Cinayet açık soruşturma gizli

  • Türk askerleri tarafından gözaltına alınıp helikopterden atıldıkları kanıtlanan ve bir kişinin katledildiği, bir kişinin ise ağır yaralandığı vahşetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen soruşturma dosyasında hiçbir gelişme yaşanmadı.

 

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra helikopterden atıldıkları belgelenen, köylülerden Servet Turgut’un ölümü, Osman Şiban’ın da ağır yaralanmasına neden olan olayın üzerinden bir yıl geçti. Olaya ilişkin başlatılan soruşturmaya gizlilik kararı getirildi ve hangi aşamada olduğu bilinmiyor. Olaya dair şimdiye kadar sadece 5 gazeteci hakkında açılan dava sürüyor. 

 Hastaneye attılar

Geçen yıl 11 Eylül’de operasyona çıkan askerler, 7 çocuk babası Servet Turgut (55) ve 8 çocuk babası Osman Şiban’ı (50) gözaltına aldı. İki yurttaş, önce köy meydanında çok sayıda askerin işkencesine maruz kaldıktan sonra helikoptere bindirildi. İki gün sonra Turgut ve Şiban’ın, Van Bölge ve Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakımında olduklarını öğrendi. Askerler tarafından hastaneye getirilen iki yurttaşın, ağrı yaralı oldukları hastane yetkilileri tarafından aileye iletildi. 

Sağlam alındılar

Hastane önüne gelen görgü tanıkları, 14 Eylül’de, MA’ya verdikleri bilgide iki köylünün gözaltına alınırken hiçbir şeylerinin olmadığını kaydetti.

Raporlar ortaya çıktı

11 Eylül’de özel bir hastaneye götürülen Şiban için darp raporunun hazırlandığı ortaya çıktı. Askerler tarafından özel hastaneye götürülen Şiban için hazırlanan darp raporunda, genel durumu bölümüne “orta kötü” notu düşüldü. Raporda, Şiban’ın her iki gözünde morluk, baş, boyun ve yüz bölgesinde travmaya bağlı şişlik olduğu belirlenirken, ayrıca Şiban’ın kanlı kustuğu da yer aldı. Şiban, raporda yoğun bakım ihtiyacı olduğunun belirlenmesi üzerine Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. 

İşkence fotoğrafları

17 Eylül’de ise olayın seyrini tamamen değiştirecek yeni belgeler ortaya çıktı. Yoğun bakımda tutulan Turgut’un raporuna ise doktorlar tarafından; “İsimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi” notu yazıldı. Bunun üzerine görgü tanıklarının “İki kişi helikopterden atıldı” iddiaları giderek farklı bir boyut kazanmaya başladı. Yine aynı gün Osman Şiban’ın gördüğü işkence MA tarafından fotoğraflandı. 

19 Eylül’de ağır işkence gördükleri ve “helikopterden atıldıkları” iddiasıyla gündeme gelen yurttaşların aileleri, olaya ilişkin Van Barosu İnsan Hakları İhlalleri Komisyonu’na başvuruda bulundu. Ailelerin avukatları da sorumlu askerler hakkında Van Cumhuriyet Savcılığı‘na suç duyurusunda bulundu.

Atıldıkları kesinlik kazandı

20 Eylül’de olayın seyri tamamen değişti. Van Bölge Araştırma Hastanesi’nde Servet Turgut ve Osman Şiban için hazırlanan rapora; “Helikopterden düşme sonrası yaralanma” notu düşüldü. Raporun şikayet bölümüne ise “Yoğun Bakım” başlığında “yüksekten düşme” belirtilirken, devamında “Yüksekten düşme sorası emniyet tarafından sağlık ekiplerine bildirilerek 112 tarafından acile getirilmiş” denildi. 

Askeri hastaneye

Tedavi gördüğü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden taburcu olan Osman Şiban, 22 Eylül’de kaldığı evden alınarak zorla eski askeri hastaneye götürüldü. Aynı gün içinde burada taburcu olan Şiban, ambulansla Mersin’e götürülmek üzere yola çıkarıldı. 

Vali: Kayalıktan düştüler

Rapor ve belgeler ortaya çıkması üzerine Van Valiliği, Şiban ve Turgut ile ilgili 11 gün sonra açıklama yaptı. Açıklamada, Turgut’un ”dur” ihtarına uymayarak kaçmaya çalıştığı esnada kayalık alanda düştüğü ve bundan kaynaklı yaralandığı ileri sürüldü. 

Vali hemen yalanlandı

Olay gününe tanıklık eden Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban, Servet Turgut’un tarlasında saman topladığı sırada askerler tarafından gözaltına alındığını, ağabeyi Osman Şiban’ın ise birlikte çay içtikleri sırada gözaltına alındığını dile getirdi. Valilik açıklamasını yalanlayan Cengiz Şiban, helikopterden atılan iki kişinin de gözaltına alındığı sırada sağlıklarının yerinde olduğunu ve bu şekilde helikoptere bindirildiğini kaydetti. Görgü tanıkları tarafından Turgut’un gözaltına alındığı söylenilen yerde kayalık olmaması ise Van Valiliği’nin ”kayalıktan düştü” açıklamasını yalanladı. 

Turgut’un fotoğrafı

Valiliğin açıklama yaptığı gün içerisinde Servet Turgut’un yoğun bakım fotoğraflarına ulaşan MA, işkencenin boyutunu da gözler önüne serdi. Fotoğrafta, halen uyutularak tedavi gören ve yaşam tehlikesi süren Turgut’un, solunum cihazına bağlı; yüzünün kan ve morluklar içinde olduğu görüldü.

Turgut kurtarılamadı

20 gün boyunca yoğum bakımda tutulan Servet Turgut, yaşam mücadelesini kaybetti. Turgut, otopsinin ardından polis ablukasında defnedildi. 

Gazeteciler tutuklandı

İki yurttaşın helikopterden atıldıklarını kanıtlayan MA muhabirleri Cemil Uğur ve Adnan Bilen ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala’nın evleri 6 Ekim’de basıldı. Gözaltına alınan gazeteciler 9 Ekim’de çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Devlet aleyhine toplumsal haber yapmak” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 6 ay cezaevinde tutulan gazeteciler, 2 Nisan’da çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.