Danıştay başvuruları reddetti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine dair Cumhurbaşkanı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebini 2’ye karşı 3 oyla reddetti.

HABER MERKEZİ

10 yıl önce imzalanan ve Erdoğan’ın imzasıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi, 1 Temmuz günü yürürlükten kalkacak.

İptal edilmesine iki gün kala Danıştay’a CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yüzlerce iptal başvurusunda ilk karar çıktı. Danıştay 10. dairesi, Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Cumhurbaşkanlığı’nın dün Danıştay’a gönderdiği 7 sayfalık savunmada, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaların “haksız ve hukuki dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle reddi istendi.

Sözleşmeden çekilme kararının münhasıran Cumhurbaşkanı’nın yetkisine tabi olması nedeniyle yargı denetimi dışında olduğu belirtildi.

Sözleşme’nin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilmesinde Anayasa aykırılık bulunmadığı vurgulandı. Yine sözleşmeden çekilme kararının, “kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hususunda hukuki olarak veya uygulama bakımından bir eksikliğe yol açmayacağı” vurgulandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.