Cosenza'da Öcalan'a onursal vatandaşlık

Dünya Haberleri —

İtalya'da Öcalan'a onursal vatandaşlık

İtalya'da Öcalan'a onursal vatandaşlık

  • İtalya’da Cosenza Büyükşehir Belediyesine bağlı Rende belediyesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık verdi. Daha önce çok sayıda belediye Öcalan'a onursal vatandaşlık vermişti. 

 

İtalya’da Kürt Halk Önderi Öcalan’a bir belediye daha onursal vatandaşlık verdi. Rende Belediye Meclisi’nde Öcalan’a onursal vatandaşlık verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Rende, İtalya’nın Calabria bölgesinde Cosenza iline bağlı bir kent ve komün.

İnsan hakkının gereği

Rende Belediye Başkanı Marcello Manna,  belediye meclisinde yaptığı konuşmada Öcalan’a onursal vatandaşlık için lehte oy kullandığını belirterek, "Bu kararla insan haklarına verilen önemi vurgulamak istedik. Türkiye’de insan haklarının reddedildiğini vurgulamanın gerekli bir eylem olduğunu düşünüyoruz" dedi. Öcalan’ın Kürt sorunun barışçıl çözümü için mücadele ettiğini vurgulayan Manna, "Öcalan'ın önerdiği demokratik konfederalizm, eşitliğe ve etnik, din, kültür ve cinsiyet çeşitliliğinin tanınmasına dayanan alternatif bir toplum modelidir" dedi.

Öcalan kilit role sahip

Belediye Meclisi Kültür Komitesi Üyesi Marta Petrusewicz ise köklü insan hakları kurumlarından Uluslararası Barış Bürosu’nun (IPB İtalya) 2016 yılında Öcalan’a "Barış Ödülü" verdiğini hatırlatarak, "Bu ödüllere layık görülmesi tesadüf değildir. Ortadoğu barış sürecinde kilit role sahip Öcalan, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin sembolüdür" diye konuştu. 

Tecrit kabul edilemez

Öcalan’ın 40 yıldan fazladır silahlı mücadelenin adil ve kalıcı barışa ulaşması için siyasal bir mücadele verdiğini kaydeden Petrusewicz, "22 yıldır İmralı adasındaki özel bir Türk hapishanesinde insanlık dışı koşullarda tecrit altında tutuluyor. İnsan hakkı ihlal ediliyor, hayatı sürekli tehlike altında, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesi engeleniyor" dedi.

Belediye Meclis Üyesi Lisa Sorrentino ise "Kürt halkı; varlığını inkar eden, köylerini bombalayan, binlerce insanını katleden, işkence eden Türk devleti tarafından yıllardır eziliyor" dedi. Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğine de işaret ederek, tüm uluslararası toplum için Türkiye’nin geldiği noktanın anlaşılması için dramatik bir işaret olduğunu kaydetti.

Hangi belediyeler verdi?

İtalya’da şimdiye kadar çok sayıda belediye tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık verildi. Öcalan’a vatandaşlık veren belediyeler arasında Palermo, Napoli, Palagonia, Reggio Emilia, Riace, Martano, Pinerolo, Castel de Giudice, Castel Bottaccio, Berceto, Cinquefrondi, Fossalto da bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.