Çocuklara gitar, erbane, darbuka

Kültür/Sanat Haberleri —

Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı’nda(Mexmûr) müzik eğitimi

Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı’nda(Mexmûr) müzik eğitimi

  • İtalya’daki iki kuruluşun desteğiyle Mexmûr’daki çocuklara müzik aleti alındı. Şehit Koçer, Şehit Jiyan ve Şehit Deniz okullarındaki çocukların projeden duydukları mutluluk fotoğraflara da yansıdı.

REWŞAN DENİZ

Kurdistanla ilgili daha öncede birçok projeye imza atan FONTI di PACE Derneği ile ilk kez böylesi bir çalışmada yer alan FLC CGIL DI MILANO sendikasının desteğiyle Şehit Rustem Cûdî Mülteci Kampı’ndaki (Mexmûr) çocuklar ve gençler için müzik aletleri projesi hayata geçti. Proje çerçevesinde kampta bulunan 3 okulda (Şehit Koçer, Şehit Jiyan, Şehit Deniz) müzik eğitimi için gerekli olan bağlama, gitar, davul, erbane, darbuka gibi müzik aletleri alındı. Anadilde eğitim gören okulların kültür ve müzik dersleri için alınan müzik aletleriyle eğitimlere de başlandı.

 

Göçe zorlandılar

İtalyan kurumlar yaptıkları ortak açıklamayla Türk devletinin Kürtlere yönelik soykırım saldırılarına işaret ederek, köylere yapılan baskı ve baskınlar nedeniyle 93-94 yılları arasında binlerce kişinin Mexmûr’a göçmek zorunda kaldığını hatırlattı: "O yıllarda 4 bin kadar Kürt köyü Türk ordusu tarafından yakıldı; tanklar ve hava saldırılarıyla bombalandı. Bu durum yıllarca sürdü ve Kürt nüfusu savaş koşulları ve şiddetli baskılar sebebiyle göç etmek zorunda kaldı. İlk kamplar Biher, Şeraniş, Bêrsîve, Etruş, Geliyê, Qiyametê, Ninove, Nehdara'ydı. Son olarak 1998'de tekrar Mexmûr'a sığındılar ve hala orada yaşıyorlar."

 

 

Savaşa panzehir

Sanatın direnen halklar açısından önemine değinen kurumlar “Kürt halkının direnişi aynı zamanda kültürlerinin savunulması anlamına geliyor. Eğitimlerini anadilleri olan Kürtçe olarak görüyor, sanatsal çalışmalarını Kürtçe yapıyor, kültürlerini ve günümüz dünyasına dair bilgileri Kürtçe aktarıyorlar. Bu durum kamptaki çocukların ve gençlerin özellikle sanat alanında büyük ilerleme kaydetmelerini sağlıyor" vurgusunda bulundu.

 

 

2 bini aşkın çocuk

Kampta 4 ilkokul, 2 ortaokul ve lise olmak üzere 2 bin 92 öğrenci eğitim görürken, yaşları 6 ila 17 arasında değişen çocukların 543’ü erkek, 678’i ise kız. "Çocuklar müziği seviyorlar, ancak kaliteli müzik aletlerinden yoksunlar" diyen İtalyan kurumlar bu projenin önemine şöyle vurgu yapıyor: "Birlikte bestelenen ve çalınan müzik, aynı zamanda savaş kültürüne ve sürgüne karşı büyük bir panzehir haline geliyor. Müzik düzenli olarak öğretilse de müzik aletlerindeki bu eksiklik çeşitli olasılıkları zayıflatıyor."

 

 

Eğitimler başladı

Mexmûr Meclisi ve Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı  Eğitim Komitesi de duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projede yer alan kurumlara teşekkürlerini iletti. Çocukların ambargo altında bir yaşam ve eğitim sürmeye çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu koşullarda çocukların müzik aracılığıyla kültürlerine sahip çıkması da çok önemli. Çocuklar için 25 bağlama, 25 gitar, 30 erbane, 10 darbuka ve 5 davul alındı. Okulların açılmasıyla çocuklar müzik aletleriyle eğitimlerine başladı" denildi. Çocukların müzik aletleriyle çalıştıkları video ve fotoğraflar da paylaşılarak, dayanışmanın yaygınlaştırılarak büyütülmesi çağrısı yapıldı.

 

 

Çok sayıda proje yürüttü

Milano’da 2005 yılında kurulan FONTI di PACE Derneği,  dezavantajlı nüfus ve sosyal gruplara yönelik uluslararası işbirliği ve destek faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Gönüllülük esasına dayanarak farklı profesyonel geçmişlere sahip bir grup insan tarafından kurulan dernek, Kurdistan’da daha önce de birçok projeye imza attı. Gerçekleştirdikleri projeler kapsamında dawn sendromlu çocuklara, Serêkaniyê’den çıkmak zorunda kalarak kamplarda kalan çocukların kültür çalışmalarına yine Rojava Çocuk Tiyatrosu projesindeki çocuklara destek oldu. Rojava’daki  tandırların tamiri, sebze kooperatiflerin desteklenmesi gibi projelerde yer aldı. Son olarak TJA’nın “Mahpusta Kadın Olmak” çalıştayı kitabının basımına destek sundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.