Bolivya’dan Roger: Öcalan bizim için de umut

Yurt Dışı Haberleri —

Enternasyonalistler, Uzun Yürüyüş Basel

Enternasyonalistler, Uzun Yürüyüş Basel

  • Enternasyonalistler tarafından gerçekleştirilen uzun yürüyüşe Bolivya’dan katılan Aymara yerli halkından Roger Adan Chambi: “Binlerce kilometre uzaktayız ama aynı kaderi paylaşıyoruz. Ben Kurdistan’a gitmedim ama Kürtler bize geldi. Bolivyada tanıştığım bir Kürt sayesinde, Kürtlerin mücadelesini duydum. Şimdi buradayım."
  • Yürüşe İtalya’dan katılanlar arasında iki üniversite öğrencisi de var. Torino Üniversitesi siyasal bilimler öğrencisi Elissa Ginsburg ve biyoloji öğrencisi Lucia Troiani: "Kürt Özgürlük Hareketi bizim için ikinci bir üniversite oldu, bu hareketten ve Abdullah Öcalan’dan çok şey öğreniyoruz."

ERDOĞAN ZAMUR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bu yıl 13 ülkeden 200 enternasyonalist yürüyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için enternasyonalistler tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen uzun yürüyüş iki günü geride bıraktı. İlk gün İsviçre’nin Basel kentinde yürüyen enternasyonalistler dün sabah Fransa’nın St. Luis kentindeki tren istasyonunda toplandı. St. Louis’den Sierentz kentine kadar yürüyen enternasyonalistler akşamı ise Mulhouse kentinde geçirdi. Mulhouse Kürt Kültür Merkezi’nde de akşam saatlerinde “Dünya kadın konfederalizmi” başlıklı bir panel düzenlendi.

Aymara yerli halkından

On üç ülkeden 200 enternasyonalistin katıldığı yürüyüşte yer alanlardan birisi de Roger Adan Chambi. Bolivya’dan yürüyüşe katılan Roger, Güney Amerika’nın yerli halkı Aymara’nın üyesi. Bolivya’da hukuk ve toplum bilimi eğitimi görmüş Roger, yıllardır yerli halkların mücadelesini inceliyor. Bolivya’daki İndianizmu adlı hareketin üyesi. Bu hareketin amacı yerel azınlıklara sahip çıkmak ve onların mücadelesini desteklemek. 

 

Bolivya’dan yürüyüşe katılan Roger Adan Chambi 

 

Kürtlerle kaderi bir

Aymara halkının kaderinin Kürtlerle benzer olduğunu dile getiren Roger, Kürtlerin verdiği mücadelenin ezilen halklara örnek olduğunu belirtiyor. Gazetemize konuşan Roger, Aymara halkının da Kürtler gibi işgal altında olduğunu belirterek “Aymara halkı, And Dağları arasında yaşıyor. Şili, Bolivya, Arjantin ve Peru arasında pay edilmiş bir coğrafya. Tıpkı Kurdistan’da olduğu gibi egemen devletler tarafında sürekli olarak asimile edilmeye çalışıldı. Kendi dilleri, kültürleri ile kendilerini var ediyorlar" diyor.

Latin Amerika’da çizilen sınırlar nedeniyle halkların coğrafyalarının parçalandığına vurgu yapan Roger, Aymara halkı hakkında şu bilgileri veriyor: “Aymara halkının çoğunluğu Bolivya’da yaşıyor. Hem büyük kentlerde hem de siyasetin içinde belli bir güçleri var. Peru, Şili ve Arjantin’de yaşayan Aymaralılar daha çok kırsal köylerde ve azınlık olarak yaşıyorlar. Sürekli olarak asimilasyonla yüz yüzeler. İndianizmu Bolivya’da başladı çünkü politik olarak koşullar ve olanaklar burada daha fazlaydı”.

Ortak köprüler kurmak istiyoruz

Kürtlerin kendi coğrafyasından binlerce kilometre uzakta olmasına rağmen benzer kaderi paylaşan bir halk olarak ilgisini çektiğini ifade eden Roger, “Binlerce kilometre uzaktayız ama aynı kaderi paylaşıyoruz. Bunun için Kürtlerin mücadelesini yakında öğrenmek istedim” diyor. “Benim halkımla benzer  kaderi paylaşan bu halk nasıl mücadele ediyor? Hangi yol ve yöntemleri kullanıyor çok merak ettim” diyerek Kürtlerle tanıştığını dile getiriyor. Rojava’da Kürtlerin devletsiz bir toplum inşa etmesinin ilgisini çektiğini, bunun içinde Kürt mücadelesini daha yakında tanımak istediğini belirtiyor. Roger, "Ben Kurdistan’a gitmedim ama Kürtler bize geldi. Bolivyada tanıştığım bir Kürt sayesinde, Kürtlerin mücadelesini duydum. Şimdi buradayım. Daha yakında tanımak halklarımız arasında ortak köprüler kurmak istiyoruz” diyor. 

