Çözümü ancak Öcalan sağlar

Dünya Haberleri —

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn

  • İngiltere’de İşçi Partisi eski lideri ve Kürt dostu Milletvekili Jeremy Corbyn, Öcalan’a yönelik tecride tepki göstererek, “Fikirleriyle ilham kaynağına dönüşen Öcalan, Kürt halkının kabul gören tek lideridir ve barış için özgürlüğü sağlanmalıdır” dedi.

NEJLA ARİ / LONDRA

İngiltere’de İşçi Partisi Milletvekili Jeremy Corbyn gazetemiz aracılığıyla yaptığı açıklamayla Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ile PKK’nin ‘terör örgütleri listesi’nde yer almasına tepki gösterdi. 

Tecrit ve PKK’ye yönelik yasağın birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Jeremy Corbyn, “Öcalan uzun süredir ağır bir tecrit altında, avukatları da dahil kimseyle görüştürülmüyor. Sağlığı ve genel durumuna ilişkin hiçbir bilgi alamıyoruz. Gerçek şu ki, eğer Türkiye’de kalıcı bir barışçıl, tüm etnik gruplara saygı gösteren bir çözüm arıyorsanız, Öcalan ile görüşmek ve özgürlüğünü sağlamak zorundasınız” dedi. 

Tecrit barıştan uzaklaştırıyor 

“Öcalan’ın tutsaklığının barış için bir faydası yok, aksine barıştan uzaklaştırıyor” ifadelerini kullanan Corbyn “Ben de birçok parlamenter ve siyasetçi ile beraber Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için yapılan çağırılara destek veriyorum. Öcalan’ın özgürlüğü, Türkiye’de demokrasinin sağlanması adına atılacak büyük bir adım olur” diye konuştu. 2018 yılında Öcalan’ın özgürlüğüne adanan Durham Festivali’nin bu yıl 9 Temmuz’da düzenleneceğini hatırlatan Corbyn, “Bu etkinlikte de özgürlük talebini dile getireceğim. Olabildiğince her yerde bu konuyu dile getirmek zorundayız” diye ekledi. 

Türkiye AİHS’ye uymak zorunda

Avrupa’nın hem tecrit hem de Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarında önemli bir role sahip olacağını vurgulayan Corbyn, “Avrupa Konseyi’nin çok özel bir rolü var. AİHM hakimlerini burada belirliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) uygulanırlığını denetlemek öncelikli” dedi. 

Öcalan’ın tarafsız yargılama yapılmadan izolasyonda tutulması, avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmemesi ve bağımsız sağlık hizmeti almamasının AİHS’ne aykırı olduğunun altını çizen Corbyn, “Bu 5 madde de AİHS’ne aykırı” diyerek Türk devletine seslendi: “Bu sözleşmedeki prensiplere uymak zorundasınız. Avrupa Konseyi’nin temel hak ve özgürlüklerine uymak zorundasınız.”

Öcalan’ın haklarının çiğnendiğini vurgulayan Corbyn, “Aslında herhangi bir insan hakkının hiçe sayılması hepimizin insan haklarının çiğnenmesi anlamına da geliyor” dedi.

Türkiye’nin çözüm niyeti yok

“Kürt sorununda barış arayışı içerisindeyiz” diyerek bunu ancak “kabiliyeti olan liderlerin yapabileceğini” vurgulayan Corbyn şöyle devam etti: “Öcalan, Kürt halkının kabul gören tek lideridir ve barış için özgürlüğü sağlanmalıdır. İrlanda ile ilgili yıllar içerisinde çok ciddi tecrübeler edindim. Belki istenilen düzeyde değil ama en azında ciddi bir müzakere masası oluşturulmuş durumda. Önemli olan çözüm için niyetli olmak. Fakat Türk devletinin buna niyeti yok. Öcalan’ın özgürlüğü bize müzakerelerin ve diyaloğun sağlanması için uygun zemini oluşturacaktır.”

Tüm tutsaklara özgürlük

Türk devletinin askeri operasyonları ve işgallerinin bu sorunu çözmeyerek askine derinleştireceğini kaydeden Corbyn, “Öcalan ve diğer siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu. 

BM’ye çağrı: Erdoğan’ın terörüne engel olun

Birleşmiş Milletleri de rolünü oynamaya davet eden Corbyn, “BM’ye Türkiye’de çağdışı muameleye maruz kalan halklar için kullanabileceği bir gücü olduğunu hatırlatmak istiyorum” diyerek şöyle devam etti: “BM üyesi devletlerin Türkiye’ye yönelik silah satışını durdurması, finansal desteği kesmesi gerekiyor. Erdoğan’ın terörünün devam etmesine engel olabilirler.”

Kürt halkının yanındayız

Son olarak Kürt halkının yanında olduğunun altını çizen İşçi Partisi eski lideri şu mesajı verdi: “Kürdistan halkının mücadelesi ve Öcalan’ın demokratik konfederalizm fikri, ilericilerin ilham kaynağına dönüştü. Kürtler ve Öcalan, özgürlük mücadelesinin verildiği, demokratik ve ekolojik toplumların yaratılmak istendiği dünyanın birçok yerindeki insanlar için ilham kaynağı. Kürt halkının yanındayız ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.