Bizim evimiz HDP oldu

  • Şırnak’ın Karalar Belde Eşbaşkanı Müzeyyen İnan, 9 çocuk annesi 50 yaşında bir Kürt kadını. Evleri de HDP Belde Örgütü. İnan, eşiyle birlikte hiçbir zorluğa aldırış etmiyor. "Zorlukları var ama ben mücadele etmeyi seviyorum. Gücüm yettiği kadar da devam edeceğim. Ben çok mutluyum" diyor.
  •  Eşi Emrullah İnan da eşinin aynı zamanda yoldaşı olduğunu dile getirerek, şunları vurguluyor: "Kurulduğundan bu yana bizim evimiz HDP oldu. Evim de dükkanım da arazim de partiye serbest. Baskılara rağmen vazgeçmedik. HDP bayrağını indirmedik."

GÜLCAN DERELİ / İSTANBUL

Her partiyi anlamak için bakılması gereken yerler vardır. Örneğin AKP'yi anlamak için il ve ilçe yönetimlerinde iş bağlayan, ihalede mahir, Yetenekli Bay Ripley filminde olduğu gibi özendiği 'reisi'ne benzemek için her şeyi yapan, tüm sülalesini bir köşe başına yerleştiren, hiçbir şey olmasa da kesin bir şeyler olan 'tipler' görürsünüz. Bu istisnasız böyledir. MHP'ye bakarsanız ne göreceğiniz belli. Küçük 'devletçik'ler, Kurtlar Vadisi'nden fırlayan tipler görürsünüz. Muhalefette yer alan partiler için benzer bir şey söylemek haksızlık olur belki ama orada da çokça küçük iktidar nüveleri görürsünüz. Resmi muhalefet de bir nevi iktidar prototipi tiplerle kuluçkaya yatmış durumda. Bazı partiler ise sadece parti değildir. Omuzunda bir halkın ve bir ülkenin yükü vardır. İşte bunlar, 'isimsiz kahramanlar' sayesinde vardır. Bu 'isimsiz kahramanlara' ne kadar yakınsa o kadar hakiki, o kadar dirençli olur. Çok söylenip yazılıp çizildi -tabi HDP'siz- HDP kapatılırsa ne olacak, seçmeni nereye konumlanacak diye. Bunun yanıtı Karalar'da! Botan'ın geçit vermez acılar ve kahramanlıklarla yoğrulmuş bağrında. HDP'yi ve onun geleneğini oluşturan partilerin neden ve nasıl bu gaddarlık düzeninde ayakta durabildiğinin yanıtı bu isimlerde. İşte onlardan biri Şırnak Karalar Belde Eşbaşkanı Müzeyyen İnan. Bu dirençli Kürt kadının hikayesi, aslında bir halkın, onun fikri derinliğini oluşturan önderlerinin nasıl bir mucize yarattığının hikayesidir. Bu, Kürt Müzeyyen'in umut veren hikayesidir.

HDP'nin özü Karalar'da

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, 22 Ağustos 2021’de Şırnak'ta “Özgürlük Zamanı” kampanyası kapsamında düzenlenen buluşmalardaydı. Şırnak’ın Karalar Beldesi’nde şahit olduğu bir mücadele örneğini paylaşan Sancar, “Bugün Karalar Beldesi’nde geçerken HDP’nin ne olduğunu anlamak isteyenlere güzel bir örnek yaşadık. Bunları siz biliyorsunuz, ama bunu bütün Türkiye de bilecek. Özellikle HDP’ye karşı düşmanlık politikası güdenler bilecek. 10 yıldır Karalar Beldesi'nde bir aile evini HDP binası yapmış ve bir aile eşbaşkanlığı üstlenmiş. Bir de ‘HDP’yi kapatacağız’ diyorlar. HDP’yi kapatırsanız Ankara’daki Genel Merkezi kilitleriz, Karalar Beldesi’ne geliriz. Karalar Beldesi’ne bu ülkenin, bu toprağın bütün köylerine geliriz” diye konuşuyordu. Sancar'ın örnek verdiği Karalar Belde Eşbaşkanı Müzeyyen İnan ve eşi Emrullah İnan'a ulaştık. Mücadelelerini dinledik.

İlk kadın eşbaşkan

Karalar Belde Eşbaşkanı Müzeyyen İnan, 9 çocuk annesi bir Kürt kadını. Botan'ın serhildan ruhlu kadını Müzeyyen İnan, yıllardır beldede eşbaşkanlık yapıyor. Köy ve ev işlerinin yoğunluğu onu yıldırmamış. İki katlı evinin bir katını HDP Belde Örgütü’ne çevirmiş, evinin önündeki koca araziyi de HDP bayraklarıyla süslemiş, gece gündüz dememiş; hep çalışmış ve kadınları parti çalışmalarına katmak için erkek egemen zihniyete karşı da mücadele etmiş. En büyük destekçilerinden biri ise eşi Emrullah İnan olmuş.

9 çocuk annesi

50 yaşındaki Eşbaşkan Müzeyyen İnan'a evlerini partiye çevirme fikrinin nasıl geliştiğini soruyorum. Beldede partinin yeri olmadığı için böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini anlatıyor. 2013’te partide aktif çalışmalarda yer almaya başladıklarını dile getiren Eşbaşkan İnan, 2014’te eşbaşkanlık görevini üstlenmiş. 

