Darbe karşıtı gösterilerde 7 kişi hayatını kaybetti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Myanmar'da 10 yıl önce iktidarı sivil bir hükümete devreden ordunun üç hafta önce darbe yaparak yönetime el koymasına karşı protestolar devam ederken, gösterilerde hayatını kaybeden sivil sayısı 7’ye ulaştı.

 

Myanmar'da 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla darbe yaparak yönetime el koyan, iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi ile partinin diğer yöneticilerini gözaltına alan orduya karşı protestolar üçüncü haftasında devam ederken, hayatını kaybeden sivil sayının 7’ye yükseldiği belirtildi. Gözaltına alınanların sayısı ise 27’ye ulaştı.

Ülkenin güneyinde bulunan Yangon kentinde ise kolluk güçleri bazı cadde ve sokakları kapatırken, darbe karşıtları ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz, plastik ve gerçek mermi kullanırken, görgü tanıkları çıkan olaylarda aralarında bazı gazetecilerin de bulunduğu sivillerin gözaltına alındığını bildirdi.

Myanmar’da darbe sonrası ülkenin birçok kentinde gösteriler düzenlenmiş ve diktatörlüğe karşı demokrasi çağrısı yapılmıştı. Ülkede çok sayıda öğretmen, hemşire, mühendis ve memur iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş, gözaltına alınan Suu Kyi ile diğer politikacıların serbest bırakılmasını istemişti. Gösterilere karşı kolluk kuvvetleri şiddet kullanırken, ülkede sosyal medyaya erişim engeli bulunuyor.

NEPİDO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.