Biz de onlara söz veriyoruz

  •  Şehidin babası: Biliyorum ki; 17’si de gülerek gitmiştir. Onlar bizlere gülüşlerini bıraktı. Xemgîn, bu topraklarda doğdu ve yaşadı. Başımızı eğmeyeceklerine dair söz verdiler, biz de başlarını eğmeyeceğimize söz veriyoruz. Boyun eğmeyeceğiz.

 

Zap’ta kimyasal silah saldırısında şehit düşen Yahya Şen’in babası Murat Şen, ahlaksız bir savaş yürütüldüğünü söyledi. 

 Zap'ta kimyasal silah kullanımı sonucu şehadete ulaşan gerillalardan biri de Şırnak doğumlu Yahya Şen'di (Xemgîn Cizir). Şen'in, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde İdil Belediye Eşbaşkanlığına seçilen ve daha sonra görevden alınan babası Murat Şen, MA'ya konuştu.

Kürt halkının büyük bedeller ödediğine dikkat çeken baba Şen, "Biliyorum ki; her 17’si de gülerek gitmiştir. Onlar bizlere gülüşlerini bıraktı ve bizlerin de güleç olmamız gerekiyor. Gülüşlerimizin devam edeceğine söz veriyoruz" dedi. "Yoğun ve ahlaksız bir savaş" yürütüldüğüne dikkat çeken Şen, 17 kişinin kimyasal silah sonucunda şehadetinin büyük bir acı olduğunu kaydetti. Şen, "Tüm dünyanın kimyasal silah kullanımına karşı çıkmalarını istiyorum. Gidin olay yerinde incelemelerde bulunun. Neden bu halkın çocukları kimyasal silahlarla katlediliyor? 6 aydır Kürdistan’ın bütün ağaçları ve ormanları yakılıyor. Kimyasalın kullanmadığı tek bir yer bırakılmadı. Ne yazık ki bugün dünya buna karşı sessiz. Sessizlik, bu vahşete cesaret veriyor. Kim olursa olsun kimyasal silah kullananın ne vicdanı ne de ahlakı vardır. Bir zafer olarak gösterebilirler ama bu gençler yıllardır direniyor ve direnmeye devam edecekler” şeklinde konuştu.

Hesabını soracağız

Şen, kimyasal silah kullanıma karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını aktardı. Kimyasal silah kullanımının yasak olduğunu ve uluslararası kuruluşların olayı araştırmasını isteyen Şen, şunları söyledi: "Ne yazık ki herkes gözlerini kapatmış ve izliyor. Ne olursa olsun bizler sonuna kadar üzerinde duracağız. Çocuklarımızın hakkını, hesabını soracağız. Bedenimizde tek bir damla kan kalana dek soracağız. Her bir ailenin bu hassasiyetle yaklaşacağına inanıyorum. Artık dünya güçleri, Kurdistanlı gençlerin canı üzerinden menfaat sağlamasın. Biraz da olsa ahlaki ve vicdani olarak olaya baksınlar. Başûr’dan yüzlerce aile beni arayıp başsağlığı dileklerinde bulundu. Onlara da çağrıda bulunuyorum: Orada öldürülen çocuklar, o toprakların çocuklarıdır, sizin çocuklarınız. Zehirlenen topraklar sizin topraklarınız. Koyê’den Süleymaniye'ye kadar, Süleymaniye’den Muş’a kadar bir direniş var. Orada yaşamını yitirenler o toprağın çocuklarıdır. Bunu görün. Bu savaş vahşetine son verin. Artık çocuklar bu ahlaksız savaşta ölmesin. Bunun önüne geçin."

Kitlesel ziyaret

Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarında şehit düşen Yahya Şen (Xemgîn Cizîrî) ve Ali Darga’nın (Demhat Cizirî) aileleri, kitlesel bir şekilde ziyaret edildi. 

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde kurulan taziyelere Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde gerçekleşen kitlesel ziyarete çok sayıda kişi katıldı. HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir ve Hasan Özgüneş de taziye ziyaretine katıldı. 

Umudumuz da acımız da büyük

İlk olarak Cizre’nin Cudi Mahallesi'nde taziyesi kurulan Ali Darga’nın ailesi ziyaret edildi. Ziyarette konuşan HDP'li Özgüneş, saldırılara karşı "mücadeleyi büyütme" çağrısı yaptı. Özgüneş, "Bu mücadele insanlık, özgürlük ve adalet içindir. Bizler hakikat için mücadele ediyoruz. 6 ay içinde 180'den fazla insan savaşta hayatını kaybetti. Bunların yarısı Botan bölgesinden. Bu ağır bir yüktür. Mücadelemizi daha fazlalaştırmayı gerekli kılıyor. Acımız büyük ama umudumuz daha büyük" dedi.

Kimyasal silahlarla 407 kişi katledildi

Ardından İdil ilçesinin Turgut Özal Mahallesi'nde taziyesi kurulan Yahya Şen’in ailesi ziyaret edildi. Burada konuşan HDP'li İmir ise "Bu katliamla birlikte halk, bu kirli savaş politikalarına bir kez daha tanıklık etmektedir. Bugünler unutulmayacak. Kürtler dört parçada yas tutuyor. Uluslararası güçlerin Kürt halkına karşı ikiyüzlülüğüne tanık oluyoruz. Türkiye, Kürt halkına karşı ilk defa kimyasal silah kullanmıyor. Bu kimyasal silahların kullanımında 407 kişi katledildi. Kürt olduklarını söyleyenler, AKP ve MHP iktidarıyla iş birliği yapıyor. Defalarca saldırdılar, katliam yaptılar ama sonuç alamadılar. Sorumluluklarını yerine getirmeyen uluslararası kuruluşlar bu katliamın ortaklarıdır" diye konuştu. 

Biz de onlara söz veriyor

Ardından konuşan Yahya Şen'in babası Murat Şen de oğlu ile gurur duyduğunu vurguladı. Baba Şen, şunları ifade etti: "Xemgîn, bu topraklarda doğdu ve yaşadı. Başımızı eğmeyeceklerine dair söz verdiler, biz de başlarını eğmeyeceğimize söz veriyoruz. Boyun eğmeyeceğiz. Daha çok çalışacağız. Umarım bu ölümler son olur. Onları gülüşlerimizle uğurlayacağımıza söz verdik.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.