yana ara ara kestiğini, ancak son bir haftadır tamamen elektriksiz bırakıldıklarını söyledi. Tarlalarına ektikleri hemen hemen tüm ürünlerin kuruma tehlikesiyle yüz yüze olduğunu belirten Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektrik kesintileri ile ödeme istediğini, ancak bu yılki tarlalarını bile borçla ektikleri için böyle bir ödemeyi yapacak durumda olmadıklarını dile getirdi. Elektrik kesintileri sebebiyle sularının olmadığını kaydeden Yavuklu, şunları söyledi: “Sarnıcımız da yok, su çıkarmak için. Sıcaklardan dolayı nefes alamıyoruz. Tankerle su almak zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımız da o sulardan içiyor. Makine, buzdolabı çalışmıyor. Sıcak su içmek zorunda kalıyoruz. Bazen ilçeye gidip buz alıp geliyoruz, o da öğlene kadar dayanıyor. Öğleden sonra su yine ısınıyor. Sabah sağdığımız sütü akşam bozulduğu için dökmek zorunda kalıyoruz. Sebzelerimizi ilçede akrabalarımızın evine gönderiyoruz bozulmasınlar diye. Tüm gün evimizin bahçesinde bekliyoruz. Böyle giderse buralardan göç etmek zorunda kalacağız.”

Yüzde 10'dan 30'a çıkardı

Hirrika Mêzzin Mahallesi’nde yaşayan Ali Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektrik kesintilerinin iki hafta önce başladığını ifade ederek, “İlk haftalar günde 2-3 saat elektrikleri veriyordu, ancak şimdi tamamen kesti ve ürünlerimiz şu an kurumak üzere” dedi. DEPSAŞ’ın borçları gerekçe göstererek bu kesintileri haklılaştırmaya çalıştığını belirten Yavuklu, şöyle devam etti: “DEPSAŞ Temmuz ayı başında borçların yüzde 10’unun ödenmesini istedi. Ancak bugün görüşmeye giden arkadaşlarımıza yüzde 30’u ödemeleri halinde elektriklerinin verileceğini söylediklerini öğrendik. Bu tutum sebebiyle borcu olan da olmayan da elektriksiz kalıyor. Sadece kuyuları değil, tüm köyün elektriğini kesiyorlar.”

Mahsul yarı yarıya düşer

90 yaşındaki babası ve 80 yaşındaki annesini elektrik sebebiyle şehirde yaşayan kardeşine göndermek zorunda kaldığını belirten Yavuklu, kendi kişisel temizlik ihtiyaçlarını bile zar zor karşıladıklarını söyledi. Ürünlerin yeterli su almaması sebebiyle bu yılki hasatta yarı yarıya mahsul kaldırılacağını kaydeden Yavuklu, “Bugün elektriklerin verileceğini düşünerek hesap ettiğimiz takdirde 100 dönümlük bir tarlada 80 ton pamuk elde edebilecekken, çiftçi bu sene bu tarladan 40 ton pamuk kaldırabilecek. Bir kere çiftçiye darbe vurdular, bu saatten sonra elektriği bırakmalarının bir anlamı kalmıyor. Seçimden önce DEPSAŞ yetkililerine çiftçilere dokunmayın deniliyor. Seçimden sonra bu gazap başladı” şeklinde konuştu. 

Yarısı tarlada yandı

Tarlasına 10 gün önce ektiği mısırları hala sulayamayan Eser Yavuklu ise birkaç gün daha sulamadıkları takdirde tohumların yanacağını söyledi. Yavuklu, “İkiz bebeklerim var. Sıcak sebebiyle hastalandılar. DEPSAŞ’ın yaptığı elektrik kesintileri sebebiyle kötü günler geçiriyoruz. Bu böyle sürerse çok ciddi bir zararım var. Tüm tarlalarımızı zaten borçla ektik. Mahsul almazsak borç altında kalacağız. Pamukların yarısı tarlada yandı. Bugün sular gelse de zarar etmiş durumdayız. Toplu olarak cezalandırılıyoruz” dedi.  URFA

 

*****

Mahkeme DEDAŞ'ı üzdü!

Mêrdîn'de çiftçilerin mahkemeye yaptığı başvuru üzerine DEDAŞ’ın “bakım-onarım” gerekçesiyle yaptığı elektrik kesintisinin günlük üç saati geçemeyeceğine karar verildi. 

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Mêrdîn'in Qoser (Kızıltepe) ve Dêrik (Derik) ilçelerine bağlı mahalleler başta olmak üzere yüzlerce yerleşim yerinde günlerdir "bakım-onarım" gerekçesiyle 12 saati aşan elektrik kesintisi yapıyor. Çiftçiler, kesintiye karşı DEDAŞ Mardin İl Müdürü Halil Homan hakkında "Kamu kurumlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında verilen ya da kamu makamlarının verdiği izne dayalı olarak sunulan hizmetlerden yararlanılmasına engel olunması" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Çiftçiler, aynı zamanda Kızıltepe Asliye Hukuk Mahkemesi’ne kesintilerle ilgili ihtiyati tedbir kararı uygulanması yönünde başvuru yaptı. 

Mahkeme, çiftçilerin lehine karar verdi. Kararda, kesintilerin üç saati geçemeyeceğine işaret edilerek, 21 saat boyunca kesintisiz enerji verilmesine dönük karar verdi. Mahkeme kararının ardından DEDAŞ’ın kesintilere son vermesi bekleniyordu. 

 

*****

Kayyum susuz bırakıyor

Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu Amed’de yaşanan su kesintileri bu yıl da sosyal konutlarda yaşamı olumsuz ektilerken, kayyum yönetimindeki belediye ise bir şey yapmıyor.    

Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan sosyal konutlarda her yıl yaz aylarında yaşanan su kesintisi bu yıl da sürüyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte su kesintisi, yurttaşların yaşamını olumsuz etkilliyor. Yurttaşlar kayyum yönetimindeki belediyenin sorunu çözmemesine tepkili. 

Felek İşcan, bir haftadan bu yana su kesintisi yaşadıklarını belirterek, geçen yıl da aynı sorunu yaşadıklarını ve yurttaşların bu durumu protesto ettiğini hatırlattı. İşcan, kayyum yönetimindeki belediyenin bu sorunu çözmek için hiçbir adım atmadığını belirtti. Kayyum belediyesinin suyu açtığı zamanlarda da çok az aktığını dile getiren İşcan, “Akan su tazyikli olmadığı için kombi ve diğer hiçbir makinelerimizi kullanamıyoruz. Fazlasıyla mağduruz. Belediye, halkın ihtiyacına göre hareket etmeli. En kısa zamanda su kesintileri son bulmalı“ dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.