Bu yürüyüş ispatıdır

“Kürt özgürlük mücadelesinin ortaya koyduğu demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmayı biz de esas alıyoruz" diyen Roger, "Ancak şunu ifade edeyim. Kürtlerin mücadelesi artık evrenselleşmiş durumda. Bütün dünya bu mücadeleyi tanıyor. Bunun en belirgin göstergesi işte bu yürüyüştür. Dünyanın farklı ülkelerinde, farklı kültürlerde insanlar bu mücadele için bir araya gelmiş” diye ekliyor.

Gücünden korkuyorlar

Aymara halkının “Bizler işgal altındayız ama teslim olmadık" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Roger, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin aslında onun gücünün bir yansımasını olduğunu dile getiriyor. Roger, “Bir lider 25 yıldır tutsak ve halen üzerinde ciddi bir tecrit ve izolasyon uygulanıyorsa onun ne kadar güçlü biri olduğunu ortaya koyar. Bu tecriti uygulayanlar Öcalan’ın gücünden korkuyorlar” diye belirtiyor.

Tüm halklara tanıtalım

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın ortaya koyduğu paradigmanın bütün ezilen halklar açısından önemli olduğunun altını çizen Roger, “Kürt halk doğru bir yolda mücadele ediyor. Ortaya konan paradigma en gerçekçi çözümler sunuyor. Bunun için yoğun baskı altında. Onun özgürlüğü için her yerde ve koşulda mücadele etmeliyiz. Abdullah Öcalan’ı tüm halklara tanıtmamız ve özgürlüğünü kazanmasını sağlamamız lazım” diyerek konuşmasını tamamlıyor.

 

* * *

İki üniversiteli İtalyan: Bizim için ikinci üniversite

Torino Üniversitesi Siyasal Bilimler öğrencisi Elissa Ginsburg

ARAM PİRO

Yürüşe İtalya’dan katılanlar arasında iki üniversite öğrencisi de var. Torino Üniversitesi siyasal bilimler öğrencisi Elissa Ginsburg ve biyoloji öğrencisi Lucia Troiani. İtalya’da Kürt Özgürlük Hareketi’nin çok etkili olduğunu belirterek, bundan çok mutlu ve umutlu olduğunu belirten Elissa, "İtalya’da Kürtlerle tanıştım. Öcalan benim için çok önemli bir karakter. Geliştirdiği paradigma tüm toplumlarda uygulanabilir. Özellikle kadın ve ekoloji paradigmasının tüm insanlığa özgürlük getireceğine inanıyorum" dedi. "Kürt Özgürlük Hareketi benim için ikinci bir üniversite oldu, bu hareketten ve Abdullah Öcalan’dan çok şey öğreniyorum" diyen Elissa ekledi: "Öcalan’ın fiziki özgürlüğü çok önemli, bir topluma büyük bir güç verdi. Dünyadaki diğer halklar için de önemli, evrensel bir projeye dönüştü. Diplomatik açıdan da bunun sağlanması için çaba harcamamız gerekiyor. Önder Apo’nun bizzat özgürleşmesi toplumla beraber bu paradigmayı daha da geliştirmesi gerekiyor. Önderlik tutuklandığından beri 30 yıldır dünyada çok şey değişti. Bu değişiklikleri Öcalan’la tartışmamız gerekiyor. Bu paradigmayı bugüne nasıl uyarlayabiliriz bunu Öcalan’la yapmamız gerekiyor."

 

Torino Üniversitesi Biyoloji öğrencisi Lucia Troiani

 

Sorumluluk almak için buradayım

Lucia da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuduğunu ve bundan etkilendiğini belirtti. Aynı zamanda Defend Kurdistan İnisiyatifi’nde yer aldığını belirten Lucia, "Kurdistan’ın özgürlüğü. İtalya’da verdiğimiz mücadele içinde önemli bir yere sahip. Buraya gelerek bu özgürlük için de sorumluluk almak istedim. Bu yürüyüşe katılıyorum çünkü bu yürüyüş tüm adalet ve özgürlük isteyenlerin katılması gereken bir yürüyüş. Kadın özgürlüğü paradigması benim için çok önemli. İlk defa kadın özgürlüğü için bir sistem önerisiyle karşılaştım. Öcalan’ın özgürlüğü için Köln’e kadar yürüyeceğim. Bu eylemi büyüteceğiz" dedi. Lucia, "Bu eylem enternasyonalistlerin birbiriyle tanışması, fikir alışverişinde bulunması açısından da önemli. Demokratik konfederalizmi tanıtmak için yürüyoruz" diye ekledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.