- İngiltere’de 142 binden fazla kişiyle yürütülen büyük ölçekli bir kanser tarama denemesinde, Galleri adlı kan testinin geç evre kanser tanılarını anlamlı biçimde azaltma hedefine ulaşamadığı açıklandı.
Test, tek bir kan örneğiyle çok sayıda kanser türünü erken yakalamayı amaçlıyordu. Ancak NHS hastalarıyla yürütülen çalışmada, testin standart taramalara eklenmesi geç evre kanser tanılarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş sağlamadı.
Testi geliştiren Grail şirketi, dördüncü evre kanserlerde görülen azalmanın umut verici olduğunu savundu. Ancak uzmanlar, testin yaygın kullanıma girmesi için ölüm oranları üzerindeki etkisinin de görülmesi gerektiğini belirtiyor. Araştırmacılar, sonuçların kanser taramasında yeni yöntem arayışını bitirmediğini ancak bu tür testlerin dikkatli ve uzun süreli verilerle değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
***
DSÖ’den Ebola salgını uyarısı
Dünya Sağlık Örgütü, Bundibugyo türü Ebola salgınında 906 şüpheli vaka ve 223 şüpheli ölüm bildirildiğini açıkladı.
Salgının Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda çevresinde etkisini artırdığı belirtilirken, sağlık ekiplerinin vaka tespiti ve müdahalede salgının hızına yetişmekte zorlandığı ifade edildi.
Aşı ve tedavi denemeleri gündemde
DSÖ, salgınla mücadelede kullanılabilecek tedavi ve aşı adaylarının klinik denemeler kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Uzmanlar, Ebola’da erken tespit, temaslı takibi ve hızlı izolasyonun salgını kontrol altına almak için kritik olduğunu vurguluyor. Sağlık otoriteleri, vaka sayılarının artabileceği uyarısında bulunurken, bölgesel ve uluslararası müdahalenin güçlendirilmesi çağrısı yapıyor.