Brezilya’da darbe girişimi

Dünya Haberleri —

Brezilya'da darbe girişimi foto: AFP

Brezilya'da darbe girişimi foto: AFP

  • Brezilya'da polis başkent Brasilia'da, Kongre ve Yüksek Mahkeme'nin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Lula ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Polis, Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi basıp, Başkanlık Sarayı'nı kuşatan aşırı sağcı eski devlet başkanı Bolsonaro yandaşı binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi. Lula ülkede olağanüstü hâl ilan etti.

Çok sayıda gözaltı var

Irkçı eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri başkentteki başkanlık sarayı, Kongre binası ve Anayasa Mahkemesi binasını bastı.

Polisin müdahalesi ile Başkanlık Sarayı ve Kongre binasından çıkartılırken çok sayıda Bolsonaro yanlılarından bir çok kişi göz altına alındı. Güvenlik güçleri olaylar başladıktan üç saat sonra üç binayı da göstericilerden temizledi.

Lula: ‘Fanatik Naziler’

Olaylar sırasında Sao Paulo kentinde olduğu belirtilen Devlet Başkanı Lula Da Silva, düzenlediği basın toplantısında yaşananlardan Bolsonaro’yu suçladı ve başkentteki güvenlik zaafını eleştirdi.

Lula, yetkililerin faşist ve fanatiklerin tahriplerine izin verdiğini belirtti. Brezilya Devlet Başkanı, “Fanatik Naziler, fanatik Stalinistler olarak niteleyebileceğimiz bu vandallar bu ülkenin tarihinde daha önce hiç yapılmayanı yaptılar. Bütün bu insanlar bulunacak ve cezalandırılacak” dedi.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, Lula'nın yalnız olmadığını, Meksika'daki yenilikçi güçler, Meksika, Amerika kıtası ve tüm dünyanın yanında olduğunu kaydetti. BRASİLİA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.