Can kaybı 41 bini aştı

6 Şubat 2023 Depremi

6 Şubat 2023 Depremi

  • İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde 41 bin 156 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan; Maraş, Antep, Urfa, Amed, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da büyük bir yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 41 bin 156'ya yükseldiğini, yaralı sayısının 110 bine yaklaştığını bildirdi. 6 bin 414 artçı sarsıntı yaşandığını kaydeden Sezer, "20 bin 870 binada enkaz çalışmaları yürütüldü. Hatay dışında bütün illerimizde enkaz çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarında da sona gelinmiş durumda. Hatay'da yaklaşık 15 binada ara kurtarma çalışması devam ediyor. Sona gelmek üzere" dedi. ANKARA

 

*****

Acil yıkılacak 118 bin bina

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki illerde 927 bin binanın incelemesini tamamladıklarını, 118 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, birkaç gün içerisinde hasar tespitlerini 7 bin 328 uzman personelle 11 ilin her noktasında, her yapıyı titizlikle inceleyerek tamamlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti: "Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 3 milyon 520 bin bağımsız bölümden oluşan 927 bin binanın incelemesi tamamlanmıştır. Bu kapsamda 118 bin binada 412 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik."

İhaleler bile başlıyor

Depremden etkilenen toplam 11 ilde arama-kurtarma çalışmaları, uzmanların '14 gün' açıklamalarına rağmen ilk günlerde bitirildi ve enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Depremin hemen ardından tüm geç kalmışlığa rağmen enkaz kaldırma çalışmalarına bu kadar hızlı başlanması, 'enkaz altında hala yaşayanlar olabilir' eleştirilerine neden olurken aynı zamanda kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Afet tıbbı konusunda dünyada önde gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, geçtiğimiz günlerde arama kurtarma çalışmalarının en az 14 gün devam etmesi gerektiğini kaydetti. Sever, "Zaman geçtikçe enkazdan sağ çıkan hasta sayısı azalıyor, ancak bu az sayıda hastanın hayata tutunma imkanı, erken dönemlerde çıkarılanlara göre çok daha yüksek. Çünkü yaraları hafif olduğu için enkaz altında daha uzun süreler ile canlı kalabiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 14 Şubat’ta, hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde bitirilerek kesin sayıların ortaya çıkacağını söyledi. Hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceklerini de belirten Erdoğan, “Mart başı itibariyle 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır” şeklinde konuşmuştu. Prof. Dr. Naci Görür,  Erdoğan'ın bu açıklamalarına karşı çıkmış, "Bu bölgenin tümünde mikro-bölgeleme çalışması yapmadan yerleşim alanları için yer seçilmemeli ve inşaata başlanmamalı" uyarısında bulunmuştu.

Kurum da son açıklamasında bölgeye acil olarak ilk kısımda 250 bin konutun yapılacağını söylerken ihalelerin iki gün sonra başlayacağını duyurdu. Bakan Kurum, aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarını, ilk ihalenin ise 22 Şubat'ta yapılıp Mart'ta temellerin atılacağını söyledi. ANKARA

 

*****

64 önergeye yanıt vermedi

Meclis tutanakları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son iki yılda verilen 64 deprem önergesine cevap dahi vermediğini gösterdi.

Deprem sonrası iktidarın bölgeye geç müdahalesi, koordinasyon eksikliği ve önlemsizliği tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanların aylar öncesinden başlayan deprem uyarılarını dikkate almayan iktidar, gelen eleştirileri de kabul etmiyor. Ayrıca iktidarın 2019'da İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan; Bakan Süleyman Soylu’nun da katıldığı Maraş deprem tatbikatı ve sonuçlarından da ders almadığı açıkça görülüyor. Önlem alınmadığı yetmezmiş gibi depreme yönelik Türkiye Meclisi’nde yazılı soru önergeleriyle çağrılarda bulunan milletvekilleri de dikkate alınmadı. 2020-2022 arasındaki Meclis tutanaklarına göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP ve HDP’li milletvekillerinin depreme ilişkin toplam 64 soru önergesine yanıt vermedi. Karar'dan Eda Narin'in derlediğine göre Soylu’nun cevap vermediği depreme dair soru önergeleri şöyle:

* HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya: 34 yazılı soru önergesi

* HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy: 1 yazılı soru önergesi

* HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık: 1 yazılı soru önergesi

* CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hacıoğlu: 1 yazılı soru önergesi

* CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz: 18 yazılı soru önergesi

* HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir: 2 yazılı soru önergesi

* CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: 1 yazılı soru önergesi

* Dönemin Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi (Şimdi AKP): 1 yazılı soru önergesi

* CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu: 1 yazılı soru önergesi

* HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu: 1 yazılı soru önergesi

* CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: 1 yazılı soru önergesi

* CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: 1 yazılı soru önergesi

* CHP Ankara Milletvekili Mahmut Tanal: 1 yazılı soru önergesi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.