Dam: AB'nin önceliği insan olmalı

Dünya Haberleri —

.

.

  • HRW’den Philippe Dam: Avrupa Birliği, insan haklarına saygıyı Türkiye ile yeni ticari ilişkilere ilişkin görüşmelerin ön koşulu haline getirmeli.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Avrupa ve Orta Asya uzmanı Philippe Dam, Avrupa Birliği’nin insan haklarına saygıyı, Türkiye ile yeni ticari ilişkilere ilişkin görüşmelerin ön koşulu haline getirmesi gerektiğini kaydetti.

Philippe Dam, HRW internet sitesinde yayınlanan analizinde Türkiye’de çok sayıda gazetecinin cezaevinde olduğunu, ifade özgürlüğüne yönelik amansız bir baskı uygulandığını ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle insanların hedef alındığını belirtti.

HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hapse atılmasını, HDP’ye yönelik bir kapatma davasını hatırlatan Dam, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yargıyı “muhalefete karşı bir sopaya dönüştürdüğünü” kaydetti.

HDP İzmir İl binasına yönelik saldırıya ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine de değinen Dam, “HDP'nin İzmir'deki ofisine silahlı bir kişinin saldırması ve çevrede polisler varken genç bir kadının öldürülmesi de olası bir bir şiddete kaymanın durumunu gündeme getiriyor” ifadelerini kullandı.

AİHM’in Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki kararına da işaret eden Dam, Türk devletinin bu kararı açıkça reddettiğini yazdı.

Dam devamla şunları ifade etti:

AB liderleri, Türk hükümetini muhalif politikacılara, gazetecilere, avukatlara ve insan hakları savunucularına yönelik saldırılara son vermeye açıkça çağırmalıdır. Hükümeti, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını geri almaya ve Avrupa Mahkemesi'nin Kavala ve Demirtaş hakkındaki kararlarını uygulamaya çağırmalıdır.

AB yetkilileri ayrıca, basit tartışmalar üzerine değil, haklar konusunda gerçek ilerlemenin kanıtlarında ısrar etmelidir. AB liderlerinin haklar konusundaki “diyaloğun AB-Türkiye ilişkisinin bir parçası” olduğu yönünde zayıf bir öneride bulunmaları uygunsuz kalmıştır

Avrupa Birliği, insan haklarına saygıyı Türkiye ile yeni ticari ilişkilere ilişkin görüşmelerin ön koşulu haline getirmelidirler. Ankara'nın talep ettiği Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konulu müzakereler, bağımsız bir yargı ve hesap verebilir kurumlar için somut tedbirler alınana kadar başlamamalıdır.”

ANF/AMSTERDAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.