Çocuklara işkence yapılıyor

Dünya Haberleri —

İran'da jin, jiyan, azadi eylemleri

İran'da jin, jiyan, azadi eylemleri

  • İran devlet güçlerinin göstericilere yönelik uygulamalarını raporlaştıran Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), işkenceye maruz kalanlar arasında çocuklar ve gençlerin de bulunduğunu açıkladı.

Amnesty İnternational’ın raporunda, “Göstericilerin yaklaşık altı ay önce protestoların başlamasından bu yana, istihbarat ve güvenlik servisleri tarafından dayak, kırbaç, elektrik şoku, tecavüz ve diğer cinsel şiddet türlerine maruz kalıyor” denildi.

Gençlere sistematik işkence
Af Örgütü, İran yetkililerinin protestoları engellemek için ülke genelinde gençlere karşı şiddeti bir kampanya düzeyinde sürdürdüğüne dikkat çekildi. Amnesty Almanya şubesinden İran uzmanı Dieter Karg rapora ilişkin açıklamasında şunları söyledi; “Yetkililerin güçlerini, savunmasız ve korkmuş çocuklar üzerinde bu şekilde kötüye kullanmaları, onlara ve ailelerine şiddetli acı ve korkunun yanı sıra ciddi fiziksel ve psikolojik zarar vermeleri alçakçadır.”

Elektrik, şiddet ve tahdit
Amnesty, çocuklar ve gençlerin cezaevi minibüslerinde dövüldüğü ve gözaltı merkezlerinde işkence gördüğü, tutuklandıkları andan itibaren gördükleri şiddeti belgeledi. Raporana göre, cezaevinde reşit olmayanların cinsel organlarına elektrik verildi ve zorla bilinmeyen haplar içirildi ve ağır tehditler uygulandı.
Çocukların serbest bırakmadan önce kendilerine yapılan muameleden herhangi birine şikayet etmeleri halinde aile ve akrabalarını tutuklamakla tehdit edildikleri de rapora konu oldu. Çok sayıda tutuklu ve yakınlarının ifadelerine dayanan raporda, işkence gören bazı çocukların 12 yaşında olduğunun altı çizildi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.