DAİŞ kurbanlarını anmak suç sayıldı

  • Amed’de tutuklanan HDP İl yöneticilerinden Ramazan Karakaya, DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 5 kişinin katledildiği 5 Haziran mitingi için düzenlenen anma etkinliğine katılmakla suçlandı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 11 partiliyle birlikte gözaltına alındıktan sonra 29 Nisan’da tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticisi Ramazan Karakaya, katıldığı açıklamalar, anma etkinlikleriyle suçlandı. Karakaya’ya, emniyet ve savcılık ifadesinde partisinin düzenlediği eylem ve etkinliklere “niçin” ve “kimin talimatıyla katıldığına” dair sorular yöneltildi. 

Karakaya’ya, partisinin 16 Ocak 2020’de gerçekleştirilen Amed 3. İl Kongre ve kongre sonrası HDP İstanbul İl binasına yönelik saldırıya ilişkin yapılan açıklamaya katılmasıyla ilgili, “Belirtilen etkinliğin olacağını kimlerden öğrendiniz? Etkinliği süresi boyunca takip ettiniz mi? Salon içinde gerçekleşen saygı duruşu kim-kimler için yapıldı” şeklinde soruların sorulması dikkat çekti. 

Anmaya neden katıldın?

 HDP’nin 5 Haziran 2015’te kentte bulunan İstasyon Meydanı’nda düzenlediği “Büyük İnsanlık” mitingine yönelik DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu katledilen 5 kişi için düzenlenen anma etkinliğine katılması da suçlama olarak yöneltilen Karakaya’ya, eyleme neden katıldığı soruldu. 

Telefonu dinlenen Karakaya’ya, kayınbiraderi Mustafa Zeren ile 5 Şubat 2020’de yaptığı bir telefon görüşmesi de soruldu. Bir babanın DAİŞ’e katılan oğlunun bombalı saldırıda bulunacağı iddialarıyla ilgili basına yansıyan haberlerin konuşulduğu görüşmede, Zeren’in Karakaya’ya “Dikkatli olun, canlı bombalar geziyormuş” şeklindeki uyarıcı konuşması, suçlama konusu yapıldı. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Amed İl Başkanı olduğu dönemde Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atamasına karşı yapılan protesto eylemlerine katılması da suç sayılan Karakaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamalar ve verdiği demeçlerle suçlandı. Karakaya, partisinin siyasi faaliyetleri gerekçesiyle alınan ifadesinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklandı.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.