Zorlukları var ama mücadeleyi seviyorum

9 çocuğu ile eşbaşkanlığı nasıl yürüttüğünü merak ediyorum. Nasıl zorlukların üstesinden geldiğini şu sözlerle anlatıyor Müzeyyen İnan: "Köydeyim, bağım var, bostanım var, bir de ineğim var. Bunların işi çoktur. Köy işleri çok var. Çok zorlukları var ama severek yapıyorum, mutluyum. Sabahın köründe kalkıyorum, tandırda ekmek yapıyorum, sonra sabah 8-10 gibi İdil’e gidiyorum. İdil'de çalışmalara katılıyorum. İşim çıkarsa yemeğimi akşamdan yapıyorum. Ekmeğimi akşamdan yapıyorum. Çocuklarım aç kalmasın diye yemeğimi, ekmeğimi hazır edip öyle çalışmalara gidiyorum. Zorlukları var ama ben mücadele etmeyi seviyorum. Gücüm yettiği kadar da devam edeceğim. Ben çok mutluyum."

Çalışmaları hiç bırakmadım

2014’teki seçimlerde aday adayı olduğunu anımsatan Eşbaşkan İnan, "2014’te seçilmedik, 2019’da yine aday adayı oldum. Çünkü burada çalışmalarda kadın yoktu. Ben de partimiz boş kalmasın diye hem de demesinler kimse yoktur, ondan dolayı çalışmaları hiç bırakmadım" diyor.

Bebeğim benimle her yerdeydi

Henüz iki yaşına dahi girmemiş bebeği ile HDP'nin çalışmalarında yer alan Eşbaşkan İnan, şöyle devam ediyor: "Ben eşbaşkanlığa başladığımda bebeğim iki yaşında bile yoktu, ona daha süt veriyordum, o bebeğim de benimle her yerdeydi, yoldaşımdı. Ben nereye gitsem onu da yanımda götürüyordum."

İnsan isterse başarır

Sözlerini kadınlara seslenerek devam ettiren Eşbaşkan İnan, şöyle diyor: "Buradaki kadınlar genelde evlerinden çıkamıyor. Burada baskı çok. Kadınlara çok fazla baskı yapılıyor, AKP burada biraz kendini gösteriyor. Kadınlar da çalışmalara katılmaya çekiniyor. Ama beni görünce çok seviniyorlar, saygı gösteriyorlar. Çoluk çocuğuna rağmen çalışıyor diyorlar. Nasıl yapıyorsun, nasıl altından kalkıyorsun, nasıl beceriyorsun, diye soruyorlar. Ben de insan sevdikten sonra her şeyi yapar, başarır, diyorum."

Gelin birlikte çalışalım

Eşbaşkan İnan, bütün kadınlara çağrıda bulunuyor: "Bu coğrafyada başımıza neler getirdiler, bize neler yaptılar, gelin birlik olalım çalışalım. Çocuklar, erkekler engel değil, gelsinler birlikte çalışalım. Gelsinler benim gibi yer alıp çalışsınlar, görecekler ki daha mutlu olacaklar. Bu devletin bize yaptığı yeter. Birlikte mücadele edelim."

Kurulduğundan beri bizim evimiz

HDP Karalar Belde Eşbaşkanı Müzeyyen İnan'ın eşi Emrullah İnan da eşi ile birlikte çalışmalarda yer alıyor. Eşinin aynı zamanda yoldaşı olduğunu dile getiren İnan, "Kurulduğundan bu yana bizim evimiz HDP oldu. Aynı zaman da 2 dükkanımı da Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) verdim. Çalışmalarım sonuna kadar devam edecek, evim de, dükkanım da, arazim de partiye serbest. Mitingler için, Newroz alanı için her türlü partimiz için hazırım" diyor.

Eşim benim yoldaşım

Yaklaşık 10 yıldır aktif olarak çalışmalarda yer aldıklarını söyleyen Emrullah İnan, "HDP kurulduktan sonra ben de HDP’ye geçtim, Karalar Beldesi’nde birkaç arkadaş ve eşimle beraber çalışma yürütüyorduk. Burada halk da bizim çalışmalarımızı destekliyor. Hatta biz senin yaptığını yapamayız helal olsun sana, diyorlar. Eşimle birlikte çalışmalarda yer alıyoruz. Eşim benim yoldaşım" diyor.

Bayrağımızı indirmedik

İnan Ailesi’ne devlet baskısı da gecikmemiş, ancak baskılar yıldıramamış. Baskılara ilişkin ise İnan, şöyle diyor: "Öz yönetim zamanında devlet beni de baya sıkıştırdı. Ancak baskılara rağmen vazgeçmedik. HDP bayrağını indirmedik. Evime baskın da yaptılar, beni karakola götürdüler. 'HDP’yi oradan çıkarmayı düşünmüyor musun?' diyen karakol komutanına, 'kesinlikle hayır' dedi. Benim duruşumu gördüler, sonra bıraktılar."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.