
Almanya’nın Bonn kentinde soğuk ve zaman zaman yağmurlu havaya rağmen 2015 Özgürlük Newrozu büyük bir coşkuyla kutlandı. 21 Mart Cumartesi günü Almanya’nın çeşitli kentlerinden gelen onbinlerce Kürdistanlı ve dostları, alanı hınca hınç doldurdu.
Sabahın erken saatlerinden itibaren yürüyüşün yapılacağı Beethovenalle’de bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, halaylar çekti, sloganlar attı.
Giydikleri ulusal kıyafetlerle Bonn’u adeta Kürdistani renklerin şehrine çeviren kadınlar, yine en öndeydi. Kürt kadınları en önde, ‘Newroz Pîroz Be’, ‘Edî bes e’, ‘An Azadî An Azadî’ yazılı pankartlar taşıdı.
Kortej boyunca binlerce bayrak, flama ve poster, Bonn sokaklarında dalgalanırken Rojava’da şehit düşen savaşçılar da unutulmadı. Mazlum Doğan, Rahşan Demirel, Nilgün Yıldırım (Berîvan), Bedriye Taş (Ronahî), Arîn Mîrxan, Ivana Hoffmann başta olmak üzere birçok devrimci önderin posteri taşındı. Yürüyüş boyunca eylemciler, attıkları sloganlarla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti ve Kobanê zaferini kutladı.
Miting alanı rengarenkti
Newroz alanında ise 20 Mart akşamından açılan çok sayıda stand, hizmet yarışına girdi.
Kürt yardım kurumu Heyva Sor a Kurdistanê, Mîr Multimedya, Mezopotamya Yayınları, gazetemiz Yeni Özgür Politika, CENÎ, YXK, AV-KAR (Avrupa Karerliler Derneği), Rehbera Zerin, PJAK, Komav, MLKP, TKÎB, KJB, ISKU, PYD, HDP seçimlerine ilişkin bilgilendirme standları, UTAMARA, FKÊ (Federasyona Komelen Êzdiya), FCÎK, Bremen Bediüzzaman Camisi, Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin standlarının yanı sıra el sanatları, müzik aletleri ve çok sayıda yemek ve içecek standı miting alanının çevresindeki çadırlarda yer aldı.
Öcalan’ın tarihi mesajı okundu
Yürüyüş kortejinin saat 13:00’da Newroz etkinliğinin yapılacağı alana ulaşmasıyla beraber Bremen Aram Tigran Çocuk Korosu, Kürt ulusal marşı ‘Ey Reqip’i okudu. Bu esnada bütün gözler, sahnedeki dev ekrandaydı. Zira bu sırada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mesajının verileceği tarihi Amed Newrozu’nun görüntüleri yer alıyordu.
Öcalan’ın mesajının okunmasıyla birlikte Bonn’daki Newroz alanında ‘Bijî Serok Apo’ sloganları yükseldi.
PKK ‘terör listesinden’ çıkarılmalı
Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) adına açılış konuşması yapan Eşbaşkan Yüksel Koç, PKK’nin Ortadoğu’da büyük bir insanlık mücadelesi yürüttüğüne dikkat çekti. Koç, şunları söyledi: “Almanya Kürt sorununun çözümlenmesini istiyorsa PKK’yi ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarmalıdır. Önderliğimizin açıkladığı mesajin sonuna kadar arkasındayız. 1982 yılında Mazlum Doğanların direnişiyle başlayan bu mücadele, her türlü ihanet ve baskılara karşı devam etmektedir. Hiçbir engel, Kürt halkının dirilişine engel olamaz.”
Koç, konuşmasında Avrupa’daki seçim çalışmalarına ilişkin mesaj da verdi. 7 Haziran’da Türkiye’de yapılacak seçimlerde Kürtlerin tercihlerini en iyi şekilde yapacağına inandığını söyleyen Koç, “Her Kürt, bu seçimlerde çalışmalara katılmalıdır. Biz Önderliğimizin özgürlüğü için mücadelemizi her alanda devam ettireceğiz” diye kaydetti.
‘Çabamız Başkan Apo’nun özgürlüğü için’
Newroz kutlamasına katılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Emine Ayna, sözlerine Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimciyi anarak başladı. “Bugün bu alana geldiğimde gözlerim 3 kişiyi aradı. Ne zaman Avrupa’ya gelsem, hangi etkinlik için gelsem o alanda Sakine, Fidan ve Leyla arkadaşları görürüm. Gözlerim onları arıyor” diyen Ayna, şöyle devam etti: “Biz burada Kürt halkını katleden ve maşa olarak kullanılanlara sesleniyoruz: Siz öldürdükçe biz çoğalıyoruz. Korkun bizden.”
İmralı’dan ve Kandil’den gelen mesajların üstüne söylenecek bir sözleri olmadığını, onlara selamlar gönderdiklerini söyleyen Ayna, Öcalan’ın özgürlüğü için ellerinden gelen bütün çabayı göstereceklerini dile getirdi.
