Borçlara son vurgunlar da eklendi

Xelfetî kayyum

Xelfetî kayyum

  • AKP’li belediye başkanlar ve kayyumlar, borç inçinde bırakıp içini boşalttıkları belediyelerde kayıp sonrası son vurgun ve talandan da çekinmedi.

Pirsûs Belediyesi'ni 176 milyon 997 bin 954 TL borç altına sokan kayyum, seçimden iki gün önce kapalı durumda olan gastronomi merkezine 2 milyon 248 bin TL değerinde tavuk ve kırmızı et alımına imza attı. Qoser Belediyesi’nin 106 milyon borç; aylık 38 milyon gelire karşın 43 milyon giderle bırakan kayyum, koltuk bırakmadı, kameriyeyi bile söküp götürdü. YSK, Xelfeti’de DEM Parti’nin kazandığın teyit edince AKP’li başkan, gece yarısına kadar belediyeden mal ve evrak kaçırdı, güvenlik kameralarını söktü. Cizîr Belediyesi’ni 772 milyon 414 bin TL borçlandıran kayyum, son saatte 30 milyon 41 bin 702,93 TL harcadı.

Kayyum yönetiminden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti’ne (DEM Parti) geçen Riha’nın Pirsûs (Suruç) Belediyesi’nin 176 milyon 997 bin 954 TL borcu olduğu ortaya çıktı. Muhtarları ve yurttaşları tehdit etmesi ile sık sık gündem olan ilçe kaymakamı ve kayyum İbrahim Güneş, seçimden iki gün sonra sessiz sedasız kaymakamlık görevinden alınarak yerine Urfa Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Sungur atandı. Güneş’in seçimden iki gün önce 29 Mart’ta yaptığı harcamalar ise dikkat çekti. Belediyeye ait gastronomi merkezi için tam 2 milyon 248 bin TL’lik tavuk ve kırmızı et alındı. Ne var ki Koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlamasıyla kapatılan gastronomi merkezi yaklaşık üç yıldır kapalı. Kapalı olmasına rağmen gastronomi merkezi için yapıldığı gösterilen 2 milyon 248 bin TL’lik et ve tavuk alımı için aynı tarihte, yani 29 Mart günü 5 ayrı fatura kesildi. Bu faturalar şöyle; 621 bin 202,86 TL, 616 bin 645,49 TL ve 203 bin 105,56 TL’lik 3 ayrı tavuk eti alımları ile 402 bin 058,96 TL ve 405 bin 210,60 TL’lik kırmızı et alımları. 

Son aylarda depar atmış

Güneş’in 31 Ocak ile 29 Mart tarihleri arasından yaptığı diğer harcamaların tutarı ise 40 milyon 370 bin TL. Belediyeye ait olmayan öğretmenevi çatı katı bakım onarımı için 13 Şubat’ta doğrudan teminle 738 bin 205 TL harcanırken, aynı gün hediyelik eşya adı altında 146 bin 350 TL harcama yapıldı. İlçe hastanesine 15 Mart’ta alınan inşaat malzemesi bedeli 357 bin 96 TL iken, aynı gün hastaneye alınan boya ücreti ise 1 milyon 449 bin TL. Kayyum, seçimden iki gün önce 29 Mart’ta çiçek filizleri/buket çiçeği adı altında 75 bin TL, aynı gün kırtasiye malzeme adı altında ise 241 bin 258 TL harcadı. 

Hayali faturalar ödenmeyecek

Hibe ile yapılan altyapı çalışması sonucu bozulan yolların yapılması için belediyeye gönderilen 18 milyon 49 bin TL’nin usulsüz olarak başka yerlere harcandığı tespit edildi. Belediye eşbaşkanları, son aylarda yapılan harcamalara dair faturaları incelemeye aldıklarını, karşılığı olmayan hayali faturalar ile ilgili ödeme yapmayacaklarını belirtti. 

Oturacak koltuk bırakmadı

Qoser (Kızıltepe) Belediyesi Eşbaşkanı Hamdiye Bilek Turgay da kayyumun talanının boyutlarını anlattı. “Misafirlerimizi karşılayacak bir koltuk bile bırakmamışlar” diyen Turgay, şunları paylaştı: “Belediyeye ait şu anda hiçbir araç bulunmuyor. Garajda biri bozuk iki vidanjör var, kiralık araçları da geri çekmişler. 8 tane çim biçme makinesi, 4 tane jeneratör alınmış. Bahçede personelin dinlendiği, gelen giden insanların oturduğu kameriyeleri bile götürmüşler. Yine birkaç mahallede çocuk oyun parklarında bulunan sabit oyun alanlarını dahi söküp kaldırmışlar.

Gelir 38, gider 43 milyon

Belediyeyi 106 milyon borçla devraldık. İller Bankası'ndan da çekilen üç farklı kredi var. Bu kredilerden bir tanesi 40 milyon, bir tanesi 34 milyon, bir diğeri de 20 milyon. Bu kredilerin aylık toplam taksidi 5.4 milyon. Belediyenin devraldığımız an itibarıyla aylık geliri 38 milyon, ancak şu şartlarda gideri 43 milyon gözüküyor. 106 milyonluk borç da cabası. Kendilerinin İŞKUR üzerinden veya taşerondan aldıkları personelleri geri çekmişler. Sözleşmeler bitmiş. Temizlik biriminde sadece 11 personelimiz var. Bayram arifesinde ilçe çöp içerisinde. Kendilerince insanımızı bu şekilde cezalandırıyorlar.”

Son geceye kadar çaldı

Taşımalı oy ve usulsüz oy kullanımlarına rağmen DEM Parti'nin birinci olduğu Xelfetî'de, YSK da sonuçları teyit edince  önceki gece gece yarısı belediyeden kimi malzemeler çalındı. DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, söz konusu görüntüleri X sanal medya hesabından paylaştı. Öcalan, görüntüleri "Kayyum zihniyeti bu saatlerde Halfeti Belediyesi’nde hırsızlık yapıyor. Halfeti halkımız sağduyulu olmalıdır. Görüntüler mevcuttur. Halkın malını, halkın istihkakını çalanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız" ifadeleriyle paylaştı.

Görüntülerde gece karanlığında belediye binasına yanaştırılan bir kamyonete 4-5 kişi tarafından kimi evrak ve malzemelerin taşındığı görülüyor. Yaşananlar üzerine belediye hizmet binasına giden DEM Parti Belediye Eşbaşkanları ve Belediye Meclisi üyeleri, belediye envanterinde kayıtlı olduğu düşünülen bilgisayar, elektronik ekipmanlar ve klasörlerin sivil araçlara yüklenerek kaçırıldığını, güvenlik kamera sistemi başta olmak üzere belediyenin hafızasını oluşturan tüm ekipmanların kaçırıldığını tespit etti. DEM Parti’nin, mazbatalarını almalarının ardından detaylı inceleme yaparak kaçırılan ekipmanlara ilişkin tutanak tutup, başta AKP'li Şeref Albayrak olmak üzere hırsızlığa karıştığı düşünülenler halkında savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi. 

 

 

772 milyon borç

Cizîr kayyumunun belediyeyi 772 milyon 414 bin TL borçlandırdığı öğrenildi. Kayyum yönetiminin mazbata verilmeden hemen önce 30 milyon 41 bin 702,93 TL harcadığı ortaya çıktı. Söz konusu ödemeler arasında dikkat çekici kalemler yer aldı. Hükümet Konağı jeneratörü için 5 bin 800 litre akaryakıt alınarak, 241 bin 675,56 TL ödendi. Ayrıca Cizre El Cezeri Yatılı Kuran Kursu'nun çatı katı onarımı için 605 bin 605,82 TL; Köprübaşı Cami Taziye Yapım işi için 535 bin 232,99 TL; 14 kalem "mal malzeme alım işi" için ise 1 milyon 381 bin 241,30 TL harcandı. Diğer ödemelerin ise AKP'ye yakınlığıyla bilinen firmalara olan borçlar için harcandığı öğrenildi. Harcamalar sonrası kasada 37 milyon 33 bin TL kullanılabilir limit kaldı. Nisan ayı için planlanan giderlerin ise 92 milyon 834 TL tutarında olduğu öğrenildi. Kayyum yönetiminin harcamalarından bir saat sonra DEM Parti’li eşbaşkanlara mazbataları verildi. 

 

* * *

Bomboş kasa, personel kayıp

İki dönemdir AKP'nin yönetiminde bulunan Antalya'ya bağlı Kaş Belediyesi'ni 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde oyların yüzde 53.9'unu alan CHP’nin adayı Erol Demirhan kazandı. Mazbatasını alır almaz belediyede inceleme yapan Demirhan, AKP dönemindeki savurganlığı ve borç içindeki belediyenin içler acısı halini kamuoyuyla paylaştı. Belediyedeki bankamatik memurlarına dikkat çeken Demirhan, "Kasada memurun, işçinin maaşını ödeyecek para yok. 418 personel var. Herkes kadro almış. Nerede ne yaptıkları da belli değil. Onları da bulacağız inşallah" dedi.

Belediyenin mali tablosuna dikkat çeken Demirhan, şunları söyledi: “Şu anda 400 milyon lira belediyenin borcu var. Daha geride de var. Müteahhitlerin hepsi para istiyor, kasada 1 lira yok, İller Bankası’ndan gelen pay yeterse memurlara, işçilere vereceğiz. Herkes kadro almış. Nerede ne yaptıkları da belli, onları da bulacağız. 500 bin liralık top alınmış, böyle bir şey yok. 7 milyon lira iftar yemeği ihale etmişsiniz. Bu paralarla kaç kişi yemek yedi? 5 bin kişi yemek yedi mi orada? 5 bin kişi yemek yedi diye yazılmış."

 

* * *

İstanbul’da final ihaleler

Seçimden bu yana geçen bir haftada İstanbul’un ilçelerindeki belediyelerde ortaya çıkan usulsüzlüklerin bazıları şöyle:

* Üsküdar Belediyesi 11 Mart’ta ‘‘su böreği alımı’’ ihalesi düzenledi. 1 milyon 920 bin lira tutarındaki ihaleyi ‘Oviya Gıda Unlu Mamuller İnşaat Sanayi Ve Ticaret LTD. ŞTİ.’ kazandı. İhalenin sözleşmesi 26 Mart’ta imzalandı. AKP’li belediye, 15 Mart’ta ‘‘baskılı porselen kupa alımı’’ ihalesine çıktı. 4 milyon 704 bin lira tutarındaki ihalenin sözleşmesi, mazbata devir tesliminden iki gün önce, 2 Nisan’da imzalandı.

* Tuzla Belediyesi de CHP’ye geçti. Belediyenin 14 Mart’ta düzenlediği, 2 milyon 943 bin lira tutarındaki ‘Hoş Geldin Bebek ve Tuzla’ya Hoş Geldin projeleri kapsamında hediye seti alımı’ ihalesinin sözleşmesi 2 Nisan’da imzalandı. Belediyenin 15 Mart’ta çıktığı ‘2024 yılı park yapımı, park revizyonu, saha yapımı ve revizyonu işleri, fidanlık muhtelif malzeme alımı’ ihalesinin sözleşmesi de 2 Nisan günü imzalandı.

* Sancaktepe Belediyesi, bu seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen 9 ilçeden biri oldu. Sancaktepe Belediyesi’nin 12 Mart’ta çıktığı ‘‘elektrikli hizmet aracı alımı’’ ihalesinin 1 milyon 755 bin lira karşılığında seçime üç gün kala, 28 Mart günü imzalandığı ortaya çıktı.

* Eyüpsultan Belediyesi, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçti. Belediyenin 13 Mart’ta çıktığı 1 milyon 971 bin liralık ‘‘Eyüpsultan ilçesinde bulunan ibadethaneler için halı temini’’ ihalesinin sözleşmesi 25 Mart’ta imzalandı. Yine aynı gün ihaleye çıkılan 1 milyon 490 bin liralık ‘‘kitap alımının’’ sözleşmesi ise 26 Mart’ta imzalandı.

* Beykoz Belediyesi’nin seçimlerden neredeyse bir ay önce, 6 Mart’ta çıktığı ‘‘oyun grupları alımı ihalesinin’’ sözleşmesi 1 milyon 800 bin lira karşılığında 29 Mart tarihinde imzalandı.

* Çekmeköy Belediyesi’nde seçimlerin hemen öncesinde yüksek meblağlı bir ihalenin sözleşmesi imzalandı. 19 Mart’ta çıkılan ‘‘hizmet binalarının bakım ve onarımı yapım işi’’ ihalesi 30 milyon 19 bin liraya 29 Mart’ta imzalandı. Yapıden Mühendislik İnşaat Denizcilik Nakliyat Geri Dönüşüm Temizlik Sanayi Tic. Limited Şirketi’nin kazandığı ihalede en düşük ve en yüksek teklifin aynı olması dikkati çekti.

* Beyoğlu Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BESMEK) Kasımpaşa Eğitim Merkezi’nde, mutfak eğitimleri için kullanılan malzemeler, 2 Nisan gece saatlerinde bina dışına çıkarıldı. Taşınma işlemine yönelik resmi evrakın bulunmaması üzerine malzemeler tutanak tutularak tekrar içeriye taşındı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.