Çalışmak için yaşıyoruz

  • Tuzla’da yaşanan iş cinayetlerine dikkat çeken Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, çalışma koşulları ve ücretleri hatırlatarak, adeta çalışmak için yaşadıklarını söyledi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG), ”Tersanelerde iş cinayetlerini durduracağız. Limter-İş Sendikası yalnız değildir” sloganıyla Tuzla İçmeler Köprüsü’nde basın açıklaması yaptı. Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter-İş) Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, İSİG Meclisi temsilcisi Murat Çakır, Tüm Otomotiv ve Metal işçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi Migros Depo direnişçisi Erhan Aydın ve Deriteks Genel Sekreteri Ayhan Yanılmaz’ın katıldığı açıklamada, yaşamını yitiren işçiler anılarak, yıllık işçi ölümleri verilerinin yer aldığı rapor da paylaşıldı.

Kanber Saygılı, işçilerin güvencesiz ortamlarda çalıştığını belirterek, güvencesiz çalışma koşullarını şu şekilde atardı: “Uzun çalışma saatleri, iki kişinin yapacağı işi tek başına yapma, kötü yemekler, alınmayan iş güvenliği önlemleri, patrondan hakaret. Yaşamak için değil, adeta çalışmak için yaşıyoruz. Evde kira, gıda, eğitim, sağlık giderleri ve elektrik, su, doğalgaz faturaları. Resmi enflasyon yüzde 15 ama gerçekte enflasyon yüzde 35-40’a varmış durumda. Bıçak kemiğe dayandı, geçinemiyoruz.”

Saygılı, salgınla birlikte güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma koşullarının da ağırlaştığını belirtilerek, “Türkiye’de tarihin en büyük sağlık emekçileri merkezli ‘işçi kırımı’ meydana geldi. 2020’de İş Cinayetleri sonucu 2 bin 427 işçi hayatını kaybetti. Siyasal/ekonomik krizi aşmak için işçiler daha çok öldürüldü” diye konuştu.

6331 Sayılı İSG Yasası yürürlüğe girdiğinden beri aylık ve yıllık iş cinayetleri raporlarının çıkarıldığını aktaran Saygılı, işçi ölümlerini, yaralanmalarını ve meslek hastalıklarını önlemek için iktidarın bir adım atmadığına vurgu yaptı. Saygılı, son 8 yılda Tersane/Gemi sektöründe en az 226 işçinin yaşamını kaybettiğini hatırlattı.  

Saygılı, yaşanan iş cinayetlerini ve nedenlerini şu şekilde sıraladı: 

*  İş cinayetleri Tuzla, Aliağa ve Altınova’daki tersanelerde yoğunlaştı. Diğer yandan açık denizde birçok gemi işçisi can verdi.

*  En çok ölüm boğulma, ezilme, yüksekten düşme, patlama, yanma, kalp krizi ve nesne çarpması sonucu meydana geldi.

*  Tersanelerde taşeron sistemi ölümlere yol açan çalışma koşullarını oluşturuyor. Gemi işçileri ise açık denizde kuralsız bir çalışmaya maruz kalıyor.

Talepler

Saygılı, işçilerin taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

*  İş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması.

* İş güvenliği tedbirlerinin alınması.

* Uzun çalışma saatlerine son verilmesi.

*  Her tersaneye sağlık ekipmanı sağlanması.

* İşçilerin hak ettikleri ücretlerin zamanında ödenmesi ve yatırılmayan sigorta primlerinin yatırılması.

*  Taşeronlaştırmaya son verilmesi. 

* Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması.

Saygılı, 5 yılda 10  bin 62 işçinin katledildiğini belirterek, iş cinayetleri ve meslek hastalıkları had safhadayken, işsizlik ve borçlar büyüyorken iktidarın buna karşı acil önlem alması gerektiğini vurguladı. Saygılı, işçi sınıfına örgütlenme çağrısı yaparak, birlik ve dayanışmanın yaşatacağını dile getirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.