Cenazeler çıkmasın

  • Adalet Nöbeti için Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, tutsak Süphan Çabuk'un cezaevinde katledildiğini anımsatarak, “Artık yeter, cenazeler çıkmasın” diye tepki gösterdi.  

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin son bulması, hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi talebiyle tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemini sürdüren tutsak yakınları, dün Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.  Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi(DBP), Tevgera Jinên Azad(TJA), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu(TUHAD-FED),Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), 78'liler Derneği ve Amed Baro Başkanı Nahit Eren destek verdi. 

Ankara'ya siyasi partilerle görüşmeye giden heyet arasında yer alan tutsak yakını Reşahat Ada, eylemlerinin bir yıldır devam ettiğini ifade ederek, “Neden hasta tutuklularımızın durumunun üzerinde durmuyorlar, infazlarını yakıyorlar, tek kişilik hücre cezası veriyorlar? Tutukluları elleri kelepçeli bir şekilde hastaneye götürüyorlar. Biz bu durumları kabul etmiyoruz. Hasta tutuklularının raporlarını Ankara’ya götürdük, yine bütün siyasi kurumları tek tek gezdik. Taleplerimizi yineledik. Tutukluların raporlarını siyasi kurumlara gösterdik. Hasta tutuklarımızın durumlarına ilişkin Meclis'te yer vermelerini istedik” dedi.

Sormaya devam edeceğiz

CHP’nin kendilerine randevu vermediğini bir kez daha yineleyen Ada, “CHP kapısını bizlere açmadı. Buradan bir kez daha kınıyoruz. Hasta tutuklularımızın durumunu sormaya devam edeceğiz. Dün yine bir tutuklu yaşamını yitirdi. Tek bir tutuklu bile cezaevinde kalana kadar onların onurlu ve şerefli mücadelelerinin arkasında duracağız. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı iyi bilsin ki; hasta tutuklular üzerindeki baskı, şiddet ve disiplin cezalarını kabul etmiyoruz. Biz onların sesiyiz ve sesi olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızın cenazeleri kapılarımıza gelmesin. Artık yeter yeter!”

Neredeyse bir yıldır Adalet Nöbeti’nde olduklarını, ancak hala cezaevlerinde ölümlerin yaşandığını kaydeden İnci Güler ise “Eğer hala hasta tutuklular yaşamını yitiriyorsa bu siyasi partilerin sorunudur. Evlatlarımız ölüyor. İnsanlık kalmamış. Dün yine bir tutuklu yaşamını yitirdi, bugün defnedilecek. Tutkuluların tedavisi yapılmıyor. Çocuklarımız için her alanda olacağız” dedi. Açıklama "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla son buldu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.