Can kaybı, açıklananın 5 katı

6 Şubat 2023 Depremi

6 Şubat 2023 Depremi

  • AFAD'ın önceki günkü açıklamasına göre; Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem ve ardından devam eden artçılarla birlikte can kaybı 45 bin 89'a ulaştı, ancak Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, bu sayının 5 katı insanın hayatını kaybettiğini söyledi. 

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, depremlerin ardından vefat edenlerin sayısına dair Cumhuriyet'e açıklamalarda bulundu. Kaptan, “1999 Marmara depreminde de resmi olarak açıklanan ölü sayısı 17 bin 480 idi. O zamana ait raporlara bakarsanız, gayri resmi ölü sayısı ise 65 bin civarlarındaydı. Benim öngörüm de şu an açıklanan sayının 5 katı kadar insanımızın hayatını kaybettiği yönünde. Ancak net bir yorum yapmak için yıkılan bina sayısının tamamen açıklanmasını beklemek gerekiyor. Anormal bir kayıp sayısına ulaşılacağı bir gerçek” dedi. Ölü sayısının netleşmemesinin en önemli nedeninin, arama kurtarma çalışmalarının etkin biçimde yapılmaması olduğunu kaydeden Kaptan, şunları ifade etti: "Bu nedenle enkaz altında kaç kişi var tam olarak tespit edilemiyor. Adrese dayalı ya da uydular aracılığıyla tam olarak yıkım da belirlenemiyor. Enkaz altına kalanlar, resmi verilere işlenmeden kayıp olarak kabul ediliyor ve enkaz kaldırılıyor.”

*****

218 müteahhit tutuklandı

Depremlerin ardından henüz tek bir yetkili istifa etmedi veya hakkında işlem yapılmadı ama müteahhit avında tutuklu sayısı 218'e çıktı. 

Devletin ajansına göre; 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili başsavcılıklarca resen başlatılan soruşturmalarda 869 zanlının sorumluluğu saptandı. Yakalanan şüphelilerden 218'i çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 298 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi. Ayrıca 151 şüpheli hakkında yakalama kararı, 81 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi. Başsavcılıkların talimatıyla halen 4 kişi gözaltında bulunurken, şüphelilerden 31'inin ise hayatta olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde, 5 zanlının yurt dışında olduğu tespit edildi, 81 şüpheli de ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.