Çin’in cunta atağı

Dünya Haberleri —

Myanmar'ın cunta karşıtı güçleri

Myanmar'ın cunta karşıtı güçleri

  • Myanmar’ın en büyük silah tedarikçisi ve askeri darbe ile iktidar olan cuntayı meşru gören Çin, darbe karşıtı koalisyon ile cunta arasında arabulucu oldu. 

Askeri darbe ile iktidarın ele değiştirdiği Myanmar'da ülkenin kuzeyinde bazı noktaları ordudan geri alan direnişçiler ile ordu arasında görüşmeler başladı. Myanmar’ın darbe yönetimi sözcülerinden Zaw Min Tun, "Myanmar Ulusal Birlik ve Barışı Sağlama Koordinasyon Komitesi, Çin'in yardımıyla 'silahlı etnik gruplar' MNDAA, TNLA ve AA temsilcileriyle bir araya geldi," diye konuştu. Sözcü, "Görüşmenin gelişimine bağlı olarak, bu ayın sonunda muhtemelen başka bir toplantı daha olacak." dedi. Toplantının içeriği hakkında kamu oyuna bilgi verilmedi. 
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Çin, Myanmar'ın kuzeyindeki çatışmanın taraflarının barış görüşmeleri yapmasından ve olumlu sonuçlar elde etmesinden memnuniyet duyuyor" açıklaması yaptı. Myanmar'ın silah tedarikçisi Çin, güneydoğu Asya ülkesinde 2021'de cuntanın iktidarı ele geçirmesini bir darbe olarak tanımlamayı reddetti. 

Demokrasi yanlıları mevzi kazanıyor
Son olarak demokrasi yanlısı 'paralel hükümete' bağlı gruplar, ekim ayı sonlarında koordineli bir saldırı başlattı. Operasyon 1027 olarak tanımlanan cunta karşıtı hamlede bir çok ordu üssü ele geçirildi. Muhalifler, kuzeyde ve batı eyaletlerinde Çin sınırına yakın birçok askeri karakol, kasaba ve ticaret merkezlerinin kontrolünü ele geçirdi. 
Birleşmiş Milletler'e göre ülkenin üçte ikisinde çatışmalar devam ediyor. Şiddet olaylarında 360'tan fazla sivilin öldü ve yarım milyondan fazla kişin yerinden edildi. NEPİDO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.