Bu iş başından beri siyasidir

Ekrem İmamoğlu
- Ekrem İmamoğlu, “Ahtapot kolları, diyerek burada bu işin başında bulunan başsavcı görünümlü siyasetçinin Ankara’ya ahtapotun kolları üzerinden nasıl selam çaktığı ortadadır" dedi.
Aralarında CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 107'si tutuklu 401 kişinin yargılandığı “yolsuzluk” davasının ilk duruşması, ikinci gününde İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. BİA'dan Evrim Kepenek'in aktardığına göre; gün boyu yaşananlar şöyle:
Mahkeme heyetine tepki
İstanbul Marmara Cezaevi Yerleşkesi içinde bulunan salonda yapılan duruşma salonuna Ekrem İmamoğlu da ailelerin "Cumhurbaşkanı İmamoğlu" sloganları ile mahkeme salonuna girdi. Ekrem İmamoğlu söz alarak şunları söyledi: "Mesele bir siyasi davadır. 16 milyon İstanbullunun belediye başkanı burada, şu an karşınızda, huzurunuzda. 15,5 milyon insanın oy kullanarak Türkiye’nin birinci partisinin Cumhurbaşkanı adayı olarak tariflediği bir kişi; 25,1 milyon insanın imza verdiği bir insan. Böyle bir kamuoyunda, yüzde 70'e yakınının bu davanın siyasi olduğuna dair kanaati olduğu bir yerde 'Ben sizin önerinizi dinlemiyorum' demek, baştan bu mahkemeye meşruiyet sorunu yaratır. Güven sorunu yaratır.
3 bin yılla yargılanıyorum
Benim burada on beş dakikalık talebimin niçin farklı bir şekilde ele alınması gerektiğine dair aktarımın dinlenmesi sizi de rahatlatır, heyetinizi de rahatlatır. O bakımdan uygun görürseniz, ben niçin böyle olmaması gerektiğini ve hangi koşullarla buraya geldiğimizi kısaca size aktarmak istiyorum.
Ben dertliyim. Ben 3 bin yılla yargılanıyorum. 'Ahtapot kolları' diyerek burada bu işin başında bulunan başsavcı görünümlü siyasetçinin Ankara’ya ahtapotun kolları üzerinden nasıl selam çaktığı ortadadır. Görev aldıktan sonra hangi kimlikle bu işi yürüttüğü ortadadır. Onun için bu bir siyasi davadır.
Siyasi dava başladı
Siyasi dava bugün başlamamıştır. Bakın, 2019'da seçim iptal edildi. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, milletin oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı, '13-14 bin oyla kimse seçimi kazanacağını zannetmesin' demiştir. Oysa bakın, bir oyla bile seçim kazanılır. Seçimi iptal eden anlayıştan sonra ben 13 bin 600 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildim. Sonra bu 806 bin oy oldu. Sonra 1 milyon 100 bin oya ulaştı.
O zaman tutuklayarak
2024’te bu anlayış fikir değiştirdi. 'Seçimi iptal etmekle olmuyor; o zaman tutuklayarak olsun' dedi. Bir operasyon yaparak bunu başarabileceğini düşündü. Bu siyasi bir karardır. Dolayısıyla bu iş başından beri siyasidir. 12 metrekarede tecrit altındayım. Arkadaşlarımla bir yıl sonra ilk defa burada sarıldım.
Ben bu ülkenin birinci partisinin Cumhurbaşkanı adayıyım. Dünya sizi izliyor, bizi izliyor. Bu olmaz. Siz bana 15 dakika söz hakkı vermekle hiçbir şey kaybetmezsiniz. Kararı verecek olan zaten sizsiniz ama lütfen bu yargılama sürecini bir düzene koyunuz. Bugün son sözüm şudur: Lütfen ama lütfen… Mübarek Ramazan ayındayız. Bayram geliyor. Bu arkadaşlarımı evlerine yollayın. Bu sistemin derdi benimle.
Tutuksuz yargılansınlar
Ben burada sizinle bu süreci yönetmeye hazırım, savunmamı yapmaya hazırım. Bu insanlar tutuksuz yargılansın. Anneler çocuklarıyla buluşsun. Hastalar tedavilerini yaptırsın. Bu yaptığınız liste yanlıştır. Uygulama yanlıştır. Söz hakkı meselesini takdirinize sunuyorum. Özgür iradesi olan insanların bu millete ve memlekete hizmet edeceği günler yakındır."
45 gün sürmesi öngörülen duruşmanın oturumları, saat 10.00'da başlayıp 17.00'de bitmesi hedefleniyor. Dava Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart 2025'te gözaltına alınmasından yaklaşık bir yıl sonra, 9 Mart'ta görülmeye başlandı. İSTANBUL












