- Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre atmosferdeki sera gazları rekor düzeye çıktı. 2025’te de karbondioksit, metan ve azot oksit arttı. Ormanlar ve okyanuslar beklenen hızda toparlanamıyor.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) atmosferdeki sera gazı birikiminin hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu açıkladı. 2025’te karbondioksit, metan ve azot oksit düzeyleri yeniden yükseldi. 1990’dan bu yana bu gazların küresel ısınmaya etkisi yüzde 56 artmış durumda.
En büyük pay karbondioksitte. Artışın asıl nedeni kömür, petrol ve gazın yakılması. Yenilenebilir enerji büyüyor ama küresel tüketim artışını henüz dengelemiyor.
Ormanlar ve okyanuslar salınan karbondioksitin bir kısmını emerken geri kalanı uzun süre atmosferde kalıyor. Aşırı sıcak ve kuraklık dönemlerinde ormanların emme gücü zayıflıyor. 2024’teki artış, ölçümlerin başından beri en yüksek yıldı, 2025’te de yükseliş sürdü.
WMO’dan Oksana Tarasova, “Sistemlerin toparlanmaya zamanı yok. Toparlanamazsa atmosferde daha fazla karbondioksit kalır” diye uyardı.
Metan kısa vadede daha hızlı etki edilebilecek gaz olarak öne çıkıyor, petrol ve gaz sızıntıları ve tarım başlıca kaynaklar. Rapor, Antalya’da düzenlenecek iklim zirvesi COP31 öncesi uyarı niteliği taşıyor: Daha az fosil yakıt, daha az metan sızıntısı, daha kararlı önlemler. FRANKFURT