BM şiddeti kınadı, darbede ise utangaç kaldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen ordu darbesine Birleşmiş Milletler’den (BM) ilk kınama geldi. Darbe tarihinden bugüne kadar darbe karşıtlarına yönelik polis şiddeti karşısında sessizliğini koruyan BM, orduya “itidal” çağrısı yaptı.

 

Myanmar’da 8 Kasım 2020’de yapılan seçimlerde desteklediği  Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi’nin (USDP) yenilgisini hazmetmeyen ordu, Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD) zaferini kabullenmedi ve hile yapıldığını ileri sürerek yönetime el koydu. Ordunun darbesine karşı ülkede dört haftadır süren protesto eylemlerine kolluk güçleri sert müdahalede bulunuyor.

Şimdiye kadar 60’dan fazla göstericinin katledildiği,1500'ün üzerinde kişinin ise tutuklandığı ülkede, polis şiddetine ilk kez BM’den tepki geldi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yapılan açıklamada polis şiddeti kınandı fakat darbenin kınanması yönünde herhangi bir ibare Çin ve Rusya'nın itirazı nedeniyle yer almadı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in iki çocuğu ve sahibi oldukları 6 kuruluşu yaptırım listesine aldıklarını duyurdu. Ülkedeki polis şiddetini kınayan Blinken, yaptırımlara yenilerini ekleyeceklerini de belirtti.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.