Korona ölümlerinden yargılanması istendi

Dünya Haberleri —

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro / foto: AFP

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro / foto: AFP

  • Koronavirüs salgınının başından itibaren yeterli tedbir alınmaması nedeniyle binlerce insanın ölümünden sorumlu tutulan ve adı yolsuzlukla anılan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun yargılanması istendi.

 

Brezilya’da şimdiye kadar 600 binden fazla kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun koronavirüs ile mücadele politikası ülkede yoğun tepki toplamış ve protesto gösterileri düzenlenmişti.

Hükümet, salgın ile mücadelede doğru bir strateji belirleyememesi nedeniyle binlerce insanın ölümünden sorumlu tutuluyor.

Kongre’de hükümet hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak rapora dönüştürüldü. Raporda, hükümetin koronavirüs salgını sürecinde yaptığı hataların başlıca sorumlusu olarak devlet başkanı Bolsonaro gösterildi.

1200 sayfalık taslak raporda Bolsonaro'nun “hükümetin erken aşı edinme fırsatlarını geri çevirdiğini, bunun da ülkedeki aşı kampanyasını geciktirdiğini ve tahminen 95 bin kişinin ölümüne yol açtığı” belirtiliyor.

Bolsonaro’nun yargılanabilmesi için, raporun Senato'da onaylanması ve Brezilya Başsavcısının harekete geçmesi gerekiyor.

Brezilya, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin en fazla olduğu dünyanın ikinci ülkesi.

Aşı, maske ve mesafe kurallarını salgın süresince reddeden Devlet Başkanı Bolsonaro’nun adı Hindistan’dan getirilen Covaxin aşısı alımına ilişkin usulsüzlüklere de karışmıştı.

BRASİLİA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.