Çarşıya SİHA'yla saldırı

  •  Sadece Ağustos'taki SİHA saldırılarında 8 çocuğu katledip 24'ünü yaralayan Türk devleti, yıl başından beri gerçekleştirdiği 361 saldırıya, dün bir tane daha ekledi. 
  •  Til Rifet çarşısına SİHA'yla saldıran Türk devleti, üç yurttaşı katletti, 6'sını da yaraladı. Böylece yıl başından beri 5'i kadın ve 11'i çocuk olmak üzere 55 yurttaş katledildi, 460 kişi yaralandı.

Türk ordusu, SİHA'yla Til Rifet'e saldırdı; üç yurttaşı katletti, 6 yurttaşı da yaraladı. HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz, katledilen çocuklara dikkat çekerek, "Bu saldırılar Kürt'e düşmanlığı gözler önüne sermektedir. Kürt'ü düşman gören ve savaş suçlarına imza atan iktidar, asla başarılı olmayacaktır" dedi. 

Türk ordusu, yıl başından beri Kuzey-Doğu Suriye'ye 362 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılarda, 5'i kadın ve 11'i çocuk olmak üzere 55 yurttaş katledildi, 460 yurttaş da yaralandı. 29'dan fazla hizmet tesisi hedef alındı. Yüzlerce ev hasar gördü, tarım arazileri ziyan edildi. İhlalleri Belgeleme Merkezi'ne göre; bu sürede 55 SİHA saldırısı düzenlendi; 5'i çocuk 48 kişi katledildi, 92 kişi de yaralandı. Merkez, garantör devletlerden (Rusya ve ABD), uluslararası toplumdan ve uluslararası kuruluşlardan bu sistematik saldırılara karşı kararlı bir duruş sergilemelerini ve sivillere yönelik kasıtlı saldırıları durdurmalarını talep etti.

HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz

Kasabanın çarşısını vurdu

Türk devleti, dün de Til Rifet kasabasının çarşısını SİHA'yla hedef aldı. ANHA'nın haberine göre; üç yurttaş katledildi, 6 yurttaş da yaralandı. Katledilen yurttaşlardan ikisinin 28 yaşındaki Reşîd Elîko ve 22 yaşındaki Fatime Osman Mamo olduğu açıklandı. Yaralıların isimleri ise şöyle: 13 yaşındaki Hisên Murad Qerokî ile Menan Reşîd Hisên (57), Egîd Fexrî Şêxo (32), Semîr Ebdulqadir Reşo (31) ve Zûhêr Ebdurehman Mihemed (36). 

Sadece Ağustos'ta 8 çocuk

HDP Çocuk Komisyonu Eşsözcüsü Hüseyin Kaçmaz, Kuzey-Doğu Suriye’deki saldırılarda çocukların katledilmesine dair basın toplantısı düzenledi. Kaçmaz, dış politikasını, hatta var oluşunu şiddet politikaları üzerinden yürüten; bunun için savaş suçu da işlemekten geri durmayan iktidarın, sivil, çocuk, genç, yaşlı demeden hava saldırıları düzenlediğini söyledi. Tahran ve Soçi zirvesi sonrasında AKP-MHP'nin Kuzey-Doğu Suriye'ye saldırılarına hız verdiğine dikkat çeken Kaçmaz, Ağustos'un başından beri sadece hava saldırılarında 8 çocuğunu katledildiğini, 24 çocuğun da yaralandığını vurguladı. Kaçmaz, katledilen çocuklarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

*  2 Ağustos’ta Til Rifet’ta 17 yaşındaki Fehime Reşo. 

*  16 Ağustos'ta Qamişlo’nun Sinaa Mahallesi’nde Ehmed Elî Hisên ve Aheng Ekrem Hisên. 

*  16 Ağustos'ta Kobanê Zorava köyünde 12 yaşındaki Ebid Mihemed Heci. 

*  18 Ağustos'ta Hesekê-Til Temir’in Şemoka köyünde bulunan BM’nin desteklediği kız çocukların eğitim merkezine yönelik hava saldırısında Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo. 

Bu çocukların SİHA saldırıları sonrası katledildiğini tekrarlayan Kaçmaz, açıklama yapmadan önce Til Rifet’te SİHA saldırısı olduğuna işaret etti. 

Yaralanan çocuklar

Kaçmaz, yaralanan çocuklarla ilgili bilgileri de sıraladı:

*  2 Ağustos’ta Til Rifet’ta 6 yaşındaki Dîna Osman, 6 yaşındaki Mehmûd Xerîb Mamo, 7 yaşındaki Hisên Cemal Qasim, 10 yaşındaki Sebah Henan Hemo, 13 yaşındaki Avrîn Ebdurehman Heyder, 15 yaşındaki Orîvan Mihemed Ebdo.

*  9 Ağustos’ta Sêgirka köyünde 12 yaşındaki Mihemed Salih, 12 yaşındaki Mîrah Selah, 5 yaşındaki Îlan Selah ve 16 yaşındaki Bilind Mihemed Şemsedîn

*  16 Ağustos Kobanê’de 2 yaşındaki Xelîl Cîhad Şêxo, Zirgan’da 11 yaşındaki Temîm Feysel Hemed, Efrîn Kantonu’nun Şêrawa’ya Bênê köyünde 15 yaşındaki Ehmed Îmad Îbiş;

*  18 Ağustos'ta Hesekê-Til Temir’e bağlı Şemoka köyündeki BM’nin desteklediği kız çocukları eğitim merkezinde 11 çocuk.

* 19 Ağustos’ta Şehba’nın Qeramil, Hasin, Eyn Deqnê, Belûniyê ve Til Rifet’e yönelik bombardımanda 13 yaşındaki Hisên Xelef.

Kürt düşmanlığının neticesi

Katledilen ve yaralanan her çocuğun ismini tek tek dile getirmek istediğini, bunların kağıt üzerinde birer veri değil, birer çocuk olduğunu vurgulayan Kaçmaz, şöyle devam etti: "Bu çocukların heyecanları, coşkuları, hayata dair beklentileri varken bu saldırılarda ya hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Çoğu yaralı diye geçen çocuklar, ömür boyu vücutlarında bunun izlerini taşıyor. AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanı politikaları neticesinde bu çocuklar yaşamlarını kaybediyor."

Çocukların açıklamasını hatırlattı

Qamişlo’da çocukların oluşturduğu Komîteya Zarokan a Qada Civakî'nin Türkiye’nin saldırılarına karşı 7 Ağustos'ta yaptığı basın açıklamasına dikkat çeken Kaçmaz, "Düşünün ki saldırılara karşı çocuklar ortak basın açıklaması yaparak Türkiye’nin saldırılarında çocukların öldüğünü dünyaya duyurmak istiyor" dedi. 

Dünya bu çocukları duymalı

Artık savaşın gölgesinde yaşamak istemediklerini haykıran çocukların sesini, ne uluslararası kuruluşların ne de Türk iktidarının duyduğunu kaydeden Kaçmaz, "Bu çocukların sesine bütün dünya kulak vermelidir. BM’nin kendi denetimindeki kampa yönelik saldırıda bile sessizliğe gömülmesi, aslında ikiyüzlü tutumunun açık göstergesidir. BM ve Güvenlik Konseyi'ne sesleniyorum: Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları karşısında herkes görevini yerine getirmelidir. Bu kurumlar ivedilikle bir çalışma başlatmalıdır. Bu konuda bir rapor hazırlamalı ve hakikatler dünya kamuoyuyla paylaşılmalıdır" şeklinde konuştu. 

Meclis komisyonu için dilekçe

Türkiye’deki bütün siyasi partilerin, çocukların katledildiği bu saldırılara karşı net bir tavır almalarını, Türkiye Meclisi'nin inceleme başlatmasını, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nun bu gündemle derhal toplanmasını isteyen Kaçmaz, komisyonun toplanması için dilekçe vereceğini söyledi. 

Çocuk kurumları susmamalı

Kaçmaz, ayrıca sivil toplum örgütlerine, çocuk hakları alanında çalışan kurumlara da şöyle seslendi: "Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik Türkiye’nin saldırıları sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan çocuklar konusunda sessiz kalmayın. Çocuklara yönelik işlenen bu savaş suçlarının açığa çıkarılması ve faillerin yargılanması için çocuklarla çalışan kurumlar harekete geçmelidir. Türkiye’deki hak örgütlerinin bu saldırıların durdurulmasına yönelik politika üretmelerini, bu konuda inceleme başlatmalarını, hakikati ortaya çıkarmalarını ve bu suça ortak olmamalarını talep ediyoruz. Türkiye halkları çocukların katledildiği bu saldırılara rıza göstermemelidir."

İktidar açıklama yapsın

Basına yansıyan, yerel kaynaklar tarafından doğrulanan Ağustos ayı içerisinde katledilen 8 çocuğa ve yaralanan 24 çocuğa ilişkin AKP-MHP'nin derhal bir açıklama yapması gerektiğini belirten Kaçmaz, şunları ekledi: "Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı derhal çocuklara yönelik bu suça ilişkin bir açıklama yapmalıdır. Bu suça imza atanlar açığa çıkarılmalı, derhal yargılanmalıdır. HDP olarak bir çocuğun daha ölmemesi için mücadele etmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu saldırılar, Kürt'e yönelik düşmanlığı gözler önüne sermektedir. Kürt'ü düşman gören ve savaş suçlarına imza atan iktidar, asla bu politikalarıyla başarılı olmayacaktır."  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.