Emine Ayna’dan sonra söz alan KNK Eşbaşkanı Tahîr Kemalîzade de Şengal’den Kobanê’ye kadar özgürlük için direnen tüm halkların Newroz’unu kutladı.
Ayna’nın ardından Êzîdî Dernekleri Federasyonu adına Yılmaz Kaba, ABDEM Temsilcisi Şafak Arabacı kurumları adına mesaj sundu.
Cizîrê Kantonu Dış İlişkiler Bakanı Dr. Abdulkerim Ömer ise konuşmasına, ‘Bijî Berxwedana Kobanê’ ve ‘Şehîd namirin’ sloganları eşliğinde başladı. “Hasekê’de yapılan bombalı saldırıda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum” diyen Ömer, şöyle devam etti: “Kobanê, Efrîn, Cizîrê kantonları adına Newroz’unuzu kutluyorum. Başta şehitlerimiz olmak üzere YPG-YPJ güçlerine, Kuzey Kürdistan halkına ve özellikle de Pirsus’ta Kobanê’ye verilen destek için teşekkürlerimi sunuyorum. Önderliğimiz, halkımız, YPG ve YPJ’nin sayesinde Rojava’da bir tarih yazılıyor. Ortadoğu ve dört parça Kürdistan’da bir tarih yazılıyor.”
2015 özgürlük yılıdır
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık da Newroz’a bir mesaj gönderdi. Yakın bir dönemde çok zor koşullar altında Newroz kutlamalarının yapıldığını hatırlatan Bayık, mesajında şunları kaydetti: “2015 Newrozu’nu tarihi Kobanê, Rojava ve Şengal direnişleri sürecinde kutluyoruz. Tüm Kürdistan halkı bu direnişi sahiplenmiştir. Til Temir, Serekaniyê’de bugün halen direniş sürmektedir. DAİŞ çeteleri tüm insanlığa düşmandır. Bunlar insanlığa saldırıyor. İnsanlığı savunmak bizim görevimizdir. Apocu hareket, insani bir harekettir. Bu nedenle bu rolü üstlenmiştir. Her şart altında insanlığı DAİŞ çetelerine karşı savunacaktır. Her geçen gün direnişimiz güçlenerek büyüyor.”
“Bu yılki Newroz’u Önderliğimizin ve halkımızın özgürlüğü için geliştirmeliyiz” çağrısında bulunan Cemil Bayık, devam etti: “Ancak güçlenerek başarı elde edebiliriz. Ancak bu şekilde AKP hegemonyasının üstesinden gelebiliriz. AKP kendi sistemini ve hegemonyasını güçlendirmek için uğraşıyor. Önder Apo bu tehlikeyi gördü; önünü almak ve Kürt sorununu, demokrasi sorununu çözmek için önemli adımlar attı. Bu yılki seçimlerde sürprizler olacak. Bu seçimlerde Avrupa’daki halkımıza önemli rol düşmektedir. Büyük oy potansiyeline sahip olduğundan seçim sonuçlarını değiştirecek bir güce sahiptir. Bu konuda Alevi Federasyonuna da HDP’yi destekleme kararından dolayı teşekkür ediyorum. Aleviler bu seçimde tarihi rollerini oynamalıdır.”
Bonn’daki Newroz kutlamasında KCD-E Eşbaşkanı Dilşa Osman da konuşmacılar arasında bulunuyordu. Hasekê’de 20 Mart günü DAİŞ’in sivil halka yönelik katliamını lanetleyen Osman, “Her yıl özgürlük ateşimiz yükselmektedir. Kobanê ve Şengal’de verilen mücadele, kaynağını Mazlum Doğan’dan alıyor. Bu direniş ruhu ile bugün çetelere karşı savaş veriliyor. Kürtler özerk demokratik bir Kürdistan’da yaşamakta ısrarlı” dedi.
Zengin bir program vardı
Öcalan’ın mesajının damgasını vurduğu Newroz kutlamasında yağmur zaman zaman yağmaya devam etti. Alanda soğuk havaya rağmen katılımcıların coşkusu hiç dinmedi. Özellikle gençlerin alanın farklı yerlerinde ve dışında sürekli halay çekmesi gözlerden kaçmadı. Seçimler için çalışmalar yürüten HDP’nin standına da ilgi oldukça yoğundu.
Etkinliğin kültür programında, Öcalan’ın konuşmalarından kesitlerin yer aldığı sinevizyonun yanı sıra Silbus û Tarî, Şahturna, Ali Sizer, Bajar, Simar, Hasan Şerif müzik dinletisi sundu. Kutlamada Gimgim yöresinden halk oyunları da büyük ilgi gördü.
MURAT ALPAVUT/ M.ZAHİT EKİNCİ/ MURAT MANG/ADEM KARAÇOBAN/ EVİN AKSOY/ŞAHİN BOZLAR/ İZZET AKÇİN