DAİŞ’e finansman Türkiye’den sürüyor

Dünya Haberleri —

ABD Hazine Bakanlığı

ABD Hazine Bakanlığı

  • ABD, Türkiye’de terör örgütü DAİŞ’e finansal kaynak sağlayan 4 kişi ve iki kurumun tespit edildiğini açıkladı. Ağın başındaki kişinin 2016'dan beri Türkiye'de yaşadığı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'de yaşayan dört kişi ve Türkiye'de faaliyet gösteren iki şirketin DAİŞ ile bağlantısını, Irak ve Suriye ile Türkiye arasında para transferini tespit etti. Bu kişi ve kurumların DAİŞ’in para yönetiminde yer aldıkları, para dağıtımı ve örgüte eleman kazandırma faaliyeti yürüttükleri belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı ile eş zamanlı olarak Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının da ağın mali kaynaklarının dondurulması kararı aldığı açıklandı.

ABD Maliye Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Birimi Yöneticisi Brian E. Nelson da yaptığı açıklamada, “Bugünkü çalışmamız da bakanlığımızın DAİŞ’in küresel alanda faaliyetlerini kısıtlama konusundaki çabalarının bir göstergesidir” dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığı “DEAŞ terör örgütüne finansman sağladığı tespit edilen 5 gerçek ve 2 tüzel kişinin malvarlıklarının Türkiye ve ABD tarafından eşzamanlı olarak dondurulmasına karar verilmiştir” denildi.

Türkiye’nin açıklamasında 5, ABD açıklamasındaysa 4 şahsa ait mal varlıklarının dondurulduğunun açıklanması dikkat çekti. 

El Kutani kilit rolde

ABD Maliye Bakanlığı, varlıkları dondurulan kişilerden birinin 2016’da beri Türkiye’de yaşayan El Hamid Selim İbrahim Brukan El Kutani olduğunu açıkladı. Açıklamada El Kutani’nin körfez ülkelerinden gelen parayı örgüte aktarmaktan sorumlu olduğu ve kilit rolüne dikkat çekildi. Her 4 kişi de DAİŞ’e yeni üye kazandırma ve Türkiye üzerinden yürüyen para trafiğini yönlendirmede önemli pozisyonda oldukları açıklandı.

El Kutani’nin 2018 yılından itibaren DAİŞ’in Türkiye’deki finansal varlıklarının yönetimi konusunda üst düzey bir rol üstlendiğine dikkat çekildi. Bakanlık, açıklamasında aynı yıl içerisinde El Kutani’ye milyonlarca dolar para transferi yapıldığını kaydetti.

Aynı kişinin 2021 yılında Federe Kurdistan’da Terörle Mücadele Birimi tarafından yakalanan Yasir Ali Ahmed Nuveyran El Ferraci’ye yönettiği fonları gönderdiği belirtildi. 

Şirketler Mersin’de

El Kutani’nin oğulları Muhammed Abd El Hamid ve Umar Abd El Hamid’le birlikte Mersin’de ortak bir finans ağı kurduğu ve DAİŞ’in paralarını birlikte değerlendirdikleri belirtiliyor. ABD Maliye Bakanlığı sadece 2021 Haziran ayında El Kutani’nin oğulları üzerinden 500 bin dolardan fazla para transferi yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

El Kutani’nin oğullarının Türkiye’de Mersin’de kurulu Wadi Alrrafidayn isimli bir gıda şirketinde kendilerini çalışan olarak gösterdikleri belirtildi.

Yine Türkiye’de Brukan El Kutani tarafından Sham Express isimli, 2020 yılında kurulmuş bir şirketin de DAİŞ örgütüne para transferinde kullanıldığı belirtildi. Sham Express şirketinin Irak ve Mısır üzerinden altın kaçakçılığı yararak kaynak sağladığı da bilgiler arasında. 

ABD Maliye Bakanlığı açıklamasında, 2021 yılında yakalanmasından önce IŞİD’in finans ağı yöneticilerinden Abdülrahman El Ahmed El Ravi’nin de Sham Express üzerinden örgüte para transferleri yaptığı belirtiliyor. WASHINGTON 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.