Bir yılda 22 kule

  • Şırnak Valiliği tarafından Cudi Dağı eteklerinde adına „Cudi Dağı Güvenlik Konsepti“ dedikleri çalışmalar kapsamında son bir yıl içinde 22 kule inşa edildi. Kule ve kalekolların inşa edildiği bölgelerden Cudi ve Gabar Dağları ile Besta Bölgesi’nde köylülerin bütün geçim kaynakları yok edilirken, yurttaşların bu bölgelere geçişlerine ise „güvenlik“ gerekçesiyle izin verilmiyor. 

Besta Bölgesi’nde köylülerin sıkça kullandığı Kaniyamîra ve Çiyayêpîra bölgesinde bulunan yaylalara askerler tarafından el konuldu. Yaylara, askeri kule ve kalekollar inşa edildi. Bölge sakinlerinden Taybet Güngen (55), her yıl olduğu gibi geçen yıl da havaların ısınmasıyla Besta’da bulunan yaylalarına gitmek için yola koyulduklarını, ancak askerler tarafından engellediklerini belirtti. Güngen, „Kendi imkanlarımızla bölgede bulunan Girêsor yaylasına çadırlarımızı kurduk. Yaklaşık bir ay orada kaldık ama her gece askerler tarafından ablukaya alınıyorduk. Bir ay rezalet içinde geçti. Bir gece bulunduğumuz yer yine ablukaya alındı. Sumak toplamaya giden çocuklarımız yaylalarımıza kuleler dikildiğini görmüş. Birini Milazin, birini de Girêsor’e inşa etmeye başlamışlardı. Daha sonra asker ve korucular çevremizi tamamen kapattı ve yeni kuleler yapacaklarını söyledi. Karakol ve kulenin yapımıyla birlikte suyumuz da kesildi“ dedi. 

Asker ve korucuların etrafa rastgele ateş ederek orman yangını çıkardıklarını ifade eden Güngen, „Bir hayvanın bile oralarda otlamasına izin vermiyorlardı. Yaylalarımıza el koydular. Onlar yaylamıza girdikten sonra biz orada duramadık. Devletin yaylalarımıza el koymasını kabul etmiyoruz, davacı olacağız” şeklinde konuştu. 

Kadınlardan Hikmet Taşar (56) ise şunları söyledi: „Bu yıl yaylalarımıza gidemedik. Koyunlarımızın geçmesine izin vermediler, biz de Besta’ya Rîsor bölgesinden geçiş yaptık. Kendi imkanlarımızla bir yerde durduk. Sonra asker tepelere konuşlandı ve oradan da sürüldük. Bu zozanlar (yayla) 50 yıldan fazladır bizim. Topraklarımıza kalekol kurdular. 20 yıl önce yaylalarımızı kullanabiliyorduk. Her geçen yıl biraz daha zorlaştırdılar. Yıllardır yaylalarımızın suyundan, otundan yararlanıyorduk ama bu yıl hepsini ellimizden aldılar